Η παρούσα αναίσχυντη κίνηση συγκαταλέγεται στις προκλητικότερες

Η παρούσα αναίσχυντη κίνηση συγκαταλέγεται στις προκλητικότερες που έχει διεξάγει δημόσιο τμήμα στις ΗΠΑ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ της Νέας Υόρκης του τμήματος που επιμελείται τα θέματα υγείας, έστειλε μια επιστολή προς όλους τους γιατρούς της πολιτείας, προτρέποντάς τους να αποθαρρύνουν τους καπνιστές να στραφούν προς τα vaping προϊόντα για τη διακοπή του καπνίσματος ή έστω για να μειώσουν τις πιθανές βλάβες από αυτή την κακή συνήθεια, και αντ ‘αυτού επιμένει να συστήνουν στους ενδιαφερόμενους αποκλειστικά την χρήση των φαρμακευτικών προϊόντων.

Η παρούσα αναίσχυντη κίνηση συγκαταλέγεται στις προκλητικότερες

Αδιαμφισβήτητα η συγκεκριμένη επιστολή έχει συγκλονίσει πολλούς ακτιβιστές της δημόσιας υγείας που μάχονται το κάπνισμα και προφανώς αγνοεί όλα τα διαθέσιμα δεδομένα που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα των ηλεκτρονικών τσιγάρωνγια την οριστική διακοπή του smoking, καθοδηγώντας τους γιατρούς να απορρίψουν τις ατμιστικές συσκευές παντελώς, και προτείνουν τη χρήση των «NRTs» δηλαδή επιθέματα νικοτίνης, τσίχλες νικοτίνης και άλλα πολλά. Τ παράδοξο σημείο που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων είναι πως δεν ρώτησαν τους ασθενείς τι επιθυμούν και τι δεν θέλουν, κάτι που είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των ασθενών στον κόσμο, ανεξαρτήτου εθνικότητας.

Η επιστολή συντάχθηκε και στάλθηκε στα τέλη του Φεβρουαρίου του 2017 από τον επίτροπο υγείας Howard Zucker, και το περιεχόμενο αυτού λέει τα εξής:

Ενθαρρύνω όλους τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να μιλήσουν με τους ασθενείς τους – μικρούς και μεγάλους – για τους κινδύνους που ενέχουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και να αποθαρρύνουν τη χρήση τους. Για τους ασθενείς οι οποίοι ήδη χρησιμοποιούν τα παραδοσιακά τσιγάρα ή τα e-cigarette, υπάρχουν σήμερα επτά (7) πιστοποιημένα φάρμακα από τον FDA φάρμακα για ετούτο τον λόγο, συμπεριλαμβανομένων πέντε θεραπείες υποκατάστασης της νικοτίνης.

Συνεχίζει λέγοντας, θα συμβούλευα τους αρμόδιους ιατρούς να αποθαρρύνουν τους ενδιαφερόμενους να κάνουν χρήση αυτών των συσκευών, ακόμη κι αν συντρέχουν ειδικοί λόγοι ή κάτω από οποιαδήποτε συνθήκες. Προφανώς, αυτό περιλαμβάνει και την περίπτωση όπου ο ασθενής λέει στο γιατρό ότι δεν έχει κανένα ενδιαφέρον να χρησιμοποιήσει τα φαρμακευτικά προϊόντα.

Για να ολοκληρώσει την ξεδιάντροπη προσβολή, ο διευθυντής του τμήματος υγείας, απέστειλε επιστολή προς την VapeNY (ο επίσημος ατμιστικός της Νέας Υόρκης), το οποίο μεταξύ άλλων λέει: «Μέχρι σήμερα, τα στοιχεία σχετικά με τα προϊόντα ατμού, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και άλλες παρόμοιες συσκευές δείχνουν πως δεν έχουν καμία αξιόπιστη αξία για το δημόσιο συμφέρον ή το κοινό καλό του πολίτη.

Να τοποθετηθεί σαφής επισήμανση πως δεν είναι αποτελεσματικά τα e-cigs.

Αυτή η δήλωση άφησε άναυδο πολύ κόσμο, διότι είναι αδιανόητο πως μία εξουσιοδοτημένη δημόσια αρχή να αντικρούει πλήρως τα στοιχεία που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα και την δυνατότητα των ετούτων των προϊόντων για τη διακοπή του καπνίσματος; Επίσης, πώς είναι δυνατόν μία άλλη προηγμένη χώρα, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, να χρησιμοποιεί το ατμισμα με επιτυχία για να σώσει ζωές, ενώ οι ΗΠΑ επιμένει στην καταδίκη τους; Είναι κάποια ερωτήματα που θα μείνουν αναπάντητα, όχι γιατί δεν βρίσκουν λογική εξήγηση, αλλά επειδή οι αξιωματούχοι της πολιτείας κωφεύουν και στρουθοκαμηλίζουν απέναντι στην πραγματικότητα.

Στο blog του, ο καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικών Επιστημών και Υγείας, ο Δρ Μάικλ Σίγκελ, εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για το γεγονός ότι τα ανώτατα κρατικά στελέχη λένε ότι προτιμούν οι άνθρωποι να παραμείνουν στο κάπνισμα, από την εγκατάλειψη του μέσω του ατμίσματος, ακόμη κι αν τα δεδομένα δείχνουν είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος διακοπής του καπνίσματος , δεδομένου ότι οι μιμείται την δράση του καπνίσματος. Οι αξιωματούχοι της υγείας υπονοούν ότι αν οι καπνιστές είναι πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν τα NRTs όπως το Chantix, τα οποίο προκαλεί σοβαρές παρενέργειες στον ανθρώπινο οργανισμό, δεν θα πρέπει να τους αποτρέψετε.