Ισπανία: συμβαίνουν κοσμοϊστορικά γεγονότα κατά του Ecig

Ισπανία: συμβαίνουν κοσμοϊστορικά γεγονότα κατά του Ecig. Δυστυχώς στην ιβηρική χερσόνησο τα πάντα αλλάζουν σχετικά με το άτμισμα και αρκετές οργανώσεις που υπερασπίζονται το αντικείμενο έχουν στείλει αρκετές επιστολές προς το υπουργείο υγείας της χώρας σε απάντηση των σκληρών κανονισμών που υπέβαλε η κυβέρνηση.

Ισπανία συμβαίνουν κοσμοϊστορικά γεγονότα κατά του Ecig

Το βασιλικό διάταγμα 579/2017 , είναι η νομοθεσία σχετικά με την κατασκευή, τη διαφήμιση και την πώληση των ατμιστικών προϊόντων στην Ισπανία που μεταφράζεται ουσιαστικά σε οδηγία για τα προϊόντα καπνού ( TPD ) η οποία τέθηκε σε ισχύ από την 11, Ιουνίου 2017.

Ως αποτέλεσμα των πιο πάνω, σε λίγους μήνες από τώρα η πώληση των ατμοποιητών άνω των 2 ml, και των υγρών αναπλήρωσης παραπάνω των 10ml, θα πρέπει να απαγορευθεί σε ολόκληρη το κράτος. Ωστόσο, αυτό δεν είναι το μόνο ανησυχητικό, το χειρότερο όλων είναι ότι η ισπανική κυβέρνηση έχει ετοιμάσει ένα νέο νομοσχέδιο, το οποίο αν εφαρμοστεί θα απαγορεύει την πώληση όλων των vaping συναφών προϊόντων στο διαδίκτυο, δηλαδή δεν θα μπορεί κανείς να αγοράσει ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο από online eshop.

Γιατί όμως η διαδικτυακή απαγόρευση των ατμιστικών προϊόντων θα ήταν επιζήμια για τη δημόσια υγεία;

Μία σειρά από ακτιβιστικές οργανώσεις που υποστηρίζουν το άτμισμα και δεν είναι όλες οι τοπικές, μεταξύ των οποίων η ΝΝΑ (New Nicotine Alliance) μία από τις μεγαλύτερες στο είδος της, απέστειλαν αρκετές επιστολές προς το ισπανικό Υπουργείο Υγείας, επισημαίνοντας ότι η παρούσα ρύθμιση θα καταστρέψει την δημόσια υγεία, διότι προφανώς ο κόσμος που κάνει χρήση του e-cigarette θα στραφεί προς τα παράνομα προϊόντα της μαύρης αγοράς, τα οποία δεν συνοδεύονται από πιστοποιήσεις και σίγουρα θα επιβαρύνουν τον ανθρώπινο οργανισμό.

Ο Gerry Stimson, ο οποίος είναι πρόεδρος της ΝΝΑ του Ηνωμένου Βασιλείου έστειλε το εξής μήνυμα στα ανώτατα στελέχη της ισπανικής κυβέρνησης, το οποίο λέει: Κατά αυτόν τον τρόπο θα καταστρέψετε ένα ολόκληρο κλάδο στον οποίο εργάζονται αρκετές χιλιάδες οικογένειες που πωλούν ηλεκτρονικά τσιγάρα στην Ισπανία. Επιπλέον η τρέχουσα απαγόρευση θα αποτρέψει τους καπνιστές να στραφούν προς το άτμισμα και επίσης θα αποτρέψει τις εκατοντάδες χιλιάδες των υφιστάμενων Vapers να συνεχίσουν να τα χρησιμοποιούν για την πρόληψη της υποτροπής στο κάπνισμα.

Πρακτικά τι μπορεί να σημαίνει αυτό το σκεπτικό και γιατί θεωρούνται χτύπημα κάτω από τη ζώνη τα νέα μέτρα;

Ουσιαστικά όταν ένας ατμιστής δεν θα έχει τη δυνατότητα να ψωνίσει από ένα κατάστημα του διαδικτύου και τα συμβατικά μαγαζιά που πωλούν αυτά τα είδη θα είναι σε μακρινή απόσταση από το μέρος που βρίσκεται, θα είναι ανέφικτο να τα προμηθευτεί, οπότε θα τον φέρουν σε δύσκολη θέση και πιθανόν να στραφεί σε λύσεις οι οποίες θα είναι παράνομες.

Από την άλλη πλευρά τα σημεία πώλησης των παραδοσιακών τσιγάρων που βρίσκονται σχεδόν σε κάθε γειτονιά θα είναι επιτρεπτά προς όλους τους ενηλίκους, και ο κάθε εκάστοτε ατμιστής μετά από αρκετό καιρό ίσως να σκεφτεί σοβαρά το ενδεχόμενο να επιστρέψει πίσω στο κάπνισμα, αφού δεν θα χρειάζεται να μη σε κόπο για να τα αποκτήσει.

Επίσης είναι πιθανό ότι θα ανθοφορήσει δραματικά το παρεμπόριο, με ότι μπορεί να συνεπάγεται μία τέτοια παράμετρος, και όταν πλέον γίνει εντελώς ανεξέλεγκτη η μαύρη αγορά εξοπλισμού ατμίσματος και του υγρού αναπλήρωσης, θα ξεπηδήσουν πρόσθετοι κίνδυνοι που θα φέρουν αρκετές συνέπειες, όχι μόνο στην υγεία των πολιτών, αλλά και στην οικονομία που μαστίζεται σοβαρά εδώ και αρκετά έτη. Το γεγονός αυτό καθιστά σαφέστατα το γεγονός ότι αυτοί που υπηρετούν τη χώρα δεν νοιάζονται καθόλου για τον λαό, παρά μόνο τους βλέπουν σαν αριθμούς και τίποτα άλλο.