Πέντε ομάδες κατά του καπνίσματος απέστειλαν κοινή έκθεση

Πέντε ομάδες κατά του καπνίσματος απέστειλαν κοινή έκθεση προς το FDA ζητώντας να απαγορευτούν άμεσα οι γεύσεις στα υγρά αναπλήρωσης, η υπάρχουσα αξίωση προκύπτει μέσα από το γεγονός πως τα ατμιστικά προϊόντα προσελκύουν τους εφήβους να αρχίσουν το vaping.

Πέντε ομάδες κατά του καπνίσματος απέστειλαν κοινή έκθεση

Η έκθεση φέρει την κωδική ονομασία «Flavour Trap», (ελληνιστί, Η παγίδα της γεύσης), η οποία κυκλοφόρησε την περασμένη Τετάρτη και είχε συνταχθεί από κοινού με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, το Δίκτυο Δράσης για τον Καρκίνο, το American Heart Association, την Αμερικανική Πνευμονολογική Εταιρεία και την εκστρατεία Tobacco Free Kids. Μεταξύ των αιτημάτων τους, οι ομάδες ζήτησαν από το Κογκρέσο να απορρίψει μια εκκρεμούσα νομοθεσία που αντί να αποδυνάμωνε τα καπνικά είδη θα τα ισχυροποιήσει περαιτέρω.

Η έκθεση μας παραπέμπει σε μια μελέτη του 2014 που λέει ότι υπάρχουν πάνω από 7.700 γεύσεις στα υγρά αναπλήρωσης, και ότι κάθε μήνα εισάγονται κατά μέσο όρο 240 νέες γεύσεις. Επίσης η έκθεση αναφέρει ότι σε απάντηση του κανονιστικού Πλαισίου που ελέγχει τον καπνό που εφαρμόστηκε το 2009, η ατμιστική βιομηχανία αύξησε τον αριθμό των διαθέσιμων αρωματισμένων υγρών, αντί να τα μειώσει.

Ο Δρ Μάικλ Σίγκελ, ο οποίος είναι ακτιβιστής της Δημόσιας Υγείας, επεσήμανε, «Ετούτος ο ισχυρισμός είναι εντελώς ανυπόστατος και προκαλεί λανθασμένες εντυπώσεις, διότι συγχέεται το κάπνισμα με το άτμισμα. Πρακτικά όσον αφορά τις καπνοβιομηχανίες που παράγουν τα προϊόντα τους, είναι γεγονός πως δεν προμηθεύουν την αγορά με αρωματισμένα τσιγάρα, με μοναδική εξαίρεση των τσιγάρων μενθόλης, αλλά αυτή η γεύση ούτως ή άλλως δεν απαγορεύεται και ουσιαστικά αυτά τα δύο είδη δεν μπορουν να συνδεθούν με κανένα τρόπο μεταξύ τους, όσοι το πράττουν είναι εγκάθετοι»

Οι γεύσεις υποτίθεται πως ξελογιάζουν τους εφήβους.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι, «Τα συγκεκριμένα προϊόντα είναι διαθέσιμα σε μια ευρεία ποικιλία γεύσεων που μοιάζουν σαν να ανήκουν σε ένα ψιλικατζίδικο που πουλάει παγωτά, μαλλί της γριάς, φυστικοβούτυρο, ποπ κορν, σοκολατένια μπισκότα, άγρια μούρα, καρπούζι, λεμονάδα, κεράσι, οπότε δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως όταν όταν αυτά τα σκευάσματα πέσουν στο οπτικό πεδίο ενός ανήλικου παιδιού, σίγουρα θα του δημιουργήσει μία ιδιαίτερη περιέργεια για να τα δοκιμάσει και πολύ πιθανόν να το πράξει όταν του δοθεί η δυνατότητα».

Η έκθεση συνεχίζει λέγοντας ότι τα προϊόντα αυτά εξυπηρετούν μονάχα στην προσέλκυση των νέων για να συνδεθούν άμεσα με τη νικοτίνη. «Η διατήρηση της αρχής του FDA για τη ρύθμιση όλων των προϊόντων καπνού είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας του Αμερικανικού λαού και την πρόληψη προστασίας των παιδιών μας από την έναρξη μιας πορείας προς τον εθισμό του καπνού», δήλωσε ο Chris Hansen, ο πρόεδρος της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας «American Cancer Society Cancer Action Network».

Ωστόσο, βάσει των υπαρχόντων δεδομένων αυτοί οι ισχυρισμοί μπορούν να καταρριφθούν μονομιάς και τυπικά συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Σε αντίθεση με όσα υπαινίσσεται η έκθεση, η διαθεσιμότητα των ηλεκτρονικών τσιγάρων όχι μόνο κατεβάζει περαιτέρω τον μειωμένο συντελεστή του καπνίσματος στους εφήβους, αλλά η χρήση του βοηθάει τους ανήλικους να μη στραφούν ποτέ στο κάπνισμα.

Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν τις ατμιστικές συσκευές σαν εργαλεία διακοπής του καπνίσματος, και ότι οι περισσότεροι νεαροί ενήλικες που κάνουν χρήση στην καθημερινότητά τους το eCigarette, το πράττουν διότι επιθυμούν να τους παρέχει μονάχα νικοτίνη και τα αρωματισμένα eLiquids έρχονται σε δεύτερη μοίρα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που συγκριτικά το ποσοστό αυτό ανέρχεται περίπου στο 5%.