Οι συντελεστές ειδικού φόρου κατανάλωσης είναι θάνατος για το vaping

Οι συντελεστές ειδικού φόρου κατανάλωσης είναι θάνατος για τον τομέα του vaping, επειδή πολύ απλά οι ιθύνοντες στα Υπουργεία Οικονομικών των περισσοτέρων ανεπτυγμένων χωρών προσπαθούν να βγάλουν από τη μύγα ξύγκι και αυτό αντικατοπτρίζεται από την υπερκοστολόγηση των προϊόντων.

Οι συντελεστές ειδικού φόρου κατανάλωσης είναι θάνατος για το vaping

Θα ξεδιπλώσω τη σκέψη μου αναφέροντας ένα αρχαίο ρητό που λέει ¨Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο¨, διότι είναι προφανές πως στο τέλος πέφτουν οι μάσκες και αναμφισβήτητα γίνονται κατανοητές οι προθέσεις, δηλαδή, ο αυτοσκοπός των κυβερνήσεων δεν είναι μονάχα να εισπράξουν χρήματα για τον κρατικό κορβανά, αλλά και να περιθωριοποιήσουν το άτμισμα, με ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.

Θα σας δώσω μερικά παραδείγματα για να κατανοήσετε σε τι σημείο έχει φτάσει η υπερφορολόγηση των ατμιστικών προϊόντων. Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η κάθε Πολιτεία έχει το δικαίωμα να επιβάλει το δικό της φορολογικό συντελεστή και δεν υπάρχει ένας ενιαίος φόρος σε όλο το κράτος, οπότε θα παρατηρήσετε πως υπάρχουν κραυγαλέες διαφορές σε γειτονικά γεωγραφικά διαμερίσματα των ΗΠΑ.

Ακραία φορολογική Λαίλαπα, μέσω του ειδικού φορολογικού συντελεστή.

Αν στην Ελλάδα παραπονιόμαστε για τους υπέρογκους φόρους στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, τότε θα πρέπει να διαβάσετε τα παρακάτω. Για παράδειγμα, σε περιοχές όπως η Αλάσκα, το Ιλινόις και το Μέριλαντ έχουν το δικό τους φόρο κατανάλωσης, ακόμη κι αν το κράτος δεν φροντίσει να επιβάλλει κανένα από μεριάς του, επιπλέον προστίθεται και κάποιο φορολογικό ποσοστό ανά χονδρική τιμή, επίσης μπαίνει και κάποιος φόρος ανά μονάδα ή χιλιοστόλιτρο του υγρού αναπλήρωσης, εν ολίγοις κλάφτα Χαράλαμπε, γιατί το κόστος ξεφεύγει σε δυσθεώρητα νούμερα και όπως είναι λογικό το επωμίζεται ο καταναλωτής.

Από εκείνες τις Πολιτείες που φορολογούν τη χονδρική τιμή, η Μινεσότα εισπράττει το υψηλότερο, το οποίο ανέρχεται στο 95%, ακολουθούμενη από την Περιφέρεια της Κολούμπια στο 65%, ενώ το χαμηλότερο βρίσκεται στην Καλιφόρνια, στο 27,3%.

Από την άποψη, ανά μονάδα φόρου στα e-liquids, το Σικάγο έχει τον υψηλότερο φόρο το οποίο αγγίζει τα $ 0.80 ανά φιάλη , συν $ 0,20 ανά χιλιοστόλιτρο (ml), ενώ η Λουιζιάνα και η Βόρεια Καρολίνα έχουν το χαμηλότερο κατά ποσοστό του χιλιοστόλιτρου το οποίο είναι στα $ 0,05.

Η υψηλή φορολογία οδηγεί τους καταναλωτές στην μαύρη αγορά.

Βέβαια και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πάει πίσω στην αλύπητη φορολογική καταιγίδα που βάζουν τα κράτη – μέλη της, υποκινούμενοι πάντα από αυτήν. ‘Ομως το πρόβλημα εντοπίζεται σε μία λεπτομέρεια που ορισμένα υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΕ πιθανόν την αγνοούν, και δεν είναι άλλο από το παρεμπόριο και την μαύρη αγορά.

Ως γνωστόν οι φτωχοί πολίτες που δεν έχουν τους οικονομικούς πόρους για να αγοράσουν τις συσκευές τους, τα υγρά αναπλήρωσης, και όλα τα παρελκόμενα που απαρτίζουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο, δυστυχώς θα αναγκαστούν να βρουν κάποιο τρόπο να τα προμηθευτούν, ακόμα και αν είναι παράνομη ετούτη η κίνηση, βλέπεις ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.

Αλλά όπως θα σας εξηγήσω είναι η χειρότερη πρακτική, διότι όλα αυτά τα προϊόντα είναι αμφιβόλου ποιότητας και όπως γίνεται αντιληπτό βάζουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του ατμιστή, και κάπως έτσι προκύπτουν οι ανεξέλεγκτες εκρήξεις ή οι απρόσμενες πυρκαγιές, που πολλές φορές μπορούν να αποβούν μοιραίες για τον κάθε εκάστοτε χρήστη που τα χρησιμοποιεί.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, αν συμπεριλάβουμε και την υγεία θα διαπιστώσουμε πως η κατάσταση είναι αρκετά σοβαρή και δεν μπορεί να παραβλεφθεί σε καμία περίπτωση, επειδή ο ατμός που παράγεται από τα e-cigarettes εισέρχεται εντός του οργανισμού μας και μπορεί να προκληθούν δυσάρεστες συνέπειες, οι οποίες είναι ικανές να προκαλέσουν ακόμη και θάνατο (σε σπάνιες περιπτώσεις).