Βούιξε ο παγκόσμιος τύπος με το πιθανό εγκεφαλικό επεισόδιο

Βούιξε ο παγκόσμιος τύπος με το πιθανό εγκεφαλικό επεισόδιο που μπορεί να επιφέρει το ηλεκτρονικό τσιγάρο στους ανθρώπους, επισημαίνοντας πως είναι χειρότερο ακόμη και από το κάπνισμα.

Δυστυχώς όλα τα μέσα ενημέρωσης αψηφούν την κοινή λογική και διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και έχει σαν συνέπεια πολύς κόσμος που κάνει χρήση των ecig συσκευών να τρομοκρατείτα. Αλλά απευθυνόμενος σε εσάς τους αναγνώστες μου, σας ερωτώ ευθέως, αν πέσουμε στην παγίδα τους και εγκαταλείψουμε το vaping, τότε που θα στραφούμε και ποια θα είναι η εναλλακτική μας δίοδος, μήπως το κάπνισμα; βέβαια όχι.

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας “The Sun” αναφέρει σε άρθρο της: Οι ατμοί προκαλούν χημικές ζημιές στην ζωτικής σημασίας πήξη του αίματος, κάνοντας καταστροφική εγκεφαλική αιμορραγία. Όσον αφορά την υγεία του εγκεφάλου, οι επιστήμονες προειδοποίησαν πως οι ατμιστικές συσκευές δεν είναι πιο ασφαλές από το smoking και μπορεί να σας θέσουν σε παρόμοιο κίνδυνο, αν όχι μεγαλύτερο.

Θα ήθελα να τονίσω τα γραμματικά σφάλματα στην ερμηνεία μερικών λέξεων που περιέχει το δημοσίευμα και προφανώς αυτά τα τεχνικά λάθη αλλάζουν τελείως το νόημα με επακόλουθο να αλλοιώνεται η πλήρης σημασία της μελέτης που δημοσίευσαν.

Στη δήθεν έγκυρη έρευνα που επικαλείται πώς το άτμισμα προκαλεί εγκεφαλικά επεισόδια, ο συγγραφέας δεν μπορεί να ξεχωρίσει την αναπνοή (δηλαδή τη φυσική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού) από την εισπνοή του ατμού, η οποία έχει να κάνει καθαρά με το τεχνικό μέρος του eCigarette και είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Οπότε αυτά τα τεχνικά λάθη όταν συμβαίνουν από επιστήμονες, φυσικά δημιουργούν πολλά αναπάντητα ερωτήματα που ζητούν άμεσα απάντηση από τους αρμόδιους που σύνταξαν την μελέτη.

Αυτή η ιστορία παραβιάζει τους ηθικούς (άγραφους) κανόνες της δημοσιογραφίας.

Οι δημοσιογράφοι δεν μπορούν να εγγυηθούν πάντα «την αλήθεια», και μία μεγάλη μερίδα εξ αυτών αλλοιώνει επιτηδευμένα τα γεγονότα για να πάρουν μερικά κλικ παραπάνω στην ιστοσελίδα τους ή να πουλήσουν περισσότερες εφημερίδες έχοντας τρομακτικούς τίτλους. Οι δημοσιογράφοι είναι υποχρεωμένοι να μεταφέρουν τις πληροφορίες πάντα με ακρίβεια, δίνοντας στο αναγνωστικό κοινό όλα τα σχετικά στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους και και επιπλέον έχουν χρέος να διασφαλίσουν ότι έχουν ελεγχθεί εξονυχιστικά. Αν όμως δεν είναι εφικτό να εξασφαλιστεί η επιβεβαίωση των πληροφοριών, τότε θα πρέπει να μην προβούν σε δημοσίευση του άρθρου. Κάτι που δεν είναι αυτονόητο και δεν το συμμερίζονται μερικοί δημοσιογραφίσκοι.

Ο δημοσιογράφος του website Mirror ισχυρίζεται ότι απλά αντέγραψε, σχεδόν αυτολεξεί, όλο το υλικό που παρέχεται στο δελτίο Τύπου της τρέχουσας έρευνας και το μετέφερε αυτούσιο στο γραπτό δημοσίευμα. Λοιπόν ας εξετάσουμε αν ο εργαζόμενος της Mirror έπραξε σωστά υπό το πρίσμα των κανόνων της καλής δημοσιογραφίας. Γα να κατανοήσετε το μέγεθος της ανοησίας θα σας θέσω ένα απλό παράδειγμα, σχεδόν το 90% των σοβαρών επιστημονικών ερευνών συνοδεύονται πάντα από σχόλια του επικεφαλή που επιμελείται το project, είτε αυτό γίνεται στο τέλος, είτε σε ένα δεύτερο έγγραφο που θα συνοδεύει το κύριο κομμάτι. Αν όμως ο δημοσιογράφος σκοπίμως παραμελήσει αυτά τα σχόλια, μάλλον θα επρόκειτο για προμελετημένο σχέδιο ή ότι προφανώς δεν κάνει σωστά τη δουλειά του και παραπληροφορεί τον κόσμο.

Εν ολίγοις το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, η εξαπάτηση του κοινού θεωρείται δεδομένη, άσχετα αν είχε κίνητρο ή έγινε άθελά του, αν εμείς οι καλοπροαίρετοι πιστέψουμε πως ισχύει το δεύτερο, τότε ο δημοσιογράφος πρέπει να αλλάξει επάγγελμα και να ασχοληθεί με κάτι διαφορετικό που δεν θα επηρεάζει την δημόσια κοινή γνώμη, ελαφρά την καρδία.