Απορρίφθηκε για πολλοστή φορά η νομιμοποίηση της νικοτίνης

Απορρίφθηκε για πολλοστή φορά η νομιμοποίηση της νικοτίνης στην Αυστραλία, απλά τώρα οριστικοποιήθηκε και πλέον οι ατμιστές δεν έχουν καμία ελπίδα να την χρησιμοποιήσουν στα υγρά αναπλήρωσης τους, δηλαδή όποιος παραβάτης πιαστεί να κάνει χρήση αυτής της ουσίας, θα έχει μπλεξίματα με το νόμο.

Απορρίφθηκε για πολλοστή φορά η νομιμοποίηση της νικοτίνης

Καταρχάς να εξηγήσω ότι τον τελευταίο καιρό δόθηκε τεράστιος αγώνας από αρκετές ακτιβιστικές ομάδες για να εξαιρεθεί η νικοτίνη από την μαύρη λίστα των απαγορευμένων ουσιών της χώρας, για να μπορεί ο κάθε vaper ελεύθερα να την χρησιμοποιεί στις ατμιστικές συσκευές του.

Το τωρινό καθεστώς που υπάρχει στην Australia, μοιάζει τελείως παράλογο, διότι, επιτρέπεται μεν η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, αλλά απαγορεύεται δε η χρήση της νικοτίνης στα eLiquids που σημαίνει ότι αν θες να απολαύσεις το eCigarette σου, θα πρέπει το πράξεις χωρίς αυτήν την ουσία. Πρακτικά είναι δώρο άδωρο και γνωρίζουμε πολύ καλά πως δεν έχει κανένα νόημα να ατμίζεις, αφού πλέον δεν θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες εξάρτησης απο τον καπνό.

Η Διοίκηση Θεραπευτικών Αγαθών της Αυστραλίας (Australia’s Therapeutic Goods Administration) επιβεβαίωσε ότι η νικοτίνη δεν θα αφαιρεθεί από τον κατάλογο των απαγορευμένων ουσιών, εκτός από τις περιπτώσεις που περιέχεται στον καπνό. Η τελική έκθεση που έφερε τα κακά μαντάτα για τους ντόπιους ατμιστές, δημοσιεύθηκε την περασμένη Πέμπτη και το TGA απέρριψε επισήμως την αίτηση, η οποία θα έφερε επάνω στη συσκευασία μία σήμανση που θα έλεγε η νικοτίνη στα υγρά αναπλήρωσης είναι νόμιμη στην Αυστραλία.

Επίσης οφείλω να εξηγήσω πως η έκθεση παραθέτει αβάσιμες ανησυχίες για τον κίνδυνο δηλητηρίασης από την υγρή νικοτίνη και ισχυρίζεται ότι υπάρχουν «λίγα στοιχεία» σχετικά με τις μακροχρόνιες επιδράσεις στην έκθεση από τα προϊόντα ατμού. Επιπλέον προέκυψε ένα ακόμη γεγονός που είναι τελείως ανόητο και δεν θα μπορούσε να το επικαλεστεί ούτε ένα δεκάχρονο παιδί, δηλαδή η νομιμοποίηση θα οδηγούσε την αγορά σε ανεξέλεγκτη διαφήμιση ετούτων των προϊόντων και προφανώς θα την έβλεπα ανήλικα παιδιά που πιθανόν να επηρεάζονταν μπρος στην θέαση αυτών των διαφημίσεων.

Το χειρότερο όλων είναι ότι δεν επιτρέπεται στους καπνιστές να βρουν μία ορθή λύση απέναντι στο πρόβλημά τους και αναπόφευκτα είναι αναγκασμένοι να παραμείνουν στο κάπνισμα, αφού για να είμαστε ειλικρινείς, όσοι δοκίμασαν τις τσίχλες νικοτίνης ή τα αυτοκόλλητα επιθέματα δεν είχαν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Αν το δούμε ψύχραιμα και αντικειμενικά το ζήτημα, θα διαπιστώσουμε πως η ψυχολογία των καπνιστών έχει φτάσει στα τάρταρα, κυρίως εκείνοι που καπνίζουν για δεκαετίες και βρίσκονται μπροστά σε ένα πλήρες αδιέξοδο. Για παράδειγμα, η μεθαδόνη είναι νόμιμη, αν τη συνταγογράφηση ο γιατρός στον ασθενή για να απεξαρτηθεί από την ηρωίνη, αλλά παραδόξως η nicotine που είναι πολύ πιο ήπια και ανώδυνη από την μεθαδόνη, τυγχάνει σκληρότερης αντιμετώπισης.

Παρόλα αυτά, το τελευταίο διάστημα αρκετοί διάσημοι από τον καλλιτεχνικό χώρο της χώρας έσπευσαν να δηλώσουν την υποστήριξή τους στο άτμισμα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχαν πάρει φωτιά από ετούτη την ένθερμη συμπαράσταση, αλλά από ότι φάνηκε δεν ήταν αρκετό για να επηρεάσει την πολιτική ηγεσία του τόπου, αλλάζοντας την ανένδοτη στάση της.

Εν ολίγοις, εμείς οι Έλληνες vapers (πάντα σε θεωρητικό επίπεδο) θεωρούμαστε προνομιούχοι και απολαμβάνουμε περίσσεια δικαιώματα που σε άλλα κράτη του δυτικού άξονα μοιάζουν εξωπραγματικά.