Θα είναι πάντα αναποτελεσματικές οι τρέχουσες προσπάθειες

Θα είναι πάντα αναποτελεσματικές οι τρέχουσες προσπάθειες για την διακοπή του καπνίσματος όταν δεν θα συμπεριλαμβάνεται μέσα σε αυτές το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Κατά τα παρελθόντα έτη διεξήχθησαν χιλιάδες εκστρατείες ανά την υφήλιο οι οποίες είχαν σκοπό να πληροφορήσουν τον κόσμο για την επικινδυνότητα του καπνίσματος, εν μέρει φαίνεται να έχουν κάνει καλή δουλειά μειώνοντας ένα σημαντικό ποσοστό των ενεργών χρηστών, αλλά δυστυχώς δεν κατάφεραν να εξαλείψουν το φαινόμενο και αρκετοί άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο.

Είναι βέβαιο ότι οι εκστρατείες παίζουν καθοριστικό ρόλο για την δραματική μείωση στα ποσοστά καπνίσματος στον αναπτυγμένο κόσμο, αλλά προφανώς κάνει τη μισή δουλειά. Τούτου λεχθέντος, είναι δύσκολο να αποδοθούν ποιες ενέργειες ακριβώς επιδρούν θετικά ενάντια σε αυτήν την μάστιγα, Όλες οι μελέτες που διεξήχθησαν, μέχρι στιγμής, απλά εξακριβώνουν τα προβλήματα και αναφέρουν τα διάφορα μέτρα που ελήφθησαν, αλλά επί της ουσίας δεν δίνουν καμία ικανοποιητική λύση και μερικές μάλιστα από αυτές που προτείνουν περικλείονται από παιδαριώδη λάθη και αναμφισβήτητα περιέχουν θεμελιώδη ελαττώματα.

Είναι σαφές ότι κατά την χρονολογία μεταξύ 2004 έως το 2010, τα ποσοστά εξάλειψης του καπνίσματος γνώρισαν πρωτοφανές ανεξήγητο κόλλημα, παρά τα τεράστια οικονομικά ποσά που δαπανήθηκαν παγκοσμίως ή είτε μεμονωμένα από κράτη για να επιτευχθεί ο σκοπός.

Το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι καπνιστές και φαινομενικά ετούτη η κατάσταση θα εξακολουθήσει να υφίσταται τουλάχιστον μέχρι το 2030, διότι είναι αυτονόητο πως αν σήμερα απαγορευόταν μαχαίρι το smoking σε όλο τον πλανήτη, θα χανόντουσαν σημαντικά έσοδα από την φορολόγηση του καπνού από όλες τις χώρες, πρακτικά θα ήταν σαν να έβγαζαν τα μάτια τους με τα ίδια τους τα χέρια.

Διάσημοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν πως αν θεωρητικά συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα έπρεπε αυτόματα όλα τα κράτη να αντισταθμίσουν αυτά τα σπουδαία οικονομικά έσοδα με υπερφορολόγηση των πολιτών, κάτι που δεν μπορεί να γίνει παραπάνω από 5 με 10 χρόνια, γιατί θα ξεσηκωθεί κοινωνική επανάσταση ενάντια στο κατεστημένο ή θα έπρεπε να περικόψουν επιπλέον δαπάνες από την υγεία, την παιδεία, κι άλλους σημαντικούς τομείς που θεωρούνται πυλώνες ενός υγιούς πολιτεύματος.

Επίσης, οι οικονομολόγοι επισημαίνουν πως αν πάλι σε θεωρητικό επίπεδο απαγορευόταν δια παντός το κάπνισμα, ταυτόχρονα θα έπρεπε να να κάνουν το ίδιο και για το αλκοόλ. Να σημειώσουμε ότι πάνω στο αλκοόλ έχουν στηθεί ολόκληρες οικονομικές αυτοκρατορίες, και θα ήταν απίθανο έως ακατόρθωτο να να λάβει σάρκα και οστά ένα τέτοιο γεγονός, για να καταλάβετε τι εννοώ θα σας δώσω μερικά παραδείγματα.

Ο τομέας του κρασιού συμπεριλαμβάνει δεκάδες οινοπαραγωγικές χώρες με μακραίωνη παράδοση που είναι άμεσα συνυφασμένη με τον πολιτισμό και την ιστορία τους, επιπλέον ο τομέας της ζυθοποιίας είναι ένα άλλο παρόμοιο δείγμα της προαναφερθέν περιστάσεις περίστασης, για να γίνει ακόμα περισσότερο κατανοητό θα προσθέσουμε τη βότκα, το ουίσκι, την τεκίλα, το ρούμι, το ούζο για την Ελλάδα μας και άλλα πολλά.

Οπότε βάσει των παραπάνω δεδομένων που σας εξήγησα θα διαπιστώσετε εύκολα πως δεν μπορεί να καταπολεμηθεί το κάπνισμα, ούτε αλκοολισμός. Θα ήταν σώφρον όλοι οι εμπειρογνώμονες να επενδύσουν τις προσπάθειές τους στην δραστική μείωση, κάτι που φαντάζει εφικτό και όχι ονειροπολώ. Ωστόσο το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν τους κάθεται καλά στο στομάχι και συνεχώς βρίσκουν δικαιολογίες για να το παραγκωνίζουν.