Τέσσερις μύθοι που ευθύνονται για την απαξίωση του eCigarette

Τέσσερις μύθοι που ευθύνονται για την απαξίωση του eCigarette και πρακτικά οι πονηροί διώκτες του αντικειμένου μας, τους επικαλούνται διαρκώς θέλοντας να αμφισβητήσουν την ικανότητα να βοηθάει τον κόσμο να απεξαρτηθεί από τον καπνό.

Η υποτιθέμενη επιδημία δηλητηρίασης των παιδιών.

Για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς κατά καιρούς μικρά παιδιά έχουν κάνει κατάποση των υγρών αναπλήρωσης, το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα ο παρθένος οργανισμός να μην αντέξει και να δηλητηριαστεί, ακόμη και σε πολύ μικρές ποσότητες, βέβαια έχουν υπάρξει και καταγεγραμμένοι θάνατοι οι οποίοι φυσικά είναι ελάχιστοι και δεν ξεπερνούν τους 10-15 παγκοσμίως.

Όμως οι επιτήδειοι που θέλουν να πλήξουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο ισχυρίζονται πώς οι παραγωγοί e-liquid δεν ασφαλίζουν σωστά τις φιάλες για την προστασία των παιδιών και κατά συνέπεια συμβαίνουν τραγικά περιστατικά. Θα σας εξηγήσω πόσο ανόητα είναι τα επιχειρήματά τους. όπως προανέφερα τα δυσάρεστα περιστατικά είναι απειροελάχιστα σε αντίθεση με εκείνα των καθαριστικών του λουτρού ή της κουζίνας. Το πρόβλημα έγκειται καθαρά στην επιτήρηση των κηδεμόνων προς τα τέκνα, αν λοιπόν οι γονείς λειτουργήσουν σωστά παίρνοντας τα μέτρα ασφαλείας, όπως να μην αφήνουν ποτέ τέτοιου είδους δηλητήρια στο τραπέζι και να τα τοποθετούν πάντα ψηλά σε κάποιο ράφι που να μην φτάνουν τα ανήλικα παιδιά, τότε θα εξαλειφθεί τελείως το φαινόμενο και όλα θα κυλήσουν ομαλά.

Η θεωρία της πύλης.

Συχνά πυκνά θα έχετε παρατηρήσει ότι έγκυρες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες επικαλούνται τη θεωρία της πύλης, δηλαδή ότι η ανήλικη νεολαία που ατμίζει θα στραφεί αναπόφευκτα στο κάπνισμα, τέτοιου είδους λιβελογραφήματα δημοσιεύονται ανά χιλιάδες εβδομαδιαίως στον παγκόσμιο τύπο και παρεπιπτόντως ο κόσμος το πιστεύει, διότι ο αντίλογος σε τούτα τα λεγόμενα είναι σχεδόν ανύπαρκτος και δεν υπάρχει μία ισχυρή φωνή να αντικρούσει αυτά τα γελοία επιχειρήματα.

Ο λόγος που αυτή η θεωρία δεν υφίσταται είναι γιατί οι έφηβοι που ατμίζουν ή καπνίζουν θα είναι και οι ίδιοι που θα δοκιμάσουν τις απαγορευμένες ουσίες και πιθανότατα να φτάσουν και στα σκληρά ναρκωτικά, έστω και σαν δοκιμή. Ότι το άτμισμα είναι δημοφιλές στους εφήβους, είναι ακριβώς κάτι παρόμοιο που συνέβαινε και με το κάπνισμα πριν μία δεκαετία σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Δεν υφίσταται η ενίσχυση διακοπής του καπνίσματος.

Κάποιοι συνεχίζουν να αρνούνται ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ένα αναποτελεσματικό βοήθημα ενάντια στη γνωστή επιδημία του καπνίσματος και εκείνοι που το προωθούν έχουν έννομο συμφέρον να αλλοιώνουν την πραγματικότητα για να κερδίσουν περισσότερα χρήματα από την επαγγελματική ενασχόληση με το vaping, όπως στα καταστήματα, οι λιανοπωλητές, οι χονδρέμποροι, οι κατασκευαστές και άλλοι πολλοί.

Για να διαπιστώσει κάποιος ουδέτερος αν το eCig μπορεί να βοηθήσει στη διακοπή του καπνίσματος δεν του απομένει απλά να ρωτήσει ορισμένους τακτικούς χρήστες χρησιμοποιούν που το χρησιμοποιούν καθημερινώς, ούτως ώστε να αποφανθεί αν τα δεδομένα είναι ψευδή ή αληθινά. Νοήμονες άνθρωποι είμαστε και καταλαβαίνουμε τα αυτονόητα, άσχετα αν θέλουν να μας ταΐζουν κουτόχορτο που μερικές φορές το τρώμε, διότι πέφτουμε στην παγίδα τους.

Το άτμισμα δεν είναι λιγότερο επιβλαβές από τα συμβατικά τσιγάρα.

Αν και δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε τις μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες που ορισμένοι ερευνητές εξηγούν ότι δήθεν είναι τεράστιες ή ότι οι χρήστες θα αποκτήσουν διάφορους καρκίνους μετά από μερικά χρόνια. Όταν κάποιος απλά επικαλείται φημολογίες χωρίς να το αποδεικνύει, καταφανέστατα δεν είναι σοβαρός επαγγελματίας στον τομέα της υγείας.

Από την άλλη πλευρά υπάρχει και μία μεγάλη μερίδα της επιστημονικής κοινότητας που αναφέρει βάσει δεδομένων πως ετούτος ο ισχυρισμός είναι γελοίος, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν ατράνταχτα αποδεικτικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι είναι υπεύθυνο για τις υποτιθέμενες αρρώστιες που επιφέρει η χρήση του. Ας αναλογιστούμε απλά ότι ο καπνός περιέχει περίπου 4.000 χημικές και τοξικές ουσίες και πως το vape είναι 95% ασφαλέστερο από τον ευφλεκτό ομόλογό του, τα υπόλοιπα είναι για εσωτερική κατανάλωση.

 

Η προπαγάνδα καλά κρατεί, όσο ο κόσμος θα ενημερώνεται για τα δρώμενα του ηλεκτρονικού τσιγάρου, τόσο λιγότερο θα πέφτει στην παγίδα των fake news, η μόνη λύση είναι να εμπιστεύεστε μόνο διασταυρωμένες πληροφορίες και να κλείνετε τα αυτιά σας στις σειρήνες που έχουν ως σκοπό να αλλοιώσουν την αληθινή διάσταση των πραγμάτων.