Το αλκοόλ και τα τσιγάρα δρουν ως προπύργιο των ναρκωτικών

Το αλκοόλ και τα τσιγάρα δρουν ως προπύργιο των ναρκωτικών, δηλαδή οι επιστήμονες έχουν αναγνωρίσει το γεγονός πως όσοι κάνουν χρήση των προαναφερόμενων τομέων έχουν αυξημένο κίνδυνο να μεταβούν σε απαγορευμένες ουσίες, όπως για παράδειγμα μαριχουάνα και κοκαΐνη.

Μια νέα μελέτη που εφαρμόστηκε επάνω σε ποντίκια δείχνει πώς τα προϊόντα καπνού θα μπορούσαν να δράσουν ως πύλη για την χρήση παράνομων ναρκωτικών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι νικοτίνη κάνει τον εγκέφαλο πιο ευαίσθητο στον εθισμό της κοκαΐνης, και πρακτικά ετούτο το εύρημα υποδηλώνει ότι η μείωση του επιπολασμού του καπνίσματος στους νέους μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση της κατάχρησης της κοκαΐνης.

Σε μια πρόσφατη εθνική έρευνα η οποία διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, πάνω από το 90% των ενήλικων χρηστών κοκαΐνης, μεταξύ των ηλικιών 18 και 34 κάπνιζαν παραδοσιακά τσιγάρα πριν αρχίσουν τη χρήση κοκαΐνης.

Οι ερευνητές υποψιάστηκαν ότι η έκθεση στην νικοτίνη μπορεί να αυξήσει την ευπάθεια στην κοκαΐνη. Ωστόσο, κανείς δεν είχε εντοπίσει κάποιο βιολογικό μηχανισμό που να συνδέεται άμεσα με ετούτη την υπόθεση. Μια ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής τον Δρ Eric Kandel στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, υποστηριζόμενο από το Εθνικό Ινστιτούτο ΝΙΗ σχετικά με την κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών (NIDA), έθεσε ως στόχο να διερευνήσει διεξοδικά το θέμα ούτως ώστε να βρουν περαιτέρω λεπτομέρειες για να κατανοήσουν επακριβώς ποιες χημικές ουσίες στον εγκέφαλο ευθύνονται για αυτό.

Οι επιστήμονες του Science Translational Medicine στις 2 Νοεμβρίου του 2011, ανέφεραν ότι τα ποντίκια στα οποία δόθηκε η νικοτίνη στο πόσιμο νερό τους για 7 ημέρες έδειξαν αυξημένη δραστηριότητα και επιθυμία για κοκαΐνη. Επίσης, παρατηρήθηκε πως τα ζώα είχαν εμφανείς αλλαγές στην διαδικασία τρόπου σκέψεως του εγκεφάλου που ονομάζεται μακρόχρονη ενδυνάμωση (long-term potentiation).

Προγενέστερες μελέτες είχαν δείξει ότι τα επίπεδα έκφρασης ενός γονιδίου που ονομάζεται FosΒ σε ραβδωτό σώμα του εγκεφάλου συνδέεται με τον εθισμό κοκαΐνης. Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στην 7ήμερη χορήγηση νικοτίνης στα τρωκτικά τους προκάλεσε αύξηση του FosB κατά 61%. Όταν τους δόθηκε πλέον μία δόση νικοτίνης, αυτοί οι ποντικοί είχαν μια επιπλέον αύξηση FosΒ κατα 74% σε σύγκριση με τα προηγούμενα.

Παλαιότερες έρευνες διαπίστωσαν ότι η cocaine τροποποιεί τη δομή του DNA, μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται ακετυλίωση των ιστονών. Οι αλλαγές επηρεάζουν την έκφραση του FosB.

Επιπλέον οι ερευνητές εξέτασαν αν η νικοτίνη αυξάνει την έκφραση του FosΒ στο ραβδωτό σώμα του μεταβάλλοντα DNA με παρόμοιο τρόπο. Βρήκαν ότι οι 7 ημέρες θεραπείας της νικοτίνης αύξησε σημαντικά την ακετυλίωση της ιστόνης. Με το χειρισμό αυτών των μορίων, ακόμη και μέσω άλλων μεθόδων, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι θα μπορούσαν να ενισχύσουν ή να αναστείλουν τις επιδράσεις της κοκαΐνης.

«Τώρα πλέον που έχει αποκωδικοποιηθεί το μοντέλο δράσεως του ποντικιού αναφορικά με την νικοτίνη ως πύλη και προπύργιο για τις απαγορευμένες ουσίες, αυτό θα επιτρέψει στους εμπειρογνώμονες να διερευνήσουν τους μοριακούς μηχανισμούς με τους οποίους το αλκοόλ και η μαριχουάνα μπορούν να δράσουν το ίδιο, όπως η προαναφερόμενη περίπτωση», ανέφερε ο Kandel. «Ειδικότερα, θα μας ενδιέφερε να μάθουμε αν υπάρχει ένα ενιαίος και κοινός μηχανισμός για όλα τα ναρκωτικο ή εάν κάθε ένα από αυτά χρησιμοποιεί ένα ξεχωριστό μηχανισμό».