Η απάντηση των εκπροσώπων παροχής υγειονομικής περίθαλψης

Η απάντηση των εκπροσώπων παροχής υγειονομικής περίθαλψης στο Τμήμα Υγείας του NY State (Νέας Υόρκης) στο αίτημα του Επιτρόπου Υγείας να αποθαρρύνει τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου για τη διακοπή του καπνίσματος, χαρακτηρίζοντάς το «εξαιρετικά επιβλαβή για τον δημόσιο βίο του τόπου».

Η απάντηση των εκπροσώπων παροχής υγειονομικής περίθαλψης

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο επίτροπος για την υγεία της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, ο Howard Zucker, απέστειλε επιστολή στους τοπικούς γιατρούς ζητώντας να εφαρμοστεί το παραπάνω αίτημα. Η επιστολή αναμφισβήτητα έχει συγκλονίσει όλους τους εμπειρογνώμονες που σχετίζονται με τον τομέα της υγείας και μάχονται εδώ και δεκαετίες κατά του καπνίσματος, δεδομένου ότι αγνοεί όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα των e-cigarettes.

Eκτός των άλλων καθοδηγεί τους γιατρούς να απορρίψουν εντελώς τις ατμιστικές συσκευές από τις υπαρκτές διαθέσιμες υπόλογες που διαθέτουν, και προτείνουν τη χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων τα οποία διαθέτουν νικοτίνη και δρουν ως υποκατάστατο του καπνού. Ανεξάρτητα από το τι είναι καλύτερο για τους ασθενείς και αν αυτοί έχουν διαφορετική γνώμη.

Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης εξέδωσαν επίσημο δελτίο τύπου το οποίο αναφέρει πώς αυτή η πράξη υπονομεύει τις προσπάθειες εκατομμυρίων καπνιστών για μία καλύτερη ζωή. Επίσης, τόνισαν ότι συμφωνούν πως τα ατμιστικά προϊόντα δεν είναι παντελώς ακίνδυνα, ωστόσο μελέτες έχουν δείξει ότι ετούτα τα προϊόντα είναι τουλάχιστον 95% λιγότερο επιβλαβή από τα τσιγάρα καπνού. Ως εκ τούτου, για τους 2,2 εκατομμύρια καπνιστές που κατοικούν σε αυτό το μέρος, το άτμισμα αυτά είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να απεξαρτηθούν οριστικά από το smoking.

Οι γιατροί πρόσθεσαν «Θα ήταν πιο λογικό και κλινικά χρήσιμο να μοιραστούν με τους ασθενείς τους, τα πραγματικά γεγονότα που περικλείουν το eCig και να τους εξηγήσουν τα οφέλη που μπορεί να προκύψουν από αυτήν τη συνήθεια. Με το να κουκουλώνουν την αλήθεια και να πλασάρουν στον κόσμο ψευδή στοιχεία έχει ως αποτέλεσμα να πλήττουν την ακεραιότητα και την αξιοπιστία που έχουν οι Δημόσιες Αρχές, διότι στο τέλος κανένας σώφρων άνθρωπος δεν θα τους έχει εμπιστοσύνη και προφανώς κάποια στιγμή θα τους γυρίσει ο κόσμος την πλάτη, ακόμη κι αν τους λένε την αλήθεια.

Η επιστολή του επιτρόπου είχε κάνει αναφορά για εξαιρετικά λεπτά σωματίδια που εκπέμπει μέσω του ατμού το ηλεκτρονικό τσιγάρο και πιέζει τους γιατρούς να παρουσιάσουν το συγκεκριμένο ζήτημα σαν να ήταν ένα επιστημονικό γεγονός. Επιπλέον τόνισαν πως ενώ ο ίδιος αναφέρεται σε αυτά τα σωματίδια σαν να είναι καρκινικά, αρκετές μελέτες διαπίστωσαν πως τέτοιες αξιώσεις είναι εσφαλμένες, και ένα πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύθηκε σε ιατρικό περιοδικό αναφέρει, «Δεν είναι σαφές αν τα εξαιρετικά λεπτά σωματίδια που παράγονται μέσω του ατμίσματος έχουν επιπτώσεις στην υγεία και αν η τοξικότητα είναι παρόμοια με τα λεπτά σωματίδια του περιβάλλοντος ή με εκείνο που εκπέμπεται από τον συμβατικό καπνό του τσιγάρου ή το παθητικό κάπνισμα».

Πάντως το παρήγορο της υπόθεσης πως μέχρι στιγμής αυτοί οι ισχυρισμοί για την επικινδυνότητα του ηλεκτρονικού τσιγάρου καταρρίπτονται αμέσως από τις επιστημονικές έρευνες που έχουν διεξαχθεί μέχρι τώρα, αλλά και πάλι δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι τα πράγματα θα καλυτερέψουν μελλοντικά για τον τομέα μας. Συνεπώς ας κρατάμε μικρό καλάθι προς το παρόν, γιατί ακόμη οι επικριτές του vaping δεν έχουν βγει στην αντεπίθεση και προφανώς δεν γνωρίζουμε τα μυστικά όπλα που διαθέτουν στη φαρέτρα τους και αν είναι ικανά να μας εκτοπίσουν δια παντός, κοντός ψαλμός αλληλούια.