Το iQOS έχει προκαλέσει διχασμό στην κοινωνία του Ισραήλ

Το iQOS έχει προκαλέσει διχασμό στην κοινωνία του Ισραήλ και πολλές οργανώσεις έχουν αντιταχθεί στην απόφαση του υπουργείου Υγείας να εξαιρέσει το iQOS από το φόρο και τους κανονισμούς που άλλα προϊόντα καπνού αποτελούν αντικείμενο.

Το iQOS έχει προκαλέσει διχασμό στην κοινωνία του Ισραήλ

Πρόσφατα το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ κυκλοφόρησε μία δήλωση που άναψε τα αίματα και αρκετές ακτιβιστικές ομάδες, έσπευσαν να κατηγορήσουν τους αρμόδιους που διοικούν αυτόν τον ευαίσθητο τομέα, όλα ξεκίνησαν πριν από δύο εβδομάδες, όταν ανακοίνωσαν πως το iQOS της ΡΜΙ δεν θα υπόκειται σε κανέναν περιορισμό, μέχρι η κριτική επιτροπή αποφανθεί για την απόφασή της, και αυτό θα εξαρτηθεί κατά ένα μεγάλο μέρος από το Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής, διότι αυτές οι δύο χώρες έχουν στενές σχέσεις και προφανώς η μία συμβουλεύεται την άλλη, σε τέτοιου είδους θέματα.

Οπότε, μόλις ο FDA έχει βγάλει την τελική του απόφαση, το Υπουργείο Υγείας θα αποφασίσει ανάλογα. Ωστόσο πολλοί φορείς, μεταξύ των οποίων ο γενικός εισαγγελέας, ο νομικός σύμβουλος του υπουργείου Υγείας, Ο Ισραηλιτικός Ιατρικός Σύλλογος και το αντικαρκινικό ίδρυμα της χώρας, έχουν έχουν αντίθετη άποψη και βροντοφωνάζουν πως το συγκεκριμένο προϊόν είναι επιβλαβή για τη δημόσια υγεία, και είναι επιτακτική ανάγκη να μην το αποδεχτούμε ως κάτι ακίνδυνο.

Για όσους δεν γνωρίζουν το IQOS ανήκει στην κατηγορία των Heat Not Burn (HNB) και είναι μία ηλεκτρονική συσκευή, που λειτουργεί με τη θέρμανση ενός ειδικού ραβδιού που περιέχει καπνό και μέσω αυτού παράγεται ένα είδος ατμού – καπνού που έχει λιγότερες χημικές και τοξικές ουσίες, επειδή δεν υπάρχει καύση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί υγιεινό για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Αδιαμφισβήτητα το παρόν προϊόν έχει προκαλέσει τεράστιο ντόρο και μέχρι στιγμής ο κόσμος δείχνει να το αγκαλιάζει με θέρμη, ειδικά στην Ιαπωνία γνωρίζει τεράστια επιτυχία, αλλά για να είμαστε ξεκάθαροι εκεί απαγορεύονται τα υγρά αναπλήρωσης που περιέχουν νικοτίνη και κατ’ επέκταση το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν χρησιμοποιείται, αφού είναι πρακτικά άχρηστο χωρίς νικοτίνη.

Παρόλα αυτά στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου, όπου οι άνθρωποι έχουν την τάση να είναι πολύ πιο συνειδητοποιημένοι σε θέματα υγείας από τους υπόλοιπους, η Philip Morris διπλασίασε την προσφορά των συσκευών στο εμπόριο, αλλά και πάλι η εταιρεία φαίνεται να αδυνατεί να συμβαδίσει με τη ζήτηση.

Γιατί να φορολογηθεί το iQOS.

Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε χθες στην Ισραηλιτική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Haaretz, δήλωσε ότι μέχρι στιγμής προέκυψαν δύο αναφορές, οι οποίες έχουν κατατεθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά του Υπουργείου Υγείας. Ένα από την Ένωση Προοδευτικής Δημοκρατίας του Ισραήλ, και η δεύτερη από την καπνοβιομηχανία Dubek, διότι η κυκλοφορία της συσκευής στο Ισραήλ έχει εκληφθεί ως απειλή για τα συμφέροντά τους, άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Dubek είναι ο κύριος κατασκευαστής τσιγάρων στο Ισραήλ, και σε καμία περίπτωση δεν θα επέτρεπε να μοιραστεί το κομμάτι της πίτας που την αναλογεί στην αγορά.

Η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου υγείας για το συγκεκριμένο θέμα έχει ως εξής: «Το Υπουργείο Υγείας έχει εργαστεί για πολλά χρόνια, και συνεχίζει να το κάνει κάτω από την διοίκηση του Υπουργού Litzman, για την καταπολέμηση της μάστιγας του καπνίσματος. Αυτό αποδεικνύεται από τη συνεχιζόμενη μείωση του ποσοστού των καπνιστών στο Ισραήλ. Προς το παρόν περιμένουμε την απόφαση του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και φαρμάκων σχετικά με το θέμα και θα πράξουμε τα δέοντα».