Tι είναι το dripping, τι πρέπει να γνωρίζετε, αλήθειες και ψέματα

Tι είναι το dripping, τι πρέπει να γνωρίζετε, αλήθειες και ψέματα. Εμείς θα εξετάσουμε χωρίς σκοπιμότητες τις πραγματικές διαστάσεις του θέματος.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Yale Medical School στην ηλεκτρονική εφημερίδα Pediatrics διαπίστωσε ότι σχεδόν ένας στους 4 εφήβους είναι εξοικειωμένοι με την τεχνική dripping στο ηλεκτρονικό τσιγάρο. Οι συντάκτες προειδοποιούν για τους κινδύνους, το μήνυμά τους ενισχύεται από τα μέσα ενημέρωσης. Αλλά τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν άραγε είναι σωστά; θα το μάθουμε αμέσως τώρα.

Αυτή η μελέτη παρέχει σημαντικές αρχικές ενδείξεις ότι οι μαθητές γυμνασίου που ατμίζουν χρησιμοποιούν το dripping.

Αυτή η εβδομάδα ήταν αρκετά περιπετειώδης για τον τομέα μας, λόγω της προαναφερόμενης δημοσίευσης στο περιοδικό Pediatrics από τον καθηγητή Suchitra Krishnan-Sarin από το Τμήμα Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Yale School of Medicine, η παρούσα μελέτη ακολούθησε πολλαπλά και διαφορετικά πρότυπα χρήσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων μεταξύ των μαθητών λυκείου (μέσος όρος 16 ετών) στο Κονέκτικατ. Στο στόχαστρο των συγγραφέων βρέθηκε το dripping, είναι μία μέθοδος στην οποία ο χρήστης ρίχνει σταγόνες υγρού αναπλήρωσης μέσα στον ατμοποιητή από την άνω όπη για να στάξει απευθείας επάνω στην αντίσταση σε υψηλές θερμοκρασίες και αμέσως εισπνέει τον ατμό που παράγεται σύμφωνα με τον ορισμό που μας δίνουν οι συγγραφείς.

Όμως αυτός ο ορισμός αφήνει τον αναγνώστη να πιστεύει ότι το υγρό αναπλήρωσης πέφτει κατευθείαν σε μια καυτή επιφάνεια, προφανώς δεν ισχύει ετούτη η περίπτωση και η ορθή διαδικασία που ακολουθείται από τους ατμιστές είναι εντελώς διαφορετική, οι γνώστες του αντικειμένου όταν πράττουν αυτή την μεθοδολογία είναι πάντα παρών το οργανικό βαμβάκι ή το φυτίλι και η σωστή διαδικασία απαγορεύει να το κάνουν χωρίς αυτά τα υλικά, διότι θα επιφέρει αμέσως ένα ξηρό χτυπήματα στο λαιμό που θέλοντας και μη, δεν μπορείς να το αναπνεύσεις, οπότε το σκεπτικό των επιστημόνων είναι τελείως άστοχο και επιεικώς απαράδεκτο, για να μην πω επιτηδευμένο.

Διαβάστε τι είναι η προπυλενογλυκόλη, (PG) Propylene glycol.

Τι λένε τα στατιστικά στοιχεία που μας δίνουν.

Η έρευνα των μαθητών λυκείου που είχαν χρησιμοποιήσει ένα eCigarette για 30 ημέρες διαπίστωσε ότι το 26,1% ανέφερε ότι έκανε χρήση του dripping, το 48,7% ανέφερε ότι δεν λειτούργησε ποτέ αυτή τη μέθοδο. Ενώ το ενδιαφέρον κομμάτι της υπόθεσης είναι το υπόλοιπο 25,2%, σχεδόν το ίδιο ποσοστό με το πρώτο, οι οποίοι δεν είχαν επίγνωση του ζητήματος και ούτε καν γνώριζαν περί τίνος πρόκειται.

Επιπλέον η έρευνα διερεύνησε το προφίλ των χρηστών και διαπίστωσε ό τι εκείνοι που δεν έκαναν χρήση του dripping μεταξύ των συμμετεχόντων του ηλεκτρονικού τσιγάρου, συσχετίστηκε θετικά αρσενικό φύλο, έχοντας δοκιμάσει περισσότερα προϊόντα καπνού, καθώς ότι άτμιζαν μεγαλύτερο αριθμό ημερών κατά τον προηγούμενο μήνα.

Οι αιτιολογίες χρήσης του dripping από τους συμμετέχοντες.

