Ιστορικό χαμηλό νούμερο στα ποσοστά των καπνιστών

Ιστορικό χαμηλό νούμερο στα ποσοστά των καπνιστών της Μεγάλης Βρετανίας και δεν είναι καθόλου τυχαίο πως ετούτη η συγκυρία συμπίπτει στη σημερινή εποχή, δηλαδή με την έξαρση χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου που πρακτικά η κυβέρνηση συστήνει στους ιατρούς να προτείνουν τα ατμιστικα είδη στους ενδιαφερόμενους ως εργαλείο διακοπής του καπνίσματος.

Τα τελευταία στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου δείχνουν ότι ο αριθμός των ενηλίκων καπνιστών μειώθηκε από 20,1% το 2010 σε 17,2% το 2015, επρόκειτο για το χαμηλότερο νούμερο στην ιστορία της χώρας που έχει γίνει ποτέ. Για να γίνω πιο ακριβής, η καταγραφή των δεδομένων του καπνίσματος ξεκίνησε το 1974 και ουσιαστικά μιλάμε για τα τελευταία 43 χρόνια.

Ο μεγαλύτερος αριθμός καπνιστών έχει παρατηρηθεί στη Σκωτία που άγγιξε το 19,1%, ακολουθούμενη από τη Βόρεια Ιρλανδία που βρίσκεται λίγο πιο κάτω με 19% (σχεδόν απειροελάχιστη διαφορά), την Ουαλία με 18,1% και, τέλος, την Αγγλία με 16,9%. Πάντως οφείλω να διευκρινίσω πως η ταχύτερη πτώση των ποσοστών συνέβησαν στη Σκωτία και την Ουαλία.

Τι ρόλο παίζει το άτμισμα σε όλα αυτά;

Αυτά τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι, περίπου το 4% του πληθυσμού της Μεγάλης Βρετανίας, στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία χρησιμοποιούν τα ατμιστικά προϊόντα μόνιμα και καθημερινά. Με επιπλέον 4 εκατομμύρια ανθρώπους να λένε ότι ήταν πρώην vapers, και 2,6 εκατομμύρια να λένε ότι έχουν δοκιμάσει τα προϊόντα, αλλά ποτέ δεν έγιναν τακτικοί χρήστες.

Τα τρέχοντα στοιχεία της μελέτης, ταιριάζουν απόλυτα με προηγούμενες που έχουν διεξαχθεί από την δημόσια υγεία της Αγγλίας και άλλα ανεξάρτητα ιδρύματα, τα οποία διαπιστώνουν ότι πολλοί καπνιστές στρέφονται αποκλειστικά στο vaping για τη διακοπή του smoking, επειδή φαίνεται να είναι το αποτελεσματικότερο μέσο, εν αντιθέσει με τις υπόλοιπες μεθόδους που δεν έχουν την ίδια ικανότητα με το προαναφερόμενο.

Οι μισοί από τους 2,3 εκατομμύρια vapers που καταγράφησαν, ανέφεραν ότι κάνουν χρήση του eCigarette για να σταματήσουν το κάπνισμα, ενώ ένα επιπλέον 22% είπαν ότι vaping είναι πιο ασφαλές από το κάπνισμα. Μόνο το 10% των καταγεγραμμένων ατμιστών δήλωσαν ότι χρησιμοποιούσαν ετούτα τα προϊόντα λόγω του ότι ήταν αρκετά φθηνότερα τα παραδοσιακά τσιγάρα και το 9% λόγω του ότι η συνήθεια επιτρέπεται να ασκείται σε δημόσιους χώρους.

Η Deborah Arnott, διευθύνων σύμβουλος της ASH είπε: Η μείωση του καπνίσματος είναι ένα πολύ ενθαρρυντικό γεγονός για εμάς που υπηρετούμε την υγειονομική αρχή και δείχνει ότι τα ισχυρά μέτρα ελέγχου του καπνού αποδίδουν απόλυτα

Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν μπορεί να αφήσει ορισμένους μεμονωμένους καπνιστές να προσπαθούν να το κόψουν μόνοι τους. Εάν η πτωτική τάση συνεχίσει την ίδια ευοίωνη πορεία, τότε θα χρειαστούμε επειγόντως ένα νέο σχέδιο ελέγχου του καπνού για το κράτος μας, και προφανώς την κατάλληλη χρηματοδότηση από τη δημόσια υγεία για να περάσουμε διάφορα μηνύματα μέσω των εκστρατειών από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (και όχι μόνο).

Ετούτη η παράμετρος είναι απαραίτητη, οπότε ο πρωθυπουργός πρέπει να τηρήσει την υπόσχεση που είχε δώσει στο λαό για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν την υγεία και την πάταξη της κοινωνικής ανισότητας.

Επίσης η πολιτική ηγεσία που είναι αρμόδια για τα συγκεκριμένα ζητήματα δεν πρέπει να χαλαρώσει ούτε για μία στιγμή, γιατί είναι πανεύκολο να ξαναγυρίσουμε πίσω στην Παλιά κακή κατάσταση που προϋπήρχε, άλλωστε έχουμε χρέος απέναντι στην κοινωνία να καταφέρουμε, όσα δεν κατάφεραν οι παλαιότερες κυβερνήσεις.