Vape Cafe: Η νέα μόδα που εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς

Vape Cafe: Η νέα μόδα που εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς στον δυτικό πολιτισμό για να καλύψει το κενό που υπήρχε μέχρι πρόσφατα, διότι αν αναλογιστούμε το μέγεθος της κατάστασης θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα, ότι δεν γίνεται να πίνεις το αγαπημένο σου ρόφημα ή καφέ χωρίς να ατμίζεις.

vape cafe

Αρχικά για όσους δεν γνωρίζουν, ας αποσαφηνίσω τον όρο Vape Cafe, το οποίο σημαίνει στα Ελληνικά, ατμιστική καφετέρια ή bar που συναθροίζονται στο μέρος εκείνο μονάχα ατμιστές για να απολαύσουν την λατρεμένη τους συνήθεια και μέσα στο χώρο αυτό μπορεί κάποιος να προμηθευτεί συσκευές, ανταλλακτικά, υγρά αναπλήρωσης, και άλλα πολλά.

Αυτή η καινούργια μόδα ξεκίνησε από την Αγγλία και προς το παρόν τα καταγεγραμμένα καταστήματα ανέρχονται σε εκατοντάδες σε όλη τη χώρα. Επίσης και η Ρωσία δραστηριοποιείται ενεργά σε τούτο τον χώρο και πρακτικά φαίνεται να το έχει αγκαλιάσει ο κόσμος με ιδιαίτερη θέρμη.

Νομικό κενό στα Vape Cafe και Vape Bar.

Eπειδή ως γνωστόν το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει υποστεί τα πάνδεινα από τις απαγορεύσεις, κυρίως το τελευταίο έτος, αρκετοί επιχειρηματίες (εκτός των δύο προαναφερόμενων χωρών) διστάζουν να επέμβουν σε ετούτο το επιχειρηματικό εγχείρημα, διότι κυριολεκτικά δεν γνωρίζουν τι θα τους ξημερώσει την επόμενη μέρα και πιθανόν να βρεθούν εκτεθειμένοι χάνοντας την περιουσία τους.

Το νομικό καθεστώς της Αγγλίας και της Ρωσίας προφανώς επιτρέπει να δημιουργούνται τέτοια μαγαζιά, άλλωστε στο Ηνωμένο Βασίλειο οι γιατροί συνταγογραφούν στους καπνιστές που θέλουν να απεξαρτηθούν ατμιστικό εξοπλισμό.

Όμως σίγουρα θα αναρωτιέστε αν μπορεί κάποιος να ανοίξει τέτοιο μαγαζί στην Ελλάδα; Δυστυχώς το νομικό πλαίσιο περιτριγυρίζεται από ασάφεια και ο νομοθέτης δεν προέβλεψε την ύπαρξη ενός τέτοιου καταστήματος, οπότε, αναγκαστικά το eCigarette κατατάσσεται στην κατηγορία των καπνικών ειδών και εφαρμόζονται οι ίδιοι περιορισμοί.

Πριν λίγα έτη, είχε εκδοθεί μία οδηγία από την κυβέρνηση τα κέντρα διασκέδασης, οι καφετέριες και ούτω καθεξής, να χωρίζουν το κατάστημα σε καπνιστές και μη καπνιστές, αλλά πλέον έχει περάσει μία ολιστική απαγόρευση που σάρωσε στο πέρασμά του σαν τυφώνας τα πάντα και καίγονται τα ξερά μαζί με τα χλωρά.

Υπάρχει πιθανότητα να ανοιχθούν στην Ελλάδα τέτοια μαγαζιά;

Η απάντηση δεν μπορεί να είναι ξεκάθαρη, γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση επιμένει να κωφεύει στις εκκλήσεις των εμπειρογνωμόνων πως επρόκειτο για ένα πολύτιμο εργαλείο διακοπής του καπνίσματος. Σαν να μην έφτανε ετούτο, η ΕΕ στα κράτη μέλη της, τους επιβάλλει να ακολουθήσουν τις παράλογες τακτικές που εναντιώνονται στο vaping, όπως αυτή η αισχρή μεθοδολογία της απαγόρευσης της διαφήμισης του ηλεκτρονικού τσιγάρου, διότι θεωρητικά δεν θα παρέχονται στον καπνιστή οι απαραίτητες πληροφορίες για να μάθει αν είναι ασφαλέστερο από το smoking. Πρακτικά η απάντηση του αν μπορεί να ανοιχθεί στην Ελλάδα τέτοιο μαγαζί δεν είναι σαφής προς στιγμήν.

Μερικοί ισχυρίζονται ότι παρομοιάζει τα coffee shop.

Αρκετοί ειδικοί σε θέματα υγείας επισημαίνουν πως αυτοί οι τόποι είναι μέρος συνάντησης βλαβερών συνηθειών και πρέπει τα κράτη να το εξαλείψουν, διότι αν εξακολουθήσει να υπάρχει κάποια στιγμή θα επιτραπεί και το coffee shop, στο οποίο εκεί μπορεί κάποιος να καπνίσει ινδική κάνναβη, μαριχουάνα, χασίς. Αλλά ξεχνάνε ότι με την παρούσα μεθοδολογία έχει ενισχυθεί μαύρη αγορά και πλουτίζει το παρεμπόριο. Ασε που όλα τα είδη εκεί είναι αμφιβόλου ποιότητας και οι χρήστες κινδυνεύουν διότι υγειονομικές αρχές δεν τα ελέγχουν, απλά οι κυβερνήσεις έχουν μάθει να τραβάνε το αυτί στους νόμιμους και συνάμα να κάνουν τα στραβά μάτια στους μαυραγορίτες.