Κρατιέστε καλά; πρότεινε 69% φορολογία επί των προϊόντων ατμού

Κρατιέστε καλά; πρότεινε 69% φορολογία επί των προϊόντων ατμού. Ο κυβερνήτης της πολιτείας Οχάιο θεώρησε ορθό τα ατμιστικά είδη να φορολογηθούν σχεδόν 70% και το υπόλοιπο 30% που θα παραμείνει να το κρατήσουν ως χαρτζιλίκι οι καταστηματάρχες που πουλάνε ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Οπότε αν αναλογιστεί κανείς ότι ένας επιχειρηματίας πλέον είναι ακατόρθωτο να επιβιώσει οικονομικά από ετούτη την φορολογική λαίλαπα, τότε εύκολα θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής τα ψωμιά του είναι μετρημένα, δηλαδή είναι σχεδόν αδύνατο κάποιο κατάστημα να συνεχίσει να έχει ζημιές (εξαιτίας των προαναφερόμενων λόγων) και να εξακολουθεί να κρατά ανοιχτό το μαγαζί του.

Σε μία συνέντευξή του ο James Jarvis, ο οποίος είναι πρόεδρος του Τοπικού Εμπορικού Ατμιστικού Συλλόγου Ohio Vapor Trade Association (OHVTA) κατέστησε σαφές ότι η προτεινόμενη αύξηση του φόρου στο 69% των vaping προϊόντων από τον Κυβερνήτη John Kasich είναι ένα απολύτως κρίσιμο ζήτημα για την ύπαρξη των vape καταστημάτων τους.

Η παρούσα τακτική ουσιαστικά δεν επιτίθεται απλά στον επιχειρηματικό κλάδο του ατμίσματος, αλλά επιβαρύνει οικονομικά και τους ατμιστές που αρέσκονται να ατμίζουν και είναι προφανές πως όταν ένα προϊόν θα κοστίσει στον καταναλωτή δύο φορές παραπάνω από την πραγματική του αξία, τότε αυτός θα εξαναγκαστεί να βρει οικονομικότερες λύσεις και πολύ πιθανόν να στραφεί στο παρεμπόριο όπως γνωρίζουμε εκεί τα πράγματα είναι τελείως ανεξέλεγκτα και διακυβεύεται η ασφάλεια του χρήστη από πιθανόν ελαττωματικές συσκευές.

Θα σας παραθέσω το παράδειγμα με την υπερβολική κοστολόγηση των παραδοσιακών τσιγάρων στην Ελλάδα, όπου ένα πακέτο κοστίζει περίπου στα 4 ευρώ και από την άλλη πλευρά στην μαύρη αγορά μπορεί κάποιος να το προμηθευτεί περίπου στα 2 € που έμπρακτα σημαίνει ότι η τιμή άμεσα είναι δελεαστική για τον άνεργο καπνιστή που έχουν στερέψει η οικονομική του Πόροι.

Βέβαια για να είμαστε ξεκάθαροι, σε καμία περίπτωση δεν επικροτούμε την μαύρη αγορά, τουναντίον, σε όποιον πέσει στην αντίληψή του να συμβαίνει κάτι τέτοιο να το καταγγείλει αμέσως στην αστυνομία για να επιμεληθεί του ζητήματος.

Αγαπητοί μου φίλοι, κακά τα ψέματα, στην Αμερική ο μέσος πολίτης έχει ένα αξιοσέβαστο μισθό μηνιαίως που του επιτρέπει να ελίσσεται οικονομικά, ακόμη και στις πιο αντίξοες συνθήκες. Στην χώρα μας είναι τόσο επιβαρυμένη κατάσταση που τίθεται ζήτημα επιβίωσης, κάτι παρόμοιο σαν το παιχνίδι του survivor όπου οι παίκτες λιμοκτονούν από την πείνα, έστω κι αν είναι επιλογή τους, αλλά στην Ελληνική πραγματικότητα οι κακουχίες έχουν ξεπεράσει κάθε όριο λογικής και σίγουρα δεν είναι καλό σημάδι για τα μελλοντικά χρόνια που θα ακολουθήσουν.

Τώρα όσον αφορά την πολιτεία του Οχάιο, αν εν τέλει ψηφιστεί και επιτραπεί η παρούσα φορολόγηση θα σημάνει αυτόματα και το τέλος του ατμίσματος στην συγκεκριμένη περιοχή, όπου δεν θα συμφέρει κανένα μαγαζί να πουλάει ετούτα τα προϊόντα, και είναι σχεδόν σίγουρο πως κανένας vaper (εκτός μερικών εξαιρέσεων) δεν θα αντέξει αυτό το υπέρογκο κόστος και αναγκαστικά ή θα επιστρέψει πίσω στο κάπνισμα ή θα βρει κάποια άλλη λύση, όμως δεν γνωρίζουμε ποια μπορεί να είναι αυτή.

Δεν πρέπει να αγνοούμε πως οι χειρότερες ιδιότητες στην συμπεριφορά και τη νοοτροπία των Αμερικανών είναι η λαζονεία και η απληστία, κάπως έτσι κινείται και η πολιτική ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών με πρωτεργάτη τον Donald Trump, ο οποίος πραγματικά δεν καταλαβαίνει τίποτα και κάλλιστα θα μπορούσε να συγκριθεί με τον άλλον τρελό, τον Κιμ γιονγκ-ουν της Βόρειας Κορέας.