Ο υπουργός οικονομικών κάλεσε να αναγνωριστούν τα οφέλη

Ο υπουργός οικονομικών της Μεγάλης Βρετανίας κάλεσε να αναγνωριστούν τα οφέλη του ατμίσματος. Όλα ξεκίνησαν την ημέρα που θα ψηφιζόταν ο προϋπολογισμός του 2017 της χώρας που όλως τυχαίως έτυχε να συμπίπτει με την παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος, στις 8 Μαρτίου.

Ο υπουργός οικονομικών με μία κίνηση ματ που δεν την περίμενε κανείς, ζήτησε από το κοινοβούλιο να συμπεριληφθεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο στα θετικά της δημόσιας υγείας και επισήμανε πως είναι απαραίτητο να εξαιρεθεί από οποιεσδήποτε φορολογικές αυξήσεις.

Μετά από τον περασμένο Απρίλιο όταν η Δημόσια Υγεία της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι το άτμισμα είναι τουλάχιστον 95% πιο ασφαλές από το κάπνισμα, το Ηνωμένο Βασίλειο υποστήριξε πλήρως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ως εργαλείο για την διακοπή του καπνίσματος και είχε σαν συνέπεια να παροτρύνει τους γιατρούς να συνταγογραφούν στους εξαρτημένους χρήστες από τον καπνό αυτές τις συσκευές ως μέρος των προγραμμάτων για την εξάλειψη εξάρτησης από το smoking.

Αυτά τα γεγονότα οδήγησαν την Μεγάλη Βρετανία να αναφέρει τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που μας παραπέμπουν στο χαμηλότερο αριθμό των καπνιστών που έχει καταγραφεί ποτέ στα χρονικά της χώρας και το θετικότερο γεγονός που προέκυψε από ετούτη την κατάσταση ήταν πως μειώθηκαν οι δαπάνες στο αντίστοιχο Εθνικό Σύστημα της Υγείας που σημαίνει ότι το ΕΣΥ έχει γλυτώσει πάνω από £ 96 δισεκατομμύρια.

Ο υπουργός οικονομικών, Philip Hammond αναμένεται να προτείνει μια αύξηση σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης επί των καπνικών ειδών και συνάμα να βάλει κάτω από την ομπρέλα προστασίας του το vaping. Μεταξύ άλλων προέτρεψε τους συναδέλφους του να αγνοήσουν τις εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να φορολογήσει τα ατμιστικά προϊόντα με τον ίδιο τρόπο όπως τον εύφλεκτο ομολόγο του.

Οι vaping υποστηρικτές επισημαίνουν ότι θα ήταν ανόητο εκ μέρους του Philip Hammond να αγνοήσει τα προφανή οφέλη που απορρέουν από τις ηλεκτρονικές συσκευές και να ακολουθήσει τις ατελείς προοπτικές που ορισμένες χώρες της ΕΕ έχουν υιοθετήσει, οπότε ορθώς πράττει και οι ντόπιοι ατμιστές σκοπεύουν να το στηρίξω μέχρι τέλους.

Το E-cig βοήθησε να εξοικονομηθούν δισεκατομμύρια Στερλίνες για τη χώρα.

Ο εκπρόσωπος της ατμιστικής κοινότητας του Ηνωμένου Βασιλείου UK Vaping Industry Association (UKVIA), δήλωσε: Στον προϋπολογισμό της χώρας που κατατέθηκε αυτή την εβδομάδα το θετικό ήταν πως ο υπουργός οικονομικών αναγνώρισε την πραγματική ευκαιρία για τη δημόσια υγεία και την εξοικονόμηση των οικονομικών πόρων για τα κρατικά ταμεία μέσω των vaping προϊόντων.

Η αποτίμηση της National Health Service (NHS) τονίζει πως οι ατμιστές που προέβησαν σε διακοπή του καπνίσματος γλίτωσαν έξοδα ύψους £ 74.000 ετησίως ο καθένας, οπότε 2,8 εκατ Βρετανοί πλέον δεν καπνίζουν και είχε ως αποτέλεσμα εξοικονόμηση £ 96 δισεκατομμυρίων.

Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν περίπου 9 εκατομμύρια καπνιστές στο Ηνωμένο Βασίλειο φανταστείτε τι περαιτέρω αποταμιεύσεις θα υπήρχαν αν μία μεγάλη μερίδα εξ αυτών εισέρχονταν στο χώρο μας, είπε ότι ο κ Hammond.

Επίσης πρόσθεσε: Είναι σαφές είναι ότι η βασική κινητήρια δύναμη στη δημοτικότητα του e-cigarette είναι η επιθυμία των καπνιστών να στραφούν σε μία πολύ λιγότερο επιβλαβή εναλλακτική λύση. Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέχει ηγετική θέση στην πολιτική μείωσης της βλάβης, και είναι σημαντικό να συνεχίσουμε κατά αυτό τον τρόπο για να βοηθηθούν ακόμη περισσότεροι άνθρωποι. Όσο επικρατεί η λογική νομίζω πως θα βγούμε όλοι κερδισμένοι.