Κληρονομική ανοχή των χημικών ουσιών σε παιδιά που γεννήθηκαν

Κληρονομική ανοχή των χημικών ουσιών σε παιδιά που γεννήθηκαν από πατέρες που έκαναν χρήση της νικοτίνης μέσω του καπνίσματος τις παλαιότερες εποχές που επικρατούσε ετούτη η συνήθεια και του ατμίσματος τους τωρινούς καιρούς.

Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από την επιστημονική μελέτη που διεξήγαγε το πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης (UMass) στο τμήμα της ιατρικής σχολής και και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό eLife. Οι ακαδημαϊκοί του UMass λένε: «οι περιβαλλοντικές συνθήκες που βιώνουν μία γενεά μπορεί να επηρεάσει τους φαινότυπους που εκδηλώνονται στις μελλοντικές γενιές, ένα φαινόμενο που μερικές φορές αναφέρεται ως «inheritance of acquired characters».

Εν τω μεταξύ πάμπολλες έρευνες τονίζουν ότι όπου το περιβάλλον του πατέρα περνά φυσιολογικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της ζωής του, ετούτη η υγιεινή κατάσταση μεταφέρεται και στους απογόνους του μέσω του DNA που περιέχεται στο σπέρμα. Η ομάδα αναρωτήθηκε, τι σημαίνει όμως αυτό για τους πατέρες που έχουν εξάρτηση από τη νικοτίνη;

Ο επικεφαλής της έρευνας, ο Oliver Rando, μας αναλύει τα αποτελέσματα: Τα παιδιά που γεννήθηκαν από πατέρες που έχουν εκτεθεί στη νικοτίνη, πρακτικά έχουν προγραμματιστεί, όχι μόνο να είναι πιο ανθεκτικά στην τοξικότητα της νικοτίνης, αλλά και σε άλλες χημικές ουσίες που συνοδεύονται κατά τη χρήση της βλαβερής συνήθειας του smoking ή του vapning.

Όταν τέτοιου είδους παρόμοια φαινόμενα παρουσιάζονται στον άνθρωπο, αναμφισβήτητα εγείρουν πολλά σημαντικά ερωτήματα. Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας: Για παράδειγμα, αν ο πατέρας ήταν καπνιστής, αυτόματα σημαίνει πως το νεογνό τέκνο όταν χρειαστεί να του γίνει χημειοθεραπεία λόγω προβλημάτων υγείας, πιθανόν να είναι λιγότερο αποτελεσματική για εκείνο. Σαφώς, η ορθότητα αυτών των ερευνών μπορεί να αμφισβητηθεί άμεσα, διότι ο πειραματισμός των ερευνών δεν έγινε σε ανθρώπους, αλλά η ομάδα χρησιμοποίησε ποντίκια τα οποία τα τροφοδοτούσαν με νικοτίνη.

Ως επί το πλείστον, οι απόγονοι που αναλύθηκαν παρατηρήθηκε να έχουν μεγάλη ανοχή στη νικοτίνη, και κατά συνέπεια επεκτείνεται και σε άλλες ουσίες. Βρήκαν ότι οι απόγονοι θα μπορούσαν κάλλιστα να αντέξουν τα τοξικά επίπεδα της νικοτίνης ή ακόμα και της κοκαΐνης. Η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτό πιθανόν να οφείλεται σε μια ενισχυμένη ικανότητα του συκωτιού να μεταβολίζει τα φάρμακα.

Ο Rando πρόσθεσε: «Υπάρχουν προφανείς λόγοι να θέλουμε να μάθουμε αν αυτό το φαινόμενο συμβαίνει και στους ανθρώπους, δεδομένου ότι οι διαφορές μεταξύ ανθρώπων και ποντικιών είναι υπαρκτές στο μεταβολισμό της νικοτίνης, οπότε θα πρέπει να ελέγχονται αυστηρά οι μελλοντικές μελέτες των ανθρώπινων πληθυσμών, όταν στη θέση των ερευνών χρησιμοποιούνται τρωκτικά.

Αξίζει να σημειώσουμε πως παρεμφερή ευρήματα είχαν ανακαλυφθεί και στο παρελθόν, με άλλες εξαρτησιογόνες ουσίες. Το πρόβλημα είναι ότι όλοι οι γιατροί ρίχνουν το βάρος στην περίοδο της εγκυμοσύνης συμβουλεύοντας την γυναίκα να αποστασιοποιηθεί από οποιαδήποτε βλαβερή συνήθεια και σχεδόν κανένας δεν ασχολείται με το ιστορικό του πατέρα, άλλωστε για να μπορεί να πάρει σάρκα και οστά ένα τέτοιο πρόγραμμα θα ήταν χρονοβόρο και αρκετά δαπανηρό.