Ύποπτο άρθρο του BBC για το snus, σε φλέγον χρονική στιγμή

Ύποπτο άρθρο του BBC για το snus, σε φλέγον χρονική στιγμή το οποίο παραπέμπει σε δόλιες προθέσεις, διότι αρκετοί υποστηρίζουν πως απλά ήταν προμελετημένο το έγκλημα και γεννήθηκαν πολλά ερωτήματα από την παρούσα κίνηση της.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το BBC κυκλοφόρησε ένα άρθρο προειδοποιώντας τον κόσμο σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις του snus. Ωστόσο ο Blogger Dick Puddlecote πιστεύει ότι ετούτη η διενέργεια είναι ένα καλά χρονομετρημένο κομμάτι που προορίζεται να χειραγωγήσει τις επερχόμενες εκδηλώσεις ή να κατευθύνει τις εξελίξεις εκεί που αυτό επιθυμεί, ακόμα κι αν οι προθέσεις είναι πραγματικά αγνές, η πλειοψηφία που διάβασε το κείμενο έχει διαφορετική εντύπωση.

Το Snus είναι ένα προϊόν καπνού που είναι πολύ δημοφιλής στη Σουηδία και τη Νορβηγία, και θεωρείται ότι είναι ένα αποτελεσματικό προϊόν μείωσης της βλάβης που έχει βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα σε αυτές τις σκανδιναβικές χώρες. Ωστόσο, το προϊόν έχει απαγορευθεί σε όλη την Ευρώπη με εξαίρεση τη Σουηδία.

Στις 26 Ιανουαρίου, η New Nicotine Alliance (NNA) προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου, ζητώντας «την άδεια να ενεργεί ως ανεξάρτητος παρεμβατικό μέλος αμφισβητώντας την απαγόρευση». Το ανώτατο δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα της ΝΝΑ, το οποίο σημαίνει ότι ο οργανισμός θα μπορεί να λειτουργεί και να ελίσσεται στην υπόθεση ως τρίτο μέλος, υποβάλλοντας τις δικές του εκκλήσεις προς το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, επισημαίνοντας τα οφέλη που θα έρθουν ως αποτέλεσμα της νομιμοποίησης του snus.

Σύμπτωση ή όχι;

Το δημοσίευμα του BBC σχετικά με μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στη Σουηδία ήταν ιδιαίτερα περίεργο. Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι καταναλώνοντας ένα ή περισσότερα δοχεία snus ανά ημέρα ένας χρήστης αυξάνει τον κίνδυνο να αναπτύξει διαβήτη τύπου 2 κατά 70%, που είναι το ίδιο επίπεδο κινδύνου όπως το κάπνισμα ενός πακέτου τσιγάρων την ημέρα.

Ωστόσο ο blogger Dick Puddlecote πιστεύει ότι το BBC είχε υστεροβουλία για τη δημοσίευση ενός τέτοιου γραπτού, «τα άρθρα του ειδησεογραφικού κολοσσού για το snus είναι περίπου τόσο σπάνια, όσο και η επίσκεψη ενός εξωγήινου στο πλανήτη μας». Το BBC (χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ) φαίνεται προσπαθεί να περάσει ορισμένα μηνύματα στην επιστημονική συζήτηση για snus, ιδίως αυτή τη στιγμή που το ζήτημα πλησιάζει κοντά στις τελικές αποφάσεις και μάλιστα όταν δεν το έχει πράξει ποτέ κατά το παρελθόν, ειδικά με αυτή την συγκεκριμένη έρευνα η οποία παρουσιάζει αρκετές αδυναμίες και τρύπες, αντικειμενικά θα την χαρακτήριζε και ο πιο αδαής μία σχολική πλάκα από εφήβους που θέλουν να σκοτώσουν την ώρα τους.

Ο Puddlecote είναι της γνώμης ότι, αν ο ειδησεογραφικός κολοσσός ενδιαφέρεται για τη δημόσια υγεία, θα έπρεπε επίσης να αναφέρει το γεγονός ότι το κάπνισμα τσιγάρων οδηγεί σε μια ολόκληρη σειρά από άλλες διαταραχές εκτός του διαβήτη τύπου 2. Επιπλέον, επισημαίνει ότι το 70% δεν φαίνεται τόσο κακό σε σύγκριση με το επίπεδο κινδύνου 2600% εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα μέσω του καπνίσματος, όπως υποδηλώνουν τα δεδομένα από το Cancer Research UK. Αντιθέτως, τα τρέχοντα στοιχεία ενισχύουν τη θέση του snus σαν μειωμένου κινδύνου εναλλακτική λύση.

Βγάζει μάτια η χαλιναγώγηση.

Είναι προφανές πως η ευρωπαϊκή ένωση έχει βάλει λυτούς και δεμένους να αναδείξουν την αρνητική πτυχή του θέματος, κάτι παρόμοιο συμβαίνει συχνά πυκνά και με το άτμισμα, αλλά επειδή το αντικείμενο τραβάει περισσότερο τα βλέμματα του κόσμου, διχάζει την κοινωνία. Πάντως δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα υποδείξουν τι είναι σωστό και τι λάθος, όμως όταν γίνονται πασιφανές παρασπονδίες δεν γίνεται να μην τις καυτηριάζουμε, ειδάλλως με την απάθεια μας θα συμμετείχαμε κι εμείς σε τούτη την δολιοφθορά.

Κάποιος να πεις στην ΕΕ ότι ο κοσμάκης πλέον ξύπνησε και δεν τρώει το κουτόχορτο που μασούσε για χρόνια έως τώρα, αν πραγματικά θέλει να βοηθήσει τους ευρωπαίους πολίτες ας τους ρωτήσει ποια μέθοδος είναι η ιδανικότερη για εκείνους, όχι χωρίς εκείνους, κάτι που πράττει έως τώρα.