Το γινάτι βγάζει μάτι, τελικά το είπαν και το έκαναν

Το γινάτι βγάζει μάτι, τελικά το είπαν και το έκαναν, πλέον η ατμιστική απαγόρευση πέρασε στην Allegheny County, αν και εδώ που τα λέμε ήταν αναμενόμενο να γίνει, διότι ο ντόρος που είχε προκληθεί την προηγούμενη εβδομάδα προϊδέαζε για ετούτο το γεγονός.

Μετά από μια σειρά δημόσιων ακροάσεων και δημόσιων διαβουλεύσεων που ξεκίνησαν τον περασμένο Φεβρουάριο από την τοπική κοινωνία της πόλης, το μέτρο, το οποίο θα κάνει το vaping παράνομο στα εστιατόρια και τους δημόσιους χώρους εν τέλει ψηφίστηκε. Βέβαια η παρούσα κίνηση ουσιαστικά επεκτείνεται περαιτέρω, γιατί η νομοθεσία το κατατάσσει στα καπνικά είδη και προφανώς οι απαγορεύσεις που ισχύουν για το κάπνισμα, θα ισχύουν και για το άτμισμα, αφού ως γνωστόν ο παραλογισμός δεν έχει όρια.

Δυστυχώς η απαγόρευση ατμίσματος επικροτήθηκε από πάρα πολύ κόσμο στην συγκεκριμένη περιοχή, και κάποιοι εξ αυτών αναφέρουν ότι η έκθεση στο παθητικό άτμισμα κρύβει κινδύνους, λέγοντας ότι ακόμα κι αν δεν είναι τόσο επικίνδυνο όσο ο καπνός από δεύτερο χέρι, δεν παύει να είναι ακίνδυνο. Μέχρι στιγμής μελέτες που έχουν επικεντρωθεί ακριβώς σε αυτό το κομμάτι, έχουν βρει ότι οι τοξικές χημικές ουσίες που βρέθηκαν στον εκπνεόμενο ατμό είναι ασήμαντες και οι ποσότητες είναι απειροελάχιστες έως αμελητέες.

Ένας ιδιοκτήτης ατμιστικού καταστήματος στο Allegheny County, ο Gabrielle Williams, δήλωσε ότι: Νιώθω σαν να θέλουν να μας κλείσουν την επιχείρηση, και το πρόβλημα της υπόθεσης είναι πως το μαγαζί μου απασχολεί 12 εργαζόμενους, προσωπικά έχω τρία μαγαζιά στην περιοχή και διαπιστώνω μέρα με τη μέρα πώς το διοικητικό συμβούλιο της πόλης μας προσπαθεί να αναμιχθεί στα επιχειρηματικά μου δρώμενα. Νομίζω ότι έχω κάθε δικαίωμα να υπερασπιστώ την περιουσία μου και να μην επιτρέψω σε κανέναν να επεμβαίνει στη δουλειά μου.

Από την άλλη πλευρά, οι υποστηρικτές του ηλεκτρονικού τσιγάρου επισημαίνουν ότι το vaping βοηθά τους καπνιστές να περιορίσουν τη συνήθεια και ότι το υπουργείο υγείας της Αγγλίας πρότεινε μέσω νομοσχεδίου, πέρυσι το 2016, οι ατμιστές να μην χρησιμοποιούν τις συσκευές τους σε χώρους καπνιστών, επειδή υπονομεύει τις προσπάθειές τους να σταματήσουν το κάπνισμα με την τοποθέτηση τους σε ευάλωτες θέσεις.

Οι ιδιοκτήτες ατμιστικών επιχειρήσεων αισθάνονται εκφοβισμό.

Είναι κοινό μυστικό πως οι ιδιοκτήτες Vape καταστημάτων σε όλη τις ΗΠΑ εδώ και πολύ καιρό αισθάνονται σαν να είναι θύμα εκφοβισμού, επιπλέον οι επιχειρηματίες διαισθάνονται πως δεν θα υπάρξει μακροημέρευση στα επιχειρηματικά τους πλάνα, διότι καθημερινώς ξεφυτρώνουν καινούργιες αξιώσεις από την κρατική μηχανή η οποία ζητά όλο και περισσότερο παράλογες απαιτήσεις από αυτούς, πλέον είναι ξεκάθαρο πως η τύχη τους δεν βρίσκεται στα χέρια τους και παρακαλάνε η επόμενη μέρα που θα ξημερώσει να είναι καλύτερη από την προηγούμενη.

Όμως πρέπει να τονίσουμε πώς από πολιτεία σε πολιτεία οι νόμοι διαφέρουν μεταξύ τους και ορισμένες εξ αυτών έχουν δείξει να αγκαλιάζουν με θέρμη το ηλεκτρονικό τσιγάρο, δυστυχώς όμως είναι ελάχιστες σε σύγκριση με τις υπόλοιπες. Πάντως ο αγώνας που δίνουν οι επιχειρηματίες και οι ατμιστές στην Αμερική μοιάζει σαν να είναι ο μαραθώνιος και απαιτείται διαρκώς να βρίσκονται σε εγρήγορση για να προλάβουν τα χειρότερα.