Η ανταλλαγή ιδεών που οργάνωσε η ΕΕ για την φορολογία

Η ανταλλαγή ιδεών που οργάνωσε η ΕΕ για την φορολογία του ατμίσματος, επέφερε σπουδαία αποτελέσματα και αρκετοί ιθύνοντες ομολόγησαν πως δεν περίμεναν να πάρουν τέτοια τροπή τα πράγματα.

Η ανταλλαγή ιδεών που οργάνωσε η ΕΕ για την φορολογία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μόλις δημοσίευσε τα τελικά αποτελέσματα της τρίμηνης δημόσιας διαβούλευσης σχετικά με τους νέους φόρους στα καπνικά είδη, συμπεριλαμβανομένου και του ηλεκτρονικού τσιγάρου, η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Νοεμβρίου και του Φεβρουαρίου. Η διαβούλευση αυτή είχε ως στόχο την ενημέρωση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με τα ελάχιστα φορολογικά επίπεδα που θα πρέπει να ακολουθήσουν όλα τα κράτη μέλη.

Στην πραγματικότητα, η ερώτηση σχετικά με τα προϊόντα ατμού που προσέλκυσε τις περισσότερες από τις απαντήσεις στη διαβούλευση, δηλαδή από τις 7686 απαντήσεις, οι 5203 προήλθαν από vapers και το ενθαρρυντικό της υπόθεσης είναι ότι μόνο 81 άτομα από τις ΜΚΟ καταψήφισαν το eCig, που συνήθως κυριαρχούν σε αυτές τις διαβουλεύσεις και προφανώς πάντα περνάει το δικό τους

H ερώτηση ήταν ξεκάθαρη και έλεγε το εξής: κατά πόσον το ηλεκτρονικό τσιγάρο και τα υγρά αναπλήρωσης θα πρέπει να υπόκεινται σε πρόσθετο φόρο;. μόλις το 1,78% είπε ναι, το 6,12% ήθελε μόνο ένα φόρο επί των υγρών που περιέχουν νικοτίνη, και η συντριπτική 89,88% είπε όχι.
Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς ποια θα είναι η επίδραση που προέκυψε μέσα από αυτή την ψηφοφορία, και αν τελικά θα υπάρξει, διότι πρέπει να τονίσουμε πως η πολιτική που ακολουθείται από την ΕΕ είναι τελείως απρόβλεπτη και κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σαφήνεια τι θα συμβεί στα μελλοντικά σχέδια, αρχής γενομένης από τις επόμενες εβδομάδες.

Η αλήθεια είναι πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει φτωχό ιστορικό και πολύ σπάνια ακολουθεί τα αποτελέσματα των δημόσιων διαβουλεύσεων και πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα είδος όπως το eCigarette που έχει στοχοποιηθεί επανειλημμένως στο παρελθόν από τις Υγειονομικές Αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η ΕΕ σκοπεύει να αυξήσει την φορολογία σε αυτά τα είδη για να μην χρειαστούν τα κράτη μέλη να επιβαρύνουν επιπλέον τους πολίτες στα αγαθά πρώτης ανάγκης και όπως πάντα το εξιλαστήριο θύμα σε αυτό τον συρφετό είναι το κάπνισμα και το άτμισμα.

Εφόσον οριστικοποιηθεί και ψηφιστεί στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο η παρούσα νομοθεσία, όλες οι χώρες θα είναι υποχρεωμένες να ακολουθήσουν πιστά το φορολογικό πρόγραμμα και είναι σαφές πως όποιος δεν το ακολουθήσει θα υποστεί βαριά οικονομικά πρόστιμα, τα οποία θα είναι τόσο δυσβάσταχτα, που θέλοντας και μη θα μπουν σε τούτο το καλούπι και δυστυχώς σε ένα χρόνο από τώρα μπορεί συσκευές να κοστίζουν τη διπλάσια τιμή.

Μέσα από ετούτον τον σαματά, πρέπει να κρατήσουμε δύο πράγματα. Το πρώτο είναι πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε σε δημόσια θέα την ανταλλαγή ιδεών σχετικά με την φορολόγηση των προϊόντων που σε αυτόν τον τομέα δεν έχει ξαναγίνει προηγουμένως. Το δεύτερο είναι πως αν για παράδειγμα η ΕΕ θέσει ένα ελάχιστο φόρο 30 ή 40% (που πολύ πιθανό να είναι περισσότερο), τότε και οι χώρες θα προσθέσουν επιπλέον 24% (τουλάχιστον) για τα δικά τους κρατικά ταμεία.