Υποστηρίζουν ότι η κατάθλιψη συνδέεται άμεσα με το eCig

Υποστηρίζουν ότι η κατάθλιψη συνδέεται άμεσα με το eCig. Οι ερευνητές από το Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Χιούστον (UTHealth), ανακάλυψαν ότι οι φοιτητές με αυξημένα επίπεδα των συμπτωμάτων κατάθλιψης ήταν σημαντικά πιο πιθανό (από τους υπόλοιπους φοιτητές που δεν βιώνουν υψηλά επίπεδα καταθλιπτικών συμπτωμάτων) να αρχίσουν να χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι άμεσα συνυφασμένο με τη νικοτίνη και αυτός ο παράγονταςέχει γεννήσει πολλά αναπάντητα ερωτήματα στους επιστήμονες επιστήμονες σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού, συμπεριλαμβανομένου της αλληλεπίδρασης στην κατάθλιψη και κατ’ επέκταση στα ψυχολογικά νοσήματα.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην Nicotine & Tobacco Research και βρήκε μια σύνδεση μεταξύ της κατάθλιψης και την έναρξη της χρήσης του ατμίσματος στους φοιτητές, αλλά η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν φαίνεται να οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα κατάθλιψης μεταξύ των μαθητών.

«Αυτή είναι η πρώτη μελέτη για τη δημιουργία μιας διαμήκης σχέσης μεταξύ αυξημένων καταθλιπτικών συμπτωμάτων και της χρήσης του e-cig,» είπε ο επικεφαλής συγγραφέας Frank Bandiera, ο οποίος είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Επιδημιολογίας, Ανθρώπινης Γενετικής και Περιβαλλοντικών Επιστημών στο UTHealth της Σχολής Δημόσιας Υγείας στο Ντάλας.

Οι ερευνητές εξέτασαν ένα δείγμα 5.445 προπτυχιακούς φοιτητές από 24 σχολές σε όλη το Τέξας που εμφάνισαν αυξημένα επίπεδα καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

«Δεν ξέρω γιατί η κατάθλιψη οδηγεί στην χρήση του vaping. Μπορεί να είναι αυτοθεραπεία. Ακριβώς όπως συμβαίνει με τα συμβατικά τσιγάρα, κυρίως όταν αισθάνονται αφόρητη πίεση και προφανώς ετούτη η συμπεριφορά τους βοηθάει να αισθανθούν καλύτερα, δηλαδή είναι κάτι παρόμοιο σαν τις εξαρτησιογόνες απαγορευμένες ουσίες που τις χρησιμοποιεί ο χρήστης για να ανακουφιστεί από τα συμπτώματα του εθισμού και του άγχους ή θα μπορούσε να το έβαζαν στην καθημερινότητά τους για να απεξαρτηθούν από το κάπνισμα», δήλωσε ο Bandiera.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι προς το παρόν υπάρχει μικρή δημοσιευμένη κλινική έρευνα για να υποστηριχθεί ότι τα e-cigarettes βοηθούν τον κόσμο να σταματήσει το smoking.

Ο Bandiera εξεπλάγη από τα αποτελέσματα μιας προηγούμενης έρευνας που έδειξε μία σαφής αμοιβαίας σχέσης μεταξύ της κατάθλιψης και του καπνού και εντελώς τυχαία ο ίδιος ανέλαβε να ξεδιαλύνει την κατάσταση και διαπίστωσε πως κάτι παρόμοιο ισχύει και με το άτμισμα. Αν αυτό δεν λέγεται προκατάληψη, τότε πως μπορούμε να το ονομάσουμε; εν πάση περιπτώσει, ενήλικες άνθρωποι είμαστε και ο καθένας βγάζει τα δικά του συμπεράσματα.

Τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν για τη μελέτη συλλέχθηκαν από το Κέντρο Καπνού της Ρυθμιστικής Επιστήμης για τη Νεολαία (Texas TCORS). Πρόκειται για ένα κέντρο που δημιουργήθηκε από αρκετά θεσμικά όργανα του συστήματος του Πανεπιστημίου του Τέξας για να αναπτύξουν σχετικές έρευνες οι οποίες θα τους καθοδηγήσουν σε μελλοντικές αποφάσεις σχετικά με τους κανονισμούς του καπνού σε εθνικό επίπεδο.