Νέος άνεμος αισιοδοξίας ή τελικά είναι μία πλάνη

Νέος άνεμος αισιοδοξίας ή τελικά είναι μία πλάνη. Η ηγεσία του FDA άλλαξε και ο Trump όρισε ως επικεφαλή του οργανισμού τον Δρ Scott Gottlieb.

Ο προαναφερόμενος είναι ένας καταξιωμένος γιατρός και πολιτικός εμπειρογνώμονας, ο οποίος επιλέχθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ να βρίσκεται στην ηγετική θέση του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων, και ενώ μερικοί αναφερόμενοι στο πρόσωπό του του Gottlieb επισημαίνουν πως είναι συντηρητικός αρκετά συντηρητικός, ο οποίος ευνοεί Big Pharma (δηλαδή τους κατασκευαστές της φαρμακευτικής βιομηχανίας), και τον αποκαλούν ως πραγματιστή που ξέρει τον οργανισμό τόσο καλά, όσο κανένας άλλος.

Αρχικά να εξηγήσω σε όσους δεν γνωρίζουν, πώς ο FDA εδρεύει στις ΗΠΑ και έχει βάλει τόσους πολλούς περιορισμούς στο eCig, που σε πρακτικό επίπεδο οδηγεί μαθηματικά στην εξαφάνιση του.

Επίσης είναι γνωστό πως η κυρίαρχη κουλτούρα του οργανισμού καταπνίγει την καινοτομία του ηλεκτρονικού τσιγάρου, όμως με την έλευση του καινούργιου προσώπου ας ελπίσουμε ότι όλα αυτά θα παραμείνουν στο παρελθόν.

Πλέον ο Dr Gottlieb θα είναι σε θέση να πραγματοποιεί ουσιώδεις αλλαγές, τροποποιώντας σε πρώτο στάδιο την διαδικασία εγκρίσεως των ναρκωτικών, και την εφαρμογή ενός σχεδίου για την επίτευξη των στόχων που έθεσε ο Trump να για τη δραματική μείωση των κανονισμών που διέπουν τροφίμων, τα τρόφιμα, τα καλλυντικά, τα φάρμακα, τα συμπληρώματα διατροφής, και τα προϊόντα καπνού (συμπεριλαμβανομένου του ατμίσματος).

Κατά τα παρελθόντα έτη, οι δραστηριότητες του Gottlieb ήταν αμφιλεγόμενες, διότι υποστήριζε με θέρμη τα συμφέροντα των φαρμακευτικών βιομηχανιών, κάτι το οποίο, προφανώς δεν είναι φυσιολογικό και η μόνη λογική εξήγηση σε ετούτη την μεροληπτική συμπεριφορά έγκειται στο σημείο πως μπορεί να χρηματοδοτούνταν από αυτούς, όμως το αξιοπερίεργο της υπόθεσης είναι ότι συνεχίζει να έχει πάλι την ίδια νοοτροπία και για αυτό κατακρίνεται από τους επιστήμονες συναδέλφους του.

Επιπλέον έχει καταθέσει αρκετές φορές αίτηση στο καπιτώλιο να αλλάξει η τιμολόγηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων, ούτως ώστε οι κατασκευαστές να έχουν μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους.

Οι φαρμακευτικές βιομηχανίες τον συμπαθούν πολύ.

Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Mizuho Securities USA Inc και συμμετείχαν 53 φαρμακευτικά στελέχη, διαπίστωσε ότι το 72% ήταν υπέρ του Gottlieb, έναντι όλων των άλλων υποψηφίων για την ηγετική θέση του FDA. «Θα είναι ένα ρεαλιστικός ηγέτης που θα τηρεί την τάξη και την ασφάλεια», δήλωσε ένας εκ των στελεχών.

Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε χθες στο Vocativ, ανάφερε πως ο συγκεκριμένος κύριος θεωρείται μία καπιταλιστική μορφή που έχει αποκομίσει αρκετές μίζες από start-up επιχειρήσεις του ιατρικού τομέα. Είναι γεγονός πως ο Gottlieb έχει έννομο συμφέρον από τις κατασκευάστριες εταιρείες φαρμάκων. Το άρθρο επισημαίνει ότι ο νέος επικεφαλής του FDA έχει υπηρετήσει στα διοικητικά συμβούλια, πέντε φαρμακευτικών εταιρειών τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένου της GlaxoSmithKline των η οποία είναι Βρετανικών συμφερόντων.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι το 2013-2015 δέχτηκε 400.000 δολάρια ως οικονομική δωρεά (η οποία θεωρείται απολύτως νόμιμη στις ΗΠΑ) από ετούτες τις εταιρείες για τις υπηρεσίες που προσέφερε προς αυτούς. Ωστόσο όλα τα προαναφερόμενα δεδομένα συνηγορούν πως μονο αμερόληπτος δεν πρόκειται να είναι απέναντι στα δρώμενα, τουλάχιστον ας ελπίσουμε πως θα φερθεί επιεικώς στο ηλεκτρονικό τσιγάρο και δεν θα ακολουθήσει την πορεία των προκατόχων του, οι οποίοι έχουν ισοπεδώσει τα πάντα σχετικά με το ατμισμα.