Την απαράδεκτη λογοκρισία που επέβαλε το επιστημονικό περιοδικό BMJ

Την απαράδεκτη λογοκρισία που επέβαλε το επιστημονικό περιοδικό BMJ Journals για τις μελέτες που διεξάγει σχετικά με τον έλεγχο του καπνού έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.

Καταρχάς, για όσους δεν γνωρίζουν, η BMJ αναφέρει ορθά κοφτά πως πλέον δεν θα μπαίνει στη διαδικασία να απαντάει σε εκείνους που αμφισβητούν τις έρευνές της, και οι μόνες κριτικές που θα δεχθεί είναι εκείνες που θα γίνονται στην επίσημη ιστοσελίδα τους, δηλαδή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Εδώ είναι το λεπτομερές άρθρο Mε μία ανέλπιστη κίνηση η Tobacco Control Journal άφησε άναυδο όλο τον κόσμο

Μετά από εκατοντάδες ευρύτατες επικρίσεις που έχει δεχθεί το περιοδικό BMJ για την αντί-ατμιστική στάση του, αναγκάστηκε αυτή την εβδομάδα να ανακοινώσει ότι πλέον θα συμμετάσχει σε συζητήσεις που γίνονται μονάχα στο φόρουμ τους, που έχει τον πλήρη έλεγχο. Η εκδότης του περιοδικού, UCSF η καθηγήτρια Ruth Malone, και μια μεγάλη ομάδα ερευνητών παραπονέθηκαν πως δεν είναι δυνατόν να κλείνουν τα αυτιά τους στις αντίθετες απόψεις και ότι το έργο τους είναι υπό αμφισβήτηση και αν δεν έχουν το σθένος να αντιμετωπίσουν τις διαφορετικές απόψεις, τότε αυτό συνεπάγεται με θρασυδειλία.

Η Tobacco Control, δηλαδή ο έλεγχος του καπνού που συμπεριλαμβάνεται και το ηλεκτρονικό τσιγάρο μέσα, γίνεται όλο και πιο αμφιλεγόμενη κατά τα τελευταία χρόνια. Κυρίως μετά το τελευταίο γεγονός της προφανής παραδοχής για την διαδικασία αξιολόγησης των μελετών τους από ομοτίμους συναδέλφους. Από τη στιγμή που δεν δέχονται κανένα είδους κριτική από εξωτερικό μέσω ενημέρωσης ή τα κοινωνικά δίκτυα, τότε προκύπτουν εύλογα πολλά ερωτήματα που δεν βρίσκουν απάντηση. Ο περισσότερος κόσμος θέλει να μάθει ποιος χρηματοδοτεί τις έρευνές τους, και δυστυχώς δεν απαντούν.

Επίσης, η ιστοσελίδα τους έχει γίνει ένα από τους αγαπημένους χώρους για την δημοσίευση εγγράφων που έχουν αντί-ατμιστικό περιεχόμενο χαμηλής ποιότητας. Ετούτη η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά έχει οδηγήσει σε απότομη αύξηση της κριτικής και ορισμένοι έγκυροι εμπειρογνώμονες, όπως Clive Bates και ο καθηγητής Μάικλ Σίγκελ, που δεν κρύβουν την ενόχληση τους για την τακτική που ακολουθεί το περιοδικό.

Το σύστημα “ταχείας αντίδρασης” θεωρητικά επιτρέπει τον σχολιασμό στο website τους, αλλά πρακτικά είναι δώρο άδωρο, διότι θα το δουν μόνο οι επισκέπτες του συγκεκριμένου περιοδικού, και στην πράξη διευθύνεται από την ίδια συντακτική ομάδα που τώρα διαμαρτύρονται για την κριτική. Ήδη, οι προσπάθειες του Bates να δημοσιεύσει μία απάντηση κατέληξαν στο κενό και η Malone υποστηρίζει πως ποτέ δεν έλαβε κάποιο e-mail από τον προαναφερόμενο.