  • Το 63,5%, ότι «παράγει παχύτερα σύννεφα ατμού.
  • Το 38,7%, ότι δίνει καλύτερη γεύση.
  • Το 27,7%, ότι προσφέρει μεγαλύτερη ικανοποίηση.
  • Το 21,6%, από περιέργεια.
  • Το 7,5% των μαθητών δήλωσε “άλλα”.

Κάποια σχόλια αποκαλύπτουν ότι και οι άλλοι λόγοι μπορεί να είναι, επειδή «το είδαν από τους φίλους τους», ή επειδή “το δοκίμασαν μια φορά,” και “δεν ξέρω”. Ίσως αυτοί που το έπραξαν από περιέργεια, πιθανόν να ξεκίνησαν το άτμισμα “από περιέργεια» και πιθανολογείται ότι δοκίμασαν και άλλα παράνομα προϊόντα ή απαγορευμένες ουσίες από την ίδια περιέργεια. Οπότε το σκέλος που δηλώνει από περιέργεια πρακτικά δεν αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα και οι ιθύνοντες της έρευνας έπρεπε να τους ταξινομήσουν σε άλλη κατηγορία.

Τολμηρά σχόλια και εικασίες από τους επικεφαλής της μελέτης.

Οι συγγραφείς παραδόξως τονίζουν πως έμειναν έκπληκτοι με τα ευρήματα, κάνοντας επικριτικά σχόλια και εικασίες σχετικά με αυτούς τους έφηβους που έκαναν χρήση αυτής της τεχνικής. Όμως περιέργως οι εικασίες και η προσωπική γνώμη του καθενός δεν αρμόζει σε μία τέτοιου επιπέδου έρευνα, αξίζει να υπενθυμίσουμε πως όλοι οι σοβαροί επιστήμονες απλά περιγράφουν τα στοιχεία και τα δεδομένα και στο τέλος βγάζουν τον τελικό συμπέρασμα, χωρίς όμως οι κριτικές να γίνονται με καφενειακού τύπου σχολιασμούς, διαφορετικά δεν θα λέγεται μελέτη, αλλά τσίρκο.

Ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες που ρωτήθηκαν για την τρέχουσα δήλωση, ότι οι συγγραφείς αναφέρονται στο 25,2% που αποκάλυψαν ότι «δεν γνωρίζουν», ότι θα θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω αριθμός των drippers, και μάλιστα το συγκεκριμένο ποσοστό θα μπορούσε κάλλιστα να ξεπεράσει το ήμισυ των χρηστών e-cigarette. Ένα άλλο πιθανό ενδεχόμενο είναι ότι ο ορισμός που προτείνεται για τους φοιτητές από τους ερευνητές δεν ήταν αρκετά σαφής για να διευκρινίσει το γεγονός αν ήταν ή όχι drippers, δηλαδή οι δημιουργοί της έρευνας πέφτουν συνεχώς σε αντιφάσεις.

Επίσης ο Krishnan-Sarin λέει κάπου μέσα στην έρευνα ότι οι έφηβοι διοργανώνουν διαγωνισμούς ποιος θα κάνει το μεγαλύτερο ατμό-σύννεφο μέσω αυτών των συσκευών. Το κάπνισμα και το άτμισμα, έχουν μια ισχυρή δύναμη κοινωνικοποίησης στο νεαρό πληθυσμό. Αντίθετα, το γεγονός αυτό δείχνει έντονα, ότι μια τέτοια πρακτική είναι περιστασιακή και δεν συνιστά μια νέα πτυχή της καθημερινής χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου, οπότε και αυτή η περίπτωση είναι μία προσωπική εκτίμηση το προαναφερόμενου επιστήμονα που διεξήγαγε τη μελέτη και δεν αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα.

Ο ίδιος ξανά αναφέρει πως: Ωστόσο, οι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι γνωστό πώς χειραγωγούν τα επίπεδα νικοτίνης, αλλάζοντας τη δύναμη για να επιτύχουν το επιθυμητό “χτύπημα στο λαιμό” και οι συνηθέστερες ηλικίες που το πράττουν είναι 19 χρόνων και κάτω. Ετούτο το επιχείρημα επρόκειτο για καθαρή παραπλάνηση και λανθασμένη συναρμολόγηση των καταστάσεων. Είναι δυνατόν κάποιος να χειραγωγεί τη δύναμη της νικοτίνης για να επιτύχει το επιθυμητό χτύπημα στο λαιμό; αντιθέτως η μόνη δίοδος για τα μεγάλα σύννεφα είναι η πολύ χαμηλή δύναμη νικοτίνης ή η μηδενική.

Είναι αλήθεια ότι σε υψηλότερη αντοχή νικοτίνης, το χτύπημα στο λαιμό είναι ισχυρότερο μεν, αλλά η εμπειρία μας δείχνει ότι χτύπημα στο λαιμό είναι πιο σημαντικό για τους περιστασιακούς χρήστες και ειδικά για τους καπνιστές, εν ολίγοις κανένας τακτικός ατμιστής δεν θα επιδίωκε συνειδητά να βρίσκεται φερειπείν διαρκώς στα 18mg/ml, διότι όσοι γνωρίζουν καταλαβαίνουν πως είναι παράλογο τέτοιου είδους σκεπτικό, οπότε προσθέστε άλλη μία ανακρίβεια.

Μάθετε τι είναι η φυτική γλυκερίνη (VG) vegetable glycerin

Ποσότητες προπυλενογλυκόλης και φυτικής γλυκερίνης.

Παίζοντας με τη σχετική συγκέντρωση της PG και της VG μπορεί επίσης να έχει επιπτώσεις για το χτύπημα στο λαιμό. Περισσότερο φυτική γλυκερίνη συνεπάγεται ταυτόχρονα και με παχύτερο ατμό, αντιθέτως η προπυλενογλυκόλη αποκαλύπτει τις γεύσεις αλλά μειώνει την ποσότητα ατμού. Όλα δείχνουν ότι οι drippers που ψάχνουν μεγάλα σύννεφα ατμού θα τείνουν να αυξήσουν την VG για τις φυσικές της ιδιότητες, αραιώνοντας έτσι το αρχικό μείγμα και μειώνοντας την συνολική δύναμη νικοτίνης.

Όλοι οι επαγγελματίες trickers που ασχολούνται με τα ατμιστικά κολπάκια, κατά τη διάρκεια vape διαγωνισμών δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν μηδενική ή (σπάνια) μειωμένη δύναμη νικοτίνης, λόγω των μεγάλων ποσοτήτων υγρών αναπλήρωσης που καταναλώνουν για την εκπαίδευση ή κατά τη διάρκεια των σόου. Οπότε κανένας σώφρων vaper δεν παραβαίνει αυτούς τους κανόνες, ακόμη και ένας επιπόλαιος δεν δύναται να εξακολουθεί συνεχίζοντας σε τόσο μεγάλη περιεκτικότητα nicotine, οργανισμός είναι δύσκολο να το αντέξει.

Οι συγγραφείς ομολογούν πως δεν αξιολόγησαν καθόλου τις γεύσεις που χρησιμοποιούν οι drippers, επίσης ότι δεν εκτιμήσαν κατά πόσον η νικοτίνη ήταν παρούσα στα eLiquids.

Αυτό είναι λάθος, εντελώς λάθος. Η μελέτη τους παρέμεινε θεωρητική και βασίζεται σε ένα και μοναδικό μοντέλο κατανάλωσης υγρών. Η εργασία τους δείχνει πως η πλειονότητα των συμμετεχόντων κινείται σε υψηλή τάση (ισχύ), είναι γνωστό της πάσης πως μπορείς να επιτύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα και στα 18 watt, χωρίς να απαιτείται να φτάσει στα 100 βατ, κι αν το έκανες, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να βρίσκεσαι σε μόνιμη βάση σε τέτοια επίπεδα. Ο νοών νοείτω.

Το σημείο που είχαν αδυναμία να το περιγράψουν, χωρίς να κάνουν σαφή επεξήγηση, απλά το άφησαν να αιωρείται, κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό, επίκειται στα γεγονότα ετούτων των συνθηκών, δηλαδή, οι trickers χρησιμοποιούν χαμηλή έως μηδενική νικοτίνη, απελευθερώνοντας το μεγαλύτερο μέρος του ατμού που εισέπνευσαν. Το μοτίβο vaping που χρησιμοποιούν είναι οι πνευμονικές εισπνοές «Direct-Lung (DL)» η εισπνοή των οποίων αντιτίθεται είναι η τσιγαρίσια τζούρα «Mouth-to-Lung (MTL)» το οποίο είναι πιο κοντά στο μοτίβο των καπνιστών, ακόμη και εδώ έπεσαν τελείως έξω.