Οι Γάλλοι διστάζουν να ατμίζουν δημοσίως και αυτό προκύπτει

Οι Γάλλοι διστάζουν να ατμίζουν δημοσίως και αυτό προκύπτει από μία δημοσκόπηση που διεξήχθη από το ερευνητικό ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Millward Brown Kantar της Γαλλίας.

Οι Γάλλοι διστάζουν να ατμίζουν δημοσίως και αυτό προκύπτει

Τα αποτελέσματα δείχνουν πως οι Γάλλοι ατμιστές είναι λιγότερο διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο σε δημόσιους χώρους, και ετούτη η απροθυμία ισχύει ακόμη κι αν επιτρεπόταν νομικά η χρήση του σε αυτά τα μέρη. Άλλωστε είναι γνωστό τοις πάσι πως οι μεσογειακοί λαοί φημίζονται για την παρορμητικότητα τους και λόγου χάρη, θα μπορούσαν κάλλιστα να ανάψουν ένα τσιγαράκι οπουδήποτε αν ήταν σίγουροι πωςδεν θα τους έπαιρνε κανείς χαμπάρι, αλλά στην προκειμένη περίπτωση αποδεικνύεται πως οι Γάλλοι είναι η εξαίρεση.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων εκτιμά πως είναι είναι περισσότερο κοινωνικά αποδεκτό το άτμισμα από τον αντίπαλό του το κάπνισμα, παρόλα αυτά δεν κρύβουν πως έχουν κάποιες επιφυλάξεις, επειδή είναι ακόμη πρώιμο το επιστημονικό στάδιο της εξερεύνησης και η παρούσα συμπεριφορά αποδεικνύει πως είναι αρκετά ώριμοι σε σύγκριση με τα άλλα κράτη.

Τα στοιχεία της έρευνας μας λένε τα εξής:

  1. Μόνο το 45% των Γάλλων ατμιστών αισθάνονται άνετα κάνουν να χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου σε υπαίθρια μέρη, όπως συναυλία ή κάποια εκδήλωση, αντίθετα το ποσοστό των Αμερικανών ανέρχεται στο 63% και των Βρετανών στο 52% (στο Ηνωμένο Βασίλειο).
  2. Το 51% των Γάλλων vapers νιώθουν ευχάριστα όταν χρησιμοποιούν το eCigarette τους σε εξωτερικούς χώρους όπου συχνάζουν μη καπνιστές ή μόνο ατμιστές, έναντι 60% των ΗΠΑ και 54% στη Μεγάλη Βρετανία.
  3. Το 29% των Γάλλων αρέσκονται να ατμίζουν στην εργασία τους, ποσοστό χαμηλότερο από όλες τις άλλες χώρες.

Εδώ πρέπει να τονίσουμε πως το συγκεκριμένο ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και ο παρορμητισμός των ατμιστών να κάνουν χρήση των συσκευών τους, σε μέρη όπου δεν επιτρέπεται είναι κατακριτέο και βάζει σε μπελάδες την υπόσταση της αγαπημένης μας συνήθειας.

Το θέμα δεν έγκειται απλά στο σημείο ότι μπορεί να ενοχλείται κάποιος συνάνθρωπός μας από τον ατμό που εκπνέουμε, αλλά αν συσσωρεύονται αρκετά τέτοια περιστατικά μηνιαίως, προφανώς οι Δημόσιες Αρχές θα αναγκαστούν να λάβουν σκληρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου και όπως προανέφερα σε παλαιότερα άρθρα μου, ότι γράφει δεν ξεγράφει, δηλαδή αν εφαρμοστεί κάποιος νόμος, δύσκολα μπορεί να αρθεί μετά, οπότε τα μάτια σας δεκατέσσερα και σεβαστείτε την ομήγυρη σας, αν θέλετε να έχουμε μέλλον.

Τέτοιου είδους περιστατικά ασυδοσίας στην χώρα μας από ντόπιους ατμιστές είναι πάρα πολλά, διότι κατά καιρούς λαμβάνω email διαμαρτυρίας από άτομα που δεν είναι εξαρτημένα από τη νικοτίνη και μου λένε να ενημερώσω τους αναγνώστες μου να σταματήσουν τον απαράδεκτο τρόπο, ο οποίος αν μη τι άλλο είναι ενοχλητικός.

Είναι κατανοητό πως δεν χρειάζεται περισσότερη αστυνόμευση, αλλά χρειαζόμαστε ευσυνειδησία σαν πολίτες για να κατανοήσουμε πως η δημοκρατία των δικαιωμάτων μας σταματάει εκεί που ξεκινάνε των αλλονών.