Βουλγαρία: Σε κάθε είκοσι άτομα, το ένα είναι καθημερινός

Βουλγαρία: Σε κάθε είκοσι άτομα, το ένα είναι καθημερινός τακτικός ατμιστής με πλήρη ενεργή δράση. Αξίζει να σημειώσουμε πως η Βουλγαρία είναι το δεύτερο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα υψηλότερα ποσοστά σε χρήστες και υπερέχει έναντι των άλλων με τεράστια διαφορά.

Βουλγαρία σε κάθε είκοσι άτομα, το ένα είναι καθημερινός

Σύμφωνα με μια έκθεση που εκδόθηκε από το Υπουργείο Υγείας, το ποσοστό των vapers είναι υψηλότερο από ό, τι στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά επειδή το τελευταίο έχει ρίξει όλο του το βάρος στο ηλεκτρονικό τσιγάρο για τη διακοπή του καπνίσματος, επιτρέποντας στους γιατρούς να συνταγογραφούν νόμιμα συσκευές ατμίσματος στους ενδιαφερόμενους καπνιστές, μάλλον δεν θα κρατήσει για πολύ η πλεονεκτική υπεροχή της πρώτης.

Επίσης ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο που αφορά και τη χώρα μας, το γειτονικό κράτος όπως και εμείς έχει τεράστια και μακρόχρονη παράδοση στην καλλιέργεια καπνού, και όπως είναι αναμενόμενο σαν παραγωγός χώρας είχε την ικανότητα να πουλάει φθηνότερα τα πακέτα τσιγάρα, κάτι που ευνοεί στην εξάπλωση του καπνίσματος, όμως πρακτικά οι βούλγαροι πολίτες δείχνουν να είναι αρκετά ενημερωμένοι για τα δρώμενα του eCig και μέχρι στιγμής σε θεωρητικό επίπεδο έχουν το φθηνότερο ατμιστικό εξοπλισμό, κι ας έχουν χαμηλούς μισθούς.

Το 4,6% του Βουλγαρικού πληθυσμού είναι ατμιστές.

Η Business intelligence office (το γραφείο πληροφοριών) δημοσίευσε ορισμένα στοιχεία που τους παρείχε το υπουργείο υγείας. Η έκθεση αναφέρει ότι το 4,6% των Βουλγάρων είναι καθημερινή vapers, δηλαδή το 4,9% των ανδρών και το 4,3% των γυναικών. Με άλλα λόγια, ένα στα είκοσι άτομα χρησιμοποιεί μόνιμα και ημερησίως το ηλεκτρονικό τσιγάρο και το 13,2% των Βουλγάρων δήλωσαν ότι το έχουν ήδη δοκιμάσει.

Δυστυχώς το 42,8% των ατμιστών κάνει χρήση του e-cigarette σε κλειστούς χώρους, όπου το κάπνισμα απαγορεύεται και πιθανόν ετούτη η ανομία να στραφεί κάποια στιγμή εναντίον τους από τον υπόλοιπο πληθυσμό που δεν ανέχεται αυτή τη συμπεριφορά. Το 22,5% εξ αυτών εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να το βάλει στην καθημερινότητά του ως ως εργαλείο απόσυρσης του καπνίσματος, ενώ το 11,8% που παράτησε οριστικά το smoking μέσω αυτής της διόδου, το έπραξε διότι θεωρεί πως είναι λιγότερο επιβλαβές από τον εύφλεκτο ομόλογο του.

Η Βουλγαρία, έχει πληθυσμό περίπου επτά εκατομμύρια κατοίκους, και ο ατμιστικός επιπολασμός είναι υψηλότερος από ό, τι στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου μόνο του 3,6% των Βρετανών είναι χρήστες του ηλεκτρονικού τσιγάρου, αλλά όπως προανέφερα τα νούμερα, σκέτα σαν νούμερα δεν λένε τίποτα, γιατί η Μεγάλη Βρετανία έχει στήσει μία τεράστια εκστρατεία γύρω από το eCig και ουσιαστικά είναι θέμα χρόνου να αναδειχθεί πρώτη σε αυτόν τον τομέα.
Το 31,4% είναι καθημερινοί καπνιστές.

Με 31,4% των καθημερινών καπνιστών, η Βουλγαρία έχει καταγράψει τα υψηλότερα ποσοστά επιπολασμού του καπνίσματος στην Ευρώπη, σύμφωνα με την έκθεση η οποία είναι αφιερωμένη στην υγεία των Βουλγάρων και το παράδοξο της υπόθεσης είναι πως το Ευρωβαρόμετρο του 2015 έδειξε ότι βρίσκεται λίγο πιο μπροστά από την Ελλάδα, βάσει αυτών των κριτηρίων. Να και σε κάτι που δεν είμαστε πρώτοι στα χειρότερα.