Οι Κορεάτες επηρεάζονται από τις φρικιαστικές εικόνες στα πακέτα

Οι Κορεάτες επηρεάζονται από τις φρικιαστικές εικόνες στα πακέτα των τσιγάρων, οι οποίες δείχνουν τις συνθήκες (αρρώστιες) που βιώνει κάποιος καπνιστής εξασκώντας αυτή την βλαβερή συνήθεια.

Ο αριθμός των smokers στη Nότιο Kορέα που στράφηκε στις ιατρικές υπηρεσίες διακοπής του καπνίσματος έχει διπλασιαστεί κατά το τελευταίο έτος και το 80% εξ αυτών ανάφερε ότι αυτό που τους ώθησε να αποταθούν σε τούτη την απέλπιδα προσπάθεια ήταν οι προειδοποιητικές εικόνες στα πακέτα των παραδοσιακών τσιγάρων.

Λίγους μήνες πίσω, το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας της Νότιας Κορέας, έθεσε σε εφαρμογή έναν κανονισμό που αναγκάζει τους κατασκευαστές τσιγάρων να βάλουν γραφικές εικόνες από τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος στα πακέτα των τσιγάρων. Υπάρχουν 10 διαφορετικές εικόνες που δείχνουν τις θανατηφόρες συνθήκες, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα ή ο καρκίνος του λάρυγγα, καλύπτοντας και τις δύο πλευρές της συσκευασίας.

Πριν λίγες μέρες, ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στη νοτιοκορεατική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Korea Joongang Daily, επισήμανε ότι οι διαβουλεύσεις για την διακοπής του καπνίσματος βρίσκονται σε άνοδο και για αυτό το λόγο ξεκίνησε μία δυναμική εκστρατεία, η οποία καθοδηγεί τον κόσμο να στραφεί στις ιατρικές υπηρεσίες ούτως ώστε να σταματήσει το smoking. Παρεμπιπτόντως σε όλη τη Νότια Κορέα τα άτομα που οδηγήθηκαν σε αυτή την μέθοδο διπλασιάστηκαν και από 26.320 καπνιστές που ήταν πέρυσι, έφτασε τους 51450 αυτόν τον Ιανουάριο.

Υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των επισκεπτών σε αυτές τις κλινικές.

Ο Lim Min-Kyung, ο οποίος είναι καθηγητής στο εθνικό αντικαρκινικό κέντρο της χώρας και από το πόστο που έχει εποπτεύει τη γραμμή διαβούλευσης, και προέβη σε μία σπουδαία δήλωση η οποία τονίζει:

Υπό κανονικές συνθήκες ο αριθμός των επισκεπτών σε αυτές τις υπηρεσίες του μήνα Ιανουαρίου ήταν πάντα οι κορυφαίες, εν συγκρίσει με τους υπόλοιπους, όμως τον επόμενο μήνα βάσει στατιστικών στοιχείων η επισκεψιμότητα συνήθιζε να πέφτει κατακόρυφα, αλλά λόγω ετούτου του δραστικού μέτρου που καθιερώσαμε, πλέον και ο φεβρουάριος θα συνεχίσει να έχει αυτή την αυξητική τάση και όλα αυτά τα χρωστάμε στα γραφικά εικονογραφήματα των προειδοποιήσεων τα οποία φαίνεται να έχουν αφυπνίσει τον κόσμο από το λήθαργο που βρισκόταν τόσα χρόνια.

Τα τρέχοντα δεδομένα σίγουρα είναι μια καλή είδηση για τους αρμόδιους στο τομέα υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου που έχουν υιοθετήσει μια παρόμοια στρατηγική. Από το Μάιο του 2017 όλες οι συσκευασίες τσιγάρων στο Ηνωμένο Βασίλειο θα επιβάλλεται να πωλούνται σε απλή συσκευασία, οι οποίες δεν θα ξεχωρίζει η μία από την άλλη, ακόμη κι αν επρόκειτο για διαφορετικές μάρκες, με λιγότερο ή περισσότερο ποσοστό νικοτίνης.

Ουσιαστικά όλα θα έχουν μία ενιαία συσκευασία ίδιου χρώματος, μεγέθους και οπτικής εμφάνισης που δεν θα επιτρέπει σε κάποιον να διακρίνει το ένα από το άλλο, εκτός φυσικά από την αναγραφή των brand names στο κάτω μέρος των συσκευασιών. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι οι προειδοποιήσεις για την υγεία θα καλύπτουν το 65% της επιφάνειας του πακέτου, εμπρός και πίσω.