Οι Ιρλανδοί κρατούμενοι στις φυλακές σύντομα θα έχουν πρόσβαση

Οι Ιρλανδοί κρατούμενοι στις φυλακές σύντομα θα έχουν πρόσβαση στα e-cigs. Στην Ιρλανδία επινοήθηκε μία πρωτότυπη δράση που θα δώσει στους τροφίμους καπνιστές την ευκαιρία να απεξαρτηθούν από τον καπνό που έως σήμερα έμοιαζε ακατόρθωτο, κυρίως για πρακτικούς λόγους, διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε πως αυτές οι συσκευές έχουν μπαταρία και πολύ εύκολα μπορεί να γίνουν εκρηκτικοί μηχανισμοί ή βόμβες με την κατάλληλη τεχνογνωσία.

Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε την περασμένη Κυριακή στο TheJournal.ie επεσήμανε ότι σε μια πρόσφατη δικαστική υπόθεση η πολιτική αγωγή είχε αμφισβητήσει την υπόθεση ενός κρατουμένου ο οποίος είχε ενημερωθεί από το γιατρό του πως πρέπει να διακόψει άμεσα το κάπνισμα, οπότε θεώρησε ορθό να κάνει αίτηση να του παρασχεθεί ηλεκτρονικό τσιγάρο ως βοήθημα κατά του smoking του, όμως του είπαν πώς το αίτημά του δεν μπορεί να γίνει δεκτό.

Ωστόσο σε περαιτέρω έρευνα που διεξήχθη για το συγκεκριμένο ζήτημα, ο εκπρόσωπος της εν λόγω φυλακής δήλωσε στην ιστοσελίδα ειδήσεων ότι, αν και αυτές οι συσκευές δεν είναι επί του παρόντος διαθέσιμες για τους τροφίμους, ετούτη τη στιγμή εξετάζεται να εφαρμοσθεί μία αποτελεσματική πολιτική για να απεξαρτηθούν οι κρατούμενοι από το κάπνισμα και ότι η χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων περιλαμβάνονται μέσα σε αυτό.

Το κάπνισμα στις Ιρλανδικές φυλακές είναι αρκετά περιορισμένο και οι τρόφιμοι μπορούν να καπνίζουν μόνο εάν τους χορηγηθεί άδεια από τον διευθυντή του ιδρύματος. Μετά την απόκτηση άδειας τους επιτρέπεται να καπνίζουν μόνο σε καθορισμένες περιοχές του εξωτερικού προαύλιου χώρου και όχι όπου επιθυμεί ο καθένας.

Επίσης, ο εκπρόσωπος της φυλακής πρόσθεσε: Αυτήν τη στιγμή μελετάμε διεξοδικά το παρόν ζήτημα τον για να εξακριβώσουμε κατά πόσο το ηλεκτρονικό τσιγάρο θα είναι ασφαλές για τους χρήστες σε αυτά τα μέρη. Επιπλέον πρέπει να βεβαιωθούμε ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν για οποιαδήποτε άλλη χρήση εκτός του ατμίσματος. Για το λόγο αυτό, οι συσκευές θα είναι διαθέσιμη μόνο σε περιορισμένη βάση, οι άνθρωποι δεν θα είναι σε θέση παίρνουν μαζί τους μέσα στα κελιά, και οι τρόφιμοι θα μπορούν να αγοράζουν μόνο συγκεκριμένα εγκεκριμένα vaping προϊόντα που διατίθενται στο κυλικείο του ιδρύματος.

Η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου συνδέεται άμεσα με μειωμένη βία.

Όταν το 2014, τα e-cigarettes εισήχθησαν στις φυλακές των ΗΠΑ, οι New York Times είχαν τονίσει πως οι τοπικές σερίφηδες ισχυρίστηκαν ότι η εισαγωγή των ηλεκτρονικών τσιγάρων στις φυλακές οδήγησε σε μείωση της βίας και κατά τη γνώμη τους, τούτο οφείλεται στο ότι τα εξαρτημένα άτομα από τον καπνό, πλέον μέσω του ατμίσματος παίρνουν μονάχα τη νικοτίνη και κατ’ επέκταση τα θετικά πλεονεκτήματα, εισπνέοντας σαφώς λιγότερες τοξικές ουσίες οι οποίες είναι υπεύθυνες για τον ερεθισμό του κεντρικού νευρικού συστήματος,

Πάντως στην Ιρλανδία, προς το παρόν η τρέχουσα κατάσταση είναι υπό συζήτηση και αναμένεται να ξεδιπλωθεί στο εγγύς μέλλον, και ορισμένες ακτιβιστικές οργανώσεις στηρίζουν θερμά ετούτη την προσπάθεια, γιατί θεωρούν πως δεν πρέπει να στερούνται τα δικαιώματα από τους ανθρώπους, ακόμη κι αν έχουν διαπράξει εγκλήματα. Οι φύλακες δημιουργήθηκαν για να σωφρονίζουν τον κόσμο και όχι να τους εκδικούνται ή να τους τιμωρούν με την κακή έννοια.