Από την στραβωμάρα μας δεν βλέπουμε τα αυτονόητα

Από την στραβωμάρα μας δεν βλέπουμε τα αυτονόητα και έχει σαν αποτέλεσμα από την υπέρμετρη αισιοδοξία μας να παρερμηνεύουμε τα γεγονότα σχετικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο και να τα επεξεργαζόμαστε στο μυαλό μας, όπως εμάς μας συμφέρουν. Όλη ετούτη η κατάσταση μου θυμίζει τον τρελό του χωριού που ζει στον όμορφο κόσμο του.

Βέβαια εμείς οι ατμιστές, σίγουρα θα θέλαμε ένα πολύ καλύτερο μέλλον από αυτό που σχεδίασαν οι άλλοι για εμάς. Βλέπεις στο κάθε τι, χρειάζεται η πολιτική και όσοι δεν μπορούν να διακρίνουν αυτήν την σπουδαία λεπτομέρεια, μάλλον είναι κοντόφθαλμοι.

Όταν κρατάς την τύχη σου, στα χέρια σου, τότε θεωρητικώς μπορείς να διαμορφώσεις τις καταστάσεις σύμφωνα με τα δεδομένα σου και τις δικές σου αξίες, αν όμως η επιρροή που ασκείς απέναντι στα τεκταινόμενα που συμβαίνουν τριγύρω σου είναι ελάχιστη και δεν αρκεί για να διαμορφώσεις ο ίδιος τις αποφάσεις που αφορούν εσένα, τότε είσαι έρμαιο των περιστάσεων και αναπόφευκτα θα υποστείς όλες τις συνέπειες, άσχετα αν αξίζουν ή όχι.

Μου θυμίζει μία παλιά Ελληνική ταινία με τίτλο «υπάρχει και φιλότιμο» που έπαιζε ο Λάμπρος Κωνσταντάρας και σε ένα σημείο του έργου λέει στον συμπρωταγωνιστή του: εγώ έχω όλη την καλή πρόθεση να σου κάνω μία εγχείρηση, εσύ κάθεσαι να σου την κάνω; Προφανώς ο ήρωας της ταινίας εννοεί πως δεν φτάνουν οι καλές προθέσεις, αλλά χρειάζεται η ικανότητα και όταν ετούτη βρίσκεται σε έλλειψη, πρέπει να αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας για να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων.

Σίγουρα κανείς δεν θέλει το κακό για τον εαυτό του, εκτός των αυτοκαταστροφικών χαρακτήρων, αλλά νομίζω εμείς vapers σε καμία περίπτωση δεν ανήκουμε στην προαναφερόμενη κατηγορία, βέβαια, όλοι οι άνθρωποι που απαρτίζουμε αυτήν την ιδιαίτερη κοινότητα δεν είμαστε ίδιοι, και αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως είναι δυσοίωνο, τουναντίον, αν το επεξεργαστούμε σωστά μπορεί να φανεί εποικοδομητικό και μέσα από συζητήσεις, ακόμη και με διαφωνίες, ίσως να προκύψει ένα σπουδαίο αποτέλεσμα.

Θα σας αναφέρω μία αγαπημένη φράση, ενός καλού μου φίλου που λέει, εξαντλήσαμε τη θεωρία και πρέπει να προβούμε σε πράξεις. Νομίζω στη φάρα μας έχουμε το συνήθειο να πολυλογούμε και όταν έρθει η στιγμή της πράξης, να φανούμε ανεπαρκείς και κατώτεροι των περιστάσεων, άλλωστε η νοοτροπία μας είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας και ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε αυτήν τη δυσάρεστη θέση, μάλλον όλοι έχουμε συμβάλει σε αυτό, άλλος πολύ, άλλος λίγο, κάποιοι με την απάθεια τους και ορισμένοι με την πονηριά τους.

Όμως το ορθότερο είναι να σταματήσουμε να επιρρίπτουμε ευθύνες ο ένας στον άλλον και και να ψάξουμε να βρούμε λύσεις. Στην προκειμένη περίπτωση, εμείς οι ατμιστές νιώθουμε βαρύ τον πέλεκυ από τους αμέτρητους περιορισμούς που έχει θέσει η κυβέρνηση στο ηλεκτρονικό τσιγάρο και και έφτασε η ώρα να αντιδράσουμε, αλλά το ερώτημα είναι με ποιον τρόπο; Μήπως να διοργανώσουμε καμία διαδήλωση μεταξύ μας και να φωνάζουμε συνθήματα μήπως και μας λυπηθούν, φυσικά όχι, εδώ θέλει χειροπιαστά πράγματα και άτομα που θα αφιερώσουν την ψυχή τους για να ξελασπώσουν το αντικείμενό μας, όλα τα υπόλοιπα είναι για εσωτερική κατανάλωση και για το θεαθήναι.

Δυστυχώς, αν δεν σπάσεις αυγά δεν κάνεις ομελέτα, κάτι παρόμοιο ισχύει και στην πραγματικότητα που ζούμε, δεν γίνεται να μένουμε αμέτοχοι, περιμένοντας τους άλλους να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά και στο τέλος, αν πάνε στραβά τα πράγματα να τους κουνήσουμε το δάχτυλο ή αν εξελιχθούν ομαλά προς εμάς, να ζητήσουμε ένα μερίδιο της επιτυχίας, πιστεύοντας πως και εμείς έχουμε συμβάλει σε τούτο.