Λουξεμβούργο: λιγότερο από 3.8% του πληθυσμού χρησιμοποιεί

Λουξεμβούργο: λιγότερο από 3.8% του πληθυσμού χρησιμοποιεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Η ILRES TNS διεξήγαγε μια έρευνα σχετικά με την κατανάλωση καπνού για λογαριασμό του τοπικού αντικαρκινικού ιδρύματος Fondation Cancer.

Στην έρευνα συμμετείχαν 3772 άτομα μέχρι 50 ετών και ερωτήθηκαν μεταξύ άλλων και για το άτμισμα.

Σε σε αυτή τη μικρή χώρα των 107,247 κατοίκων, το vaping έχει παρομοιαστεί με το κάπνισμα και υπόκειται στις ίδιες απαγορεύσεις, η χρήση του ατμίσματος είναι οριακή. Μόνο 4.000 άνθρωποι χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό τσιγάρο στην καθημερινότητά τους , το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο 3.5% του πληθυσμού. Μεταξύ αυτών το 79% είναι τακτικοί και μόνιμοι ατμιστές, ενώ το 21% το χρησιμοποιούν με στόχο να σταματήσουν το κάπνισμα ή τουλάχιστον να το ελαττώσουν με τη μορφή διπλής χρήσης.

Όσον αφορά την κατανάλωση καπνού, η μελέτη δείχνει ότι ο αριθμός των καπνιστών τα τελευταία τρία χρόνια έχει γνωρίσει μία πολύ μικρή μείωση σε αυτό το μικρό κρατίδιο. Συγκεκριμένα πέρυσι, το ποσοστό των καπνιστών ανερχόταν στο 20% του πληθυσμού έναντι 21% το 2013 και βάσει των επίσημων στατιστικών του υπουργείο υγείας 1000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο ως αποτέλεσμα μιας ασθένειας που σχετίζονται με την κατανάλωση των παραδοσιακών τσιγάρων.

Καπνιστές είναι το 23% των ανδρών και το 18% των γυναικών, οι οποίοι δηλώνουν εξαρτημένοι από το smoking. Δυστυχώς αυτή η βλαβερή συνήθεια, τείνει να προσεγγίζει όλο και περισσότερο από ό, τι πριν τους νέους, τα αγόρια και κορίτσια ηλικίας 18 έως 24, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 26% των καπνιστών στο Λουξεμβούργο έναντι μόλις 23% το 2015.

Η τάση είναι διαφορετική σε ενήλικες από 25 έως 34 ετών. Άνδρες και γυναίκες, αντιστοιχούν στο 25% των ανθρώπων που εξαρτώνται από τον καπνό, ενώ πέρυσι είχε αγγίξει το 29%.

Αξίζει να αναφέρουμε πως ετούτο το μικρό κράτος την τελευταία δεκαετία βρίσκεται συνεχώς στις πρώτες θέσεις των χωρών με το υψηλότερο βιοτικό επίπεδο και το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα στον κόσμο και κατά συνέπεια όσο κι αν ακριβύνουν τα πακέτα των τσιγάρων, ο τεράστιος μισθός των πολιτών δεν φαίνεται να επηρεάζεται έμμεσα ή άμεσα από τις υψηλές τιμές.