Αυστραλία: η μεσοβέζικη παρωχημένη λύση του εκφοβισμού

Αυστραλία: η μεσοβέζικη παρωχημένη λύση του εκφοβισμού των καπνιστών αποδεικνύεται επιτυχής και έχει σαν συνέπεια τα ποσοστά των χρηστών που κάνουν χρήση του καπνού να έχουν πέσει σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.

Πλέον στην Αυστραλία, τα δροσερά λογότυπα στα πακέτα των τσιγάρων έχουν αντικατασταθεί από απλές συσκευασίες που φέρουν γραφικές εικόνες οι οποίες απεικονίζουν με σαφήνεια τους κινδύνους του καπνίσματος. Το συγκεκριμένο εγχείρημα το είχε ξεκινήσει πιλοτικά από το 2012, σε περιορισμένη κλίμακα για να διαπιστωθεί η πληρότητά του και να γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις. Παρεμπιπτόντως, ήταν η πρώτη χώρα που υιοθέτησε την παρούσα στρατηγική και τώρα πολλοί άλλοι ακολουθούν το παράδειγμά της.

Λίγους μήνες πίσω, το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας της Νότιας Κορέας, επίσης είχε επιβάλει αυτόν τον κανονισμό στους κατασκευαστές των παραδοσιακών τσιγάρων και για να καταστεί ακόμη αποτελεσματικότερο το τρέχον μέτρο, οργάνωσε μία δυναμική εκστρατεία η οποία καλούσε τους απανταχού smokers του εκάστοτε κράτους να επισκεφθούν τις ιατρικές υπηρεσίες διακοπής του καπνίσματος, επρόκειτο για σύγχρονες και εξειδικευμένες κλινικές οι οποίες φαίνεται να αυξάνουν την επισκεψιμότητα τους μήνα με το μήνα.

Επιπλέον, τον περασμένο Νοέμβριο, το εφετείο στο Ηνωμένο Βασίλειο απέρριψε το αίτημα των καπνοβιομηχανιών να σταματήσουν την εφαρμογή μιας παρόμοιας ρύθμισης και πρέπει να τονίσουμε πως οι εταιρείες που συμμετείχαν σε αυτήν την διενέργεια θεωρούνται οι κορυφαίες στον κλάδο, αλλά από ότι φαίνεται η τεράστια επιρροή που έχουν δεν ήταν ικανή για να πείσει το δικαστήριο. Οπότε, πρακτικά η απλή συσκευασία θα εισαχθεί και στο Ηνωμένο Βασίλειο από τον προσεχή Μάιο.

Τα τελευταία στοιχεία από την έρευνα της Αυστραλίας Australian Secondary Student’s Alcohol and Drug Survey, έδειξε ότι από το 2011 έως το 2014 ο αριθμός των ατόμων που κυμαίνονται μεταξύ 12 έως 17 ετών, που δεν είχαν καπνίσει ποτέ αυξήθηκε από 77,4% σε 80,5%. Επιπλέον, τα ποσοστά καπνίσματος στους εφήβους ηλικίας 14 ετών και άνω μειώθηκε από 15,1% σε 12,8% μεταξύ 2010-13, η οποία οδηγήθηκε σε 200.000 λιγότερους καπνιστές σε αυτή την ευαίσθητη κοινωνική ομάδα.

Την παρούσα στρατηγική την ασπάζονται κι άλλες χώρες.

Σήμερα, έχοντας επίγνωση ότι η απλή συσκευασία είναι ικανή να μειώσει τις πωλήσεις των συμβατικών τσιγάρων, η καπνοβιομηχανία αγωνίζεται για να ανατρέψει αυτές τις ρυθμίσεις με τον ισχυρισμό ότι είναι αναποτελεσματικές. Ωστόσο, διαφαίνεται πως δεν έχει τα εχέγγυα να κερδίσει ετούτη τη μάχη. Η λίστα με τις χώρες εκτός από τις προαναφερόμενες, που είτε σκοπεύουν άμεσα να υλοποιήσουν το παρόν σχέδιο ή σκέφτονται να πράξουν μελλοντικά τη συγκεκριμένη εφαρμογή εφαρμογή του παρόντος κανονισμού περιλαμβάνουν την Ιρλανδία, τη Σκωτία, τη Γαλλία, την Ουγγαρία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νορβηγία, τη Χιλή και τη Σιγκαπούρη.

Για να κατανοήσετε καλύτερα τι σημαίνει απλή συσκευασία θα σας το εξηγήσω με απλά λόγια, δηλαδή σημαίνει ότι όλα τα πακέτα θα έχουν οπτικά την ίδια εμφάνιση (όπως το ίδιο χρώμα) ανεξάρτητους μάρκας και ποσοστό νικοτίνης, και το 60% της επιφάνειας, μπρος και πίσω θα καλύπτεται με εικόνες οι οποίες θα δείχνουν άτομα με βαριές παθήσεις που έχουν προκύψει από το κάπνισμα.

Όμως το μέγα ερώτημα που ταλανίζει αρκετούς ειδικούς είναι ότι μπορεί μεν ετούτο το μετρό να φαίνεται σημαντικό για τους νεαρούς που σκοπεύουν να εισέλθουν στο smoking, αποτρέποντας τους, αλλά έχει την δυνατότητα τους εξαρτημένους χρήστες από τον καπνό να τους αλλάξει μυαλά; κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τις εξαρτησιογόνες ναρκωτικές ουσίες που οι χρήστες πλέον προτιμούν να πεθάνουν παρά να το κόψουν.