Τα καπνικά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας έχουν κηρυχθεί παράνομα

Τα καπνικά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας έχουν κηρυχθεί παράνομα στη Νέα Ζηλανδία, φυσικά μιλάμε για το iQos heatsticks που ξεκίνησε από τη Philip Morris να κυκλοφορεί στην τοπική αγορά τον περασμένο Δεκέμβριο και πλέον θεωρείται απαγορευμένο είδος και όποιος το χρησιμοποιεί ουσιαστικά θα καταπατεί το νόμο και κατ’ επέκταση θα είναι παραβάτης, δήλωσε το Υπουργείο Υγείας.

Το iQos πρωτοεμφανίστηκε πριν λίγους μήνες στη Νέα Ζηλανδία με μία μεγαλοπρεπέστατη εκδήλωση που διοργανώθηκε για να αποκτήσει περαιτέρω δημοσιότητα. Το γεγονός αυτό διεξήχθη σε ένα υπερπολυτελή αριστοκρατικό χώρο στην προκυμαία του Όκλαντ και όπως ήταν αναμενόμενο τράβηξε τάχιστα τα βλέμματα του κόσμου, καθώς και των μέσων μαζικής ενημέρωσης που ήταν βούτυρο στο ψωμί τους για να το σχολιάζουν αρκετό καιρό, όμως οι υπεύθυνοι μπορεί να πετύχουν το σκοπό τους με