Η πρωτεύουσα της πολιτείας Ουάσιγκτον, η Ολύμπια, είναι η επόμενη

Η πρωτεύουσα της πολιτείας Ουάσιγκτον, η Ολύμπια, είναι η επόμενη πόλη που θέσπισε παράλογη φορολογική αντιμετώπιση προς το ηλεκτρονικό τσιγάρο και μάλιστα διαφαίνεται στον ορίζοντα πως η παρούσα ιδέα κερδίζει έδαφος και προφανώς θα την ασπαστούν και κάποιες άλλες Πολιτείες των ΗΠΑ.

Η πρωτεύουσα της πολιτείας Ουάσιγκτον, η Ολύμπια, είναι η επόμενη

Οι νομοθέτες της Ουάσιγκτον δημιούργησαν ένα νομοσχέδιο που θα φορολογούν τα προϊόντα ατμίσματος με τον ίδιο τρόπο όπως και τα προϊόντα καπνού. Ο εκπρόσωπος τύπου, ο Gerry Pollet, δήλωσε ότι η ατμιστική βιομηχανία «καλόμαθε στα εύκολα» και δεν πληρώνει το δίκαιο μερίδιό φόρου που της αντιστοιχεί, εν αντιθέσει με τους αντιπάλους του, που έχουν επωμιστεί δυσανάλογο βάρος και αυτό δεν είναι ορθό. Ο Pollet πιστεύει ότι τα vaping προϊόντα θα πρέπει να θεωρούνται ως «προϊόντα καπνού» και να φορολογούνται ως τέτοια.

Η πτώχευση των τοπικών ατμιστικών επιχειρήσεων είναι αναπόφευκτη.

Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων που πωλούν eCigarettes και οι έμποροι λιανικής πώλησης, θεωρούν πως δεν μπορούν να αποφύγουν το μοιραίο, δηλαδή αργά ή γρήγορα πιστεύουν ότι θα βάλουν λουκέτο. Ένας ιδιοκτήτης τέτοιου καταστήματος που δραστηριοποιείται στη γειτονιά του Καπιτώλιου του Σιάτλ, ο Zach McLain, ο οποίος παλαιότερα ήταν καπνιστής και με τη βοήθεια του ηλεκτρονικού τσιγάρου κατάφερε να το σταματήσει οριστικά και επειδή είδε ιδίοις όμμασι την αποτελεσματικότητά του, επί της ευκαιρίας άνοιξε ένα μαγαζί για να βοηθήσει τους συνανθρώπους του, μέσω αυτού του εργαλείου να απεξαρτηθούν από τον καπνό. Δυστυχώς όμως βλέπει ότι ο κατήφορος δεν έχει τελειωμό από την υπέρογκη φορολόγηση που υφίσταται και μάλλον φαίνεται τα ψωμιά του να είναι μετρημένα.

Επίσης ένας άλλος επιχειρηματίας, που εμπορεύεται τα ίδια προϊόντα, ο Cameron Fletcher, ανάφερε πως «βιώνουμε το χειρότερο φορολογικό καθεστώς από οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου και έχει σαν αποτέλεσμα, ο κλάδος μας να δέχεται ένα τεράστιο πλήγμα».

Συνεχίζει λέγοντας, «Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους από την λαίλαπα του καπνίσματος, με την δυνατότητα που μας δίνει το άτμισμα». Μεταξύ άλλων πρόσθεσε ότι «Η πλειοψηφία των πελατών μας ψάχνει για μια ασφαλέστερη εναλλακτική λύση και δεν έχει κανένας το δικαίωμα να τους το στερήσει. Ετούτη η φορολογική επιδρομή, θα συνθλίψει και τον τελευταίο εναπομείναντα επιχειρηματία που προσπαθεί να βγάλει ένα κομμάτι ψωμί για να ζήσει και οι αρμόδιες αρχές αποφάσισαν να μας συνθλίψουν με τα έργα τους.

Η διάδοση ψευδών πληροφοριών δεν έχει τελειωμό.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο εκπρόσωπος τύπου της πολιτείας, ο Gerry Pollet που για τραγική ειρωνία διδάσκει στο πανεπιστήμιο University of Washington στο τμήμα Δημόσιας Υγείας, εξήρε το γεγονός ότι δεν πιστεύει πως το vaping είναι πιο ασφαλές από το smoking, «Μπορεί να είναι πάμφθηνο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι υγιές», πρόσθεσε.

Ο ισχυρισμός που σίγουρα θα εξαγριώσει πολλούς συναδέλφους του είναι πως «Σαφώς οι συνάδελφοί μου δεν είναι σωστά ενημερωμένοι σχετικά με τις διαθέσιμες πληροφορίες που διέπουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο και μία μεγάλη μερίδα εξ αυτών έχει την λανθασμένη εντύπωση πως είναι αποτελεσματικό, ευτυχώς ο FDA ανέλαβε δράση και αποδώσει τα του καίσαρος τω καίσαρι και το τιμωρεί όπως του αρμόζει». Κλείνοντας, σημείωσε πως το άτμισμα είναι μία μόδα που θα περάσει και μετά από 10 χρόνια δεν θα θυμάται κανείς την ύπαρξή του, πλην εκείνων που έχουν έννομο συμφέρον και προφανώς κερδίζουν χρήματα από αυτήν την υπόθεση.