Παρόλη την εγκάρδια προσπάθεια να προστατεύσουν τον κόσμο

Παρόλη την εγκάρδια προσπάθεια να προστατεύσουν τον κόσμο οι Δημόσιες Αρχές των κρατών από το άτμισμα, στην τελική ανάλυση φαίνεται ότι δεν καταφέρνουν τίποτα, παρά μόνο να πεισμώνουν του ατμιστές να γαντζωθούν ακόμη περισσότερο στο αντικείμενο.

Παρόλη την εγκάρδια προσπάθεια να προστατεύσουν τον κόσμο

Είναι ξεκάθαρο πως η πολιτική δεν πρέπει να συνοδεύεται από συναισθηματισμούς, και πρέπει να εφαρμόζεται βάσει τεκμηριωμένων δεδομένων για το κοινό συμφέρον του εκάστοτε τόπου, όμως αν αναλογιστούμε τι πράττουν οι περισσότερες πολιτικές ηγεσίες του δυτικού πολιτισμού, είναι να τραβάς τα μαλλιά σου.

θα σας θέσω το παράδειγμα της Αυστραλίας, όπου το ηλεκτρονικό τσιγάρο επιτρέπεται, αλλά τα υγρά αναπλήρωσης που περιέχουν νικοτίνη απαγορεύονται, κάτι παρόμοιο ισχύει και σε πολλά κράτη, οπότε καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι δεν γνωρίζουν τι θέλουν.

Ας εξετάσουμε καλοπροαίρετα το ζήτημα, χωρίς να διακατεχόμαστε από εμπάθεια. Σε πρακτικό επίπεδο όλες οι κυβερνήσεις κόπτονται για την προστασία των πολιτών, στην προκειμένη περίπτωση το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο κάπνισμα, όπου πεθαίνουν εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, γιατί άραγε δεν απαγορεύουν δια παντός ετούτη τη συνήθεια; αφού διαπιστωμένα σκοτώνει και δεν χωράει καμία αμφιβολία περί αυτού.

Ο λόγος είναι πολύ απλός, ο οποίος φυσικά είναι το χρήμα. θα σας αναλύσω το θέμα όσο πιο απλοϊκά γίνεται. Στην Ελλάδα το κόστος ενός πακέτου τσιγάρων ανέρχεται περίπου στα Τεσσεράμισι (4.50) ευρώ, αλλά το παράδοξο της υπόθεσης είναι πως το πραγματικό κόστος (πέραν των φόρων) είναι κάτω από 1 ευρώ. Ας αφαιρέσουμε και το κέρδος πώλησης από τους περιπτεράδες ανά μονάδα (πακέτου) που ανέρχεται στα 10 cents και πάλι θα παρατηρήσουμε ότι το κέρδος για τα κρατικά ταμεία τα τρεισήμισι (3.50) ευρώ ανά πακέτο.

Τι λέτε; με το παραπάνω επιχείρημα σας έπεισα ή θέλετε να συνεχίσω;. Επειδή έχω ευχάριστη διάθεση, δεν θα τελειώσω εδώ και και θα σας αναφέρω μερικά ακόμη από τα παραδείγματα. Οι Έλληνες καπνοπαραγωγοί πουλάνε το ένα κιλό καπνό για 4 € στις καπνοβιομηχανίες, τα οποία θεωρούνται καλά, αλλά θα μπορούσαν να ήταν και καλύτερα.

Εντελώς συμπτωματικά, πριν 2 χρόνια περίπου, οι Βούλγαροι καπνοπαραγωγοί βγήκαν στους δρόμους να διαδηλώσουν για την κατάφωρη αδικία, κρατιέσαι καλά; οι ίδιες ξένες εταιρείες καπνού που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, δραστηριοποιούνται και στην γείτονα χώρα, όμως εκεί το ένα κιλό καπνό το αγοράζουν για 2.5 €, και είναι σχεδόν ίδιας ποιότητας με το δικό μας.

Βάσει αριθμών αποδεικνύεται πως οι Έλληνες καπνοπαραγωγοί αμείβονται καλύτερα από άλλους συναδέλφους τους. Αλλά και πάλι η τελική τιμή του προϊόντος μας παραπέμπει στο γεγονός πως το κράτος λεηλατεί την τσέπη του καταναλωτή.

Αναλογιζόμενοι ετούτα τα στοιχεία, καταλαβαίνουμε πως το κάπνισμα επιφέρει τρελά κέρδη στον κρατικό κορβανά, οπότε βάσει συνθηκών που επικρατούν στην Ελληνική επικράτεια, δηλαδή την οικονομική κρίση, θα ήταν παράλογο να απαγορευόταν εν μία νυκτί το smoking, διότι μετέπειτα θα έπρεπε να στραφούν κάπου αλλού φορολογικά για να αντισταθμίσουν τις συνέπειες και ξέρουμε πολύ καλά πως οι Έλληνες πολίτες δεινοπαθούν ετούτη τη στιγμή από τα τερτίπια της έμμεσης και άμεσης φορολόγησης.

Το συμπέρασμα είναι καλύτερα να πεθαίνουν άνθρωποι και να έρχονται έσοδα στο κράτος. Διαφορετικά δεν υπάρχει κάποια λογική εξήγηση. Θα παρατηρήσετε πως σκόπιμα έχουν κατατάξει το ηλεκτρονικό τσιγάρο στα καπνικά είδη, για τους παραπάνω λόγους. θα επικαλεστώ μία φράση που την είχα διαβάσει σε ένα τοίχο στην στρατιωτική μου θητεία, η οποία έλεγε: Eκεί που ξεκινάει ο Στρατός, σταματάει η λογική. Kάπως έτσι δουλεύουν και οι νομοθεσίες.