Είναι κάποιοι που βοηθούν αθόρυβα και χωρίς τυμπανοκρουσίες

Είναι κάποιοι που βοηθούν αθόρυβα και χωρίς τυμπανοκρουσίες το άτμισμα, ένας από αυτούς είναι ο πρώην αρθρογράφος της εφημερίδας New York Times ο οποίος με πάθος έγραφε και στήριζε το vaping για την μείωση της βλάβης που προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό, εν αντιθέσει με το κάπνισμα.

O λόγος γίνεται για τον Joe Nocera που πριν λίγες μέρες έγραψε ένα άρθρο στο Bloomberg για τις εταιρείες καπνού που φαίνεται τελικά να ευθυγραμμίζονται με τους φορείς της δημόσιας υγείας, κάτι που σημαίνει πώς θα ωφεληθούν από ετούτη την κίνηση, ή τουλάχιστον στη χειρότερη περίπτωση θα ελαχιστοποιήσουν τις διαφαινόμενες ζημιές που ίσως να προκύψουν στο μέλλον.

Η New York Times η οποία δυστυχώς, διατηρεί μία απαγορευτική στάση απέναντι στα ατμιστικά προϊόντα, είχε επιπλήξει αρκετές φορές τον Joe Nocera και αρχικά για να εξομαλύνει την κατάσταση τον μετέφερε στον τομέα της αθλητικογραφία, όμως και πάλι κάτι δεν τους άρεσε στη συμπεριφορά του και εν τέλει τον έστειλε σπίτι του. Ευτυχώς εργάζεται τώρα στο Bloomberg, όπου μέχρι στιγμής είναι ελεύθερος να μοιράζεται τα ειλικρινή γεγονότα με το αναγνωστικό κοινό, και μάλιστα χωρίς λογοκρισία ή παρεμβάσεις, αλλά όπως γνωρίζουμε όλοι όταν μπουν τα συμφέροντα στη μέση τα πάντα μπορούν να τροποποιηθούν για χάρη του χρήματος.

Οι καπνοβιομηχανίες ευθυγραμμίζονται με την δημόσια υγεία.

Ο Bill Godshall ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Smokefree Pennsylvania έγραψαν σε συνεργασία με τον Nocera ένα ενδιαφέρον άρθρο στο ECF, (Electronic Cigarette Forum). Σε τούτο το κείμενο ο Nocera περιέγραψε τα πρόσφατα γεγονότα σχετικά με το πώς οι μεγάλες εταιρείες καπνού καθιστούν το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως ένα επικίνδυνο εργαλείο στα χέρια των ανθρώπων, και ότι ξαφνικά τους έπιασε η επιθυμία να συνεργαστούν στενά με τα τμήματα υγείας των απανταχού κρατών για να προστατεύσουν δήθεν τον κόσμο, πλασάροντας το νέο είδος μειωμένου κινδύνου το Heat Not Burn (νοήμονες άνθρωποι είσαστε βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα).

Ο Nocera επεσήμανε ότι φυσικά πολλοί είναι επιφυλακτικοί σχετικά με τα πραγματικά κίνητρα πίσω από τις κοινοπραξίες των καπνοβιομηχανιών και ο ίδιος τονίζει το εξής: Είναι εκπληκτικό πως μια εταιρεία με έσοδα $ 26 δισεκατομμύρια (μόνο πέρυσι) σε πωλήσεις καπνικών ειδών θα ζητούσε το τέλος των παραδοσιακών τσιγάρων, πιστεύω ότι η Philip Morris δεν είναι ειλικρινής, νομίζω πως δεν έχει δαπανήσει άσκοπα περίπου $ 3 δισεκατομμύρια στην έρευνα αναφορικά με το iqos και σίγουρα οι ιθύνοντες αυτού του κολοσσού δεν είναι τόσο πολύ ώστε να βάζουν σε κίνδυνο τα επιχειρηματικά σχέδια της Philip Morris.

Οι αρχές καλούνται να δούν την ευρύτερη εικόνα και να ενώσουν τις δυνάμεις τους.

Ο Joe Nocera, δήλωσε ότι οι αρχές πρέπει να επικεντρωθούν στην αληθινή διάσταση των πραγμάτων και πως είναι πεπεισμένος πως οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές που επιμελούνται τα ζητήματα σχετικά με τις εκστρατείες κατά του καπνού, ότι με το πέρασμα των καιρών έχουν ωριμάσει και πλέον δεν πιστεύουν σε καμία προσέγγιση ή προϊόν που προωθεί την μειωμένη βλάβη στον ανθρώπινο οργανισμό. Δίνουμε στους ηρωινομανείς μεθαδόνη, όχι επειδή η μεθαδόνη είναι καλή, αλλά επειδή λιγότερο επιβλαβής από την ηρωίνη. Με τα τσιγάρα, όμως, η νοοτροπία της δημόσιας υγείας φαίνεται να είναι όλα ή τίποτα – ότι το μόνο “σωστό” πράγμα για τους καπνιστές να το διακόψουν οριστικά και οτιδήποτε διαφορετικό δεν προσφέρει απολύτως τίποτα.