Σχηματισμός βενζολίου, μία ακόμη προπαγανδιστική συκοφαντία

Σχηματισμός βενζολίου, μία ακόμη προπαγανδιστική συκοφαντία που έχει ως στόχο να πλήξει το άτμισμα. Τα δεδομένα που λήφθηκαν από μία νέα μελέτη υποστηρίζουν ότι οι vapers εκτίθενται σε επικίνδυνα επίπεδα βενζολίου. Όλος ετούτος ο συρφετός ίσως να είναι μία περίπτωση παρερμηνείας ή εξάπλωση ανακριβών πληροφοριών.

Η μελέτη που φέρει τον τίτλο «Benzene formation in e-cigarettes» , δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα στο περιοδικό PLoS One, και ακολουθήθηκε μια δήλωση που έλεγε ότι οι ατμιστές εκτίθενται σε σοβαρό κίνδυνο μέσω αυτής της τοξικής ουσίας που βρέθηκε στο ηλεκτρονικό τσιγάρο και τα ποσοστά του βρίσκονται σε ανησυχητικό επίπεδο και δεν μπορούν να θεωρηθούν αμελητέα.

Ο Δρ Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, ο οποίος είναι ερευνητής στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο στην Αθήνα, και στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, είναι γνωστός για τη διεξαγωγή εργαστηριακών και κλινικών ερευνών για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα από το 2011. Επισήμανε τα εξής, η παρούσα μελέτη είναι μια απογοήτευση για την επιστημονική κοινότητα, και τόνισε ότι υπάρχει μια ανακολουθία και ασυνέπεια μεταξύ των δεδομένων που συλλέχθηκαν από τη μελέτη και τα συμφραζόμενα που ανακοινώθηκαν στο δελτίο τύπου.

Τα δεδομένα παρερμηνεύθηκαν.

Πρώτα απ ‘όλα, η μελέτη διεξήχθη με βάση το εύρημα υψηλών επιπέδων βενζοϊκού οξέος σε JUUL (περίπου 45 mg /mL ή 4,5%). Είναι μία τελείως παρανοϊκή περίπτωση ηλεκτρονικού τσιγάρου με πολύ υψηλά επίπεδα νικοτίνης (6% νικοτίνη, δηλαδή 60 mg /ml) που προφανώς κανένας χρήστης δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει τη συσκευή του σε τούτα τα επίπεδα, οπότε επρόκειτο καθαρά για ένα εξωφρενικό παράδειγμα.

Επίσης, οι συγγραφείς αναφέρουν ότι δοκιμάστηκαν για το πείραμα εμπορικά υγρά αναπλήρωσης και βρέθηκε βενζοϊκό οξύ σε επίπεδα 0,02-2 mg /ml (0,002 έως 0,2%). Το Βενζοϊκό οξύ τυπικά θα μπορούσε να μετατραπεί σε βενζίνη, αλλά η μελέτη διαπίστωσε ότι δεν εντοπίστηκαν ίχνη βενζολίου, παρά τη χρήση των 5 δευτερολέπτων διάρκειας ρουφηξιά, εξήγησε ο Φαρσαλινός.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι κάποιες μεταβλητές διατάξεις της ισχύς που ελέγχθηκαν, χρησιμοποιούσαν custom-made υγρά που περιέχουν βενζοϊκό οξύ και βενζαλδεϋδη, σε συνδυασμό με μια υψηλής διάρκειας πνευμονικής εισπνοής του ατμίσματος (5 δευτερόλεπτα). Επιπλέον, οι ερευνητές ανέφεραν ότι το υγρό που καταναλώθηκε περιείχε νικοτίνη 24 mg/ml ανά ρουφηξιά στα 25 W, η οποία, όπως τόνισε ο προαναφερόμενος, θα ήταν αφόρητο επίπεδο για έναν ατμιστή που ακολουθεί τη μέθοδο των πνευμονικών εισπνοών (πρακτικά δεν γίνεται να το πράξει κάποιος).

Οι αριθμοί που παρουσιάστηκαν είναι εκτός φυσιολογικών πλαισίων.

Για να κατανοήσετε το μέγεθος της παραφροσύνης και κατά πόσο είναι αληθινά ή πλασματικά τα νούμερα σας παραθέτω τα εξής: Οι άνθρωποι λαμβάνουν περίπου 12 αναπνοές ανά λεπτό, δηλαδή 17.000 (χιλιάδες) αναπνοές ανά 24 ώρες. Ο όγκος του αέρα που εισπνέεται σε 24 ώρες είναι 20 m3. Έτσι, η καθημερινή έκθεση σε βενζόλιο από τον ατμοσφαιρικό αέρα είναι 20 μg. Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι κάνουμε χρήση του Subtank στα 25 W με 5 δευτερολέπτων εισπνοές που αντιπροσωπεύουν ρεαλιστικές συνθήκες (που δεν είναι), θα πρέπει να καταναλώνουν 105 ml e-υγρό ανά ημέρα, προκειμένου να εκτεθούν στα ίδια επίπεδα του βενζολίου, όπως η αναπνοή του αέρα του περιβάλλοντος.

Ο Δρ Φαρσαλινός επικεντρώθηκε σε μια συγκεκριμένη πρόταση στο δελτίο τύπου που εξέδωσαν οι συγγραφείς της έρευνας, όπου οι ερευνητές, δήλωσαν, «Τα επίπεδα ισχύος που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη ήταν ακόμη πολύ πάνω από εκείνες που πραγματοποιούν οι χρήστες σε ορισμένες συσκευές, οι οποίες μπορεί να υπερβαίνουν τα 200 watts» Ο ίδιος επισήμανε ότι αυτή η πρόταση ισοδυναμεί με το εξής σκεπτικό, που λέει «Αν φάτε 5 κιλά λαχανικά σε ένα γεύμα μπορεί αναπόφευκτα να σας οδηγήσει στο θάνατο, όμως παρόλα αυτά συνεχίζουν να διατίθενται τα λαχανικά ανά δεκάδες κιλά στα οπωροπωλεία ή τα μπακάλικα όπου οι πελάτες μπορούν να αγοράζουν όσες μεγάλες ποσότητες επιθυμούν χωρίς κανένα περιορισμό»