Ισπανική μελέτη επιβεβαιώνει τα αυτονόητα, που παραδόξως

Ισπανική μελέτη επιβεβαιώνει τα αυτονόητα, που παραδόξως δεν τα λαμβάνουμε υπόψιν μας. Στις 26 Φεβρουαρίου, μία σπουδαία έρευνα αναφέρει ότι η έκθεση στις επιβλαβείς χημικές ουσίες που βρίσκονται στο παθητικό κάπνισμα, μπορεί να μειωθούν σημαντικά με την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία και δημοσιεύτηκε στο Nicotine & Tobacco Research, η οποία δείχνει ότι, αντίθετα με εκείνα που δηλώνουν οι καπνοβιομηχανίες, η συνολική έκθεση των ανθρώπων στις τοξικές ουσίες που βρίσκονται στο παθητικό κάπνισμα μπορουν να εξαλειφθούν εάν παρθούν γενναίες αποφάσεις από πλευράς των υγειονομικών αρχών της κάθε χώρας, βέβαια πρέπει να ομολογήσουμε πως όλοι ετούτοι η διαδικασία δεν είναι καθόλου εύκολη και εν έτει 2017 ακόμη σκοντάφτει σε γραφειοκρατικά ζητήματα.

Οι ερευνητές συνέκριναν τα αυτο-αναφερόμενα ποσοστά έκθεσης εισπνεόμενου καπνού από δεύτερο χέρι σε περίπου 2.500 ενήλικες μη καπνίζοντες, μετά από την απαγόρευση του καπνίσματος που είχε τεθεί σε εφαρμογή το 2006 και το 2011 σε πολλούς ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους. Τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν ενθαρρυντικά και έδειξαν μία σημαντική κατακόρυφη πτώση από 72% το 2006 σε 45% το 2011. Tα στοιχεία που προέκυψαν, μας λένε ότι οι ερωτηθέντες που προστατεύθηκαν τα μάλα από την απαγόρευση του καπνίσματος στις τοποθεσίες του χώρου εργασίας τους, σε ιδρύματα φιλοξενίας και ψυχαγωγίας, διαπιστώνοντας τεράστιο όφελος προς την υγεία τους. Επιπρόσθετα η έκθεση βρήκε να είναι σημαντικά μικρότερη σε σταθμούς μέσων μαζικών μεταφορών, από 41% σε 13% και το πιο σημαντικό, ακόμη και σε ιδιωτικές κατοικίες, από 29% σε 13%.

Τα ευρήματα της μελέτης τονίζουν τον αντίκτυπο της αντικαπνιστικής πολιτικής, τα οποία έρχονται σε αντίθεση με εκείνα που φαίνεται να έχουν χειραγωγηθεί από τη βιομηχανία καπνού, διότι η απαγόρευση του καπνίσματος απλώς εκτόπισε το smoking σε παραπλήσιους χώρους και πρακτικά δεν είχε συνεισφέρει σε τίποτα, είπε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Esteve Fernández του Καταλανικού Ινστιτούτου Ογκολογίας . Σύμφωνα με τα παραπάνω, ο κύριος συγγραφέας, η Maria J. López από τον Οργανισμό Δημόσιας Υγείας της Βαρκελώνης, δήλωσε ότι το παθητικό κάπνισμα μπορεί να μειωθεί περαιτέρω με την επέκταση της απαγόρευσης σε εξωτερικούς χώρους.

Υπάρχουν βάσιμες υποψίες για τις επιτηδευμένες προθέσεις του Fernández.

Ο Fernández έχει προκαλέσει τεράστιο σάλο στο παρελθόν με την διεξαγωγή μιας μελέτης, η οποία πιστεύεται ότι ματαιώθηκε λόγω κραυγαλέων ανυπόστατων στοιχείων. Ως εκ τούτου, πολλοί στον τομέα της υπεράσπισης της μείωσης της βλάβης είναι επιφυλακτικοί σχετικά με τον συγγραφέα της μελέτης, την αξιοπιστία του και τις προθέσεις του, και επιπλέον υποψιάζονται ότι τελικά θέλει να προωθήσει την απαγόρευση του ατμίσματος.

Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο The Daily Caller τον Οκτώβριο του 2015, επεσήμανε ότι Esteve Fernández είχε επικριθεί ιδιαίτερα για ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε στις Τρέχουσες εκθέσεις της Περιβαλλοντικής Υγείας, η οποία ανέφερε ότι η “παθητική” έκθεση στον εκπνεόμενο ατμό του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι τοξικός, διότι περιέχει σωματίδια.

Ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα στην παρούσα υπόθεση είναι πως ο προαναφερόμενος να έχει στενές σχέσεις με τις καπνοβιομηχανίες οι οποίες πιθανόν να το χρηματοδοτούν για να βλάψει το άτμισμα, όμως προς στιγμήν κατάφερε να αμαυρώσει το όνομα του και τη φήμη του, που δυστυχώς είναι αρκετά δύσκολο να ξανά επανέλθει στα παλαιότερα επίπεδα. Το μόνο που κατάφερε ήταν να βγάλει τα μάτια του, με τα ίδια του τα χέρια.