Τα μέταλλα που βρέθηκαν στα eLiquids περιέχονται μόνο

Τα μέταλλα που βρέθηκαν στα eLiquids περιέχονται μόνο στα cartomizers και τα cigalikes πρώτης γενιάς, oι ουσίες που γίνεται αρκετός ντόρος είναι η εξής: κάδμιο, χρώμιο, μόλυβδο, μαγγάνιο και νικέλιο, τα οποία μετρήθηκαν σε συσκευές που αυτήν τη στιγμή ίσως να μην είναι διαθέσιμα καν στο εμπόριο ή την αγορά.

Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι η τοξικότητα των μετάλλων αυτών μπορεί να επηρεάσει άμεσα τους vapers. Τονίζουν την ανάγκη για περισσότερη έρευνα για να αξιολογηθεί η τοξικότητα τους κατά την εισπνοή.

Τα υγρά αναπλήρωσης αναλύθηκαν για την εξεύρεση μετάλλων όπως: Cd, Pb, Mn, Cr και Ni.

Οι ερευνητές που συμμετείχαν στη μελέτη προερχόντουσαν από την σχολή “Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health” και το Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνιας, οι οποίοι ανέλυσαν υγρά αναπλήρωσης σε πέντε διαφορετικούς τύπους Cigalikes και βρήκαν σημαντικές ποσότητες μετάλλων, δηλαδή νικέλιο (Ni) και Χρώμιο (Cr). Οι επικεφαλείς υποθέτουν ότι τα μέταλλα θα μπορούσαν κάλλιστα να προέλθουν από αντιστάσεις με σύρμα Nichrome που χρησιμοποιείται συχνά πυκνά στα cartomizer, αλλά δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να προέρχονται και από τη διαδικασία παρασκευής του ατμού.

Το E-liquid είναι ο στόχος των ερευνητών, όχι ο ατμός.

Το κάδμιο (Cd), ο μόλυβδος (Pb), μαγγάνιο (Μη), Cr και Νί είναι μέταλλα με πιθανή τοξικότητα και προκαλούν καρκινογένεση κατά την εισπνοή. Οι συντάκτες προειδοποιούν για πιθανό ενδεχόμενο δηλητηρίασης όταν εισπνέεται ετούτο το αερόλυμα που παράγεται από τα υγρά από σε συνδυασμό με τα πρώτης γενιάς ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Σε αντίθεση με άλλες μελέτες όπου η παρουσία τοξικών ή καρκινογόνων ουσιών που ερευνήθηκαν στο αερόλυμα, η Catherine Ann Hess και οι συν-συγγραφείς της έψαξαν για αυτές τις ενώσεις μονάχα στα e-liquid και, ως εκ τούτου, δεν ασχολήθηκαν με την πολύπλοκη διαδικασία την εξάτμισης.

Η απόλυτη λύση είναι ο απαραίτητος έλεγχος ποιότητας των συσκευών.

Η FDA απαιτεί από τους κατασκευαστές να παρασκευαστές να υποβάλλουν σε λίστες όλα τα υπάρχοντα συστατικά,, επίσης πληροφορίες σχετικά με τα δυνητικά επιβλαβή συστατικά, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων από τα πέντε μέταλλα που αναλύθηκαν σε αυτή τη μελέτη, ούτως ώστε να αποκτήσουν εκ νέου άδεια πώλησης των προϊόντων τους.

Οι υποδείξεις της Ana María προς τον FDA είναι ξεκάθαρες και επισημαίνει ότι είναι απαραίτητη η ρύθμιση ελέγχου της ποιότητας των συσκευών, μαζί με τα συστατικά που περιέχονται στα υγρά αναπλήρωσης, διότι είναι σίγουρα σημαντικό και θα ωφελήσει την δημόσια υγεία.

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως τα τελευταίας γενιάς ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα περισσότερα εξ αυτών ακολουθούν πιστά τις σωστές προδιαγραφές για να είναι ασφαλή προς το ατμιστικό κοινό, οπότε δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους vapers.

Οι εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν πως καλό είναι να να ξεχωρίσει κάποια στιγμή η ήρα από το στάρι και να καθαρίσει το θολό τοπίο, χωρίς να υπάρχουν υπόνοιες ή οτιδηποτε άλλο αμαυρώνει την υπόστασή του ατμίσματος. Όλοι οι χρήστες καλό είναι να προμηθεύονται τον εξοπλισμό τους μόνο από αξιόπιστους κατασκευαστές και επώνυμες μάρκες οι οποίες έχουν πολύ δοκιμαστεί κατά την διάρκεια των ετών και υπάρχουν απτά διαπιστευτήρια για την ικανότητά και την ασφάλειά τους.

Όσοι πιστεύετε πως το οικονομικό ζήτημα είναι αγκάθι στην αγορά τέτοιων ποιοτικών συσκευών, σας πληροφορώ πως η διαφορά τιμών είναι σχεδόν απειροελάχιστη, βεβαίως υπάρχουν εξαιρέσεις, οι οποίες όμως δεν είναι ο κανόνας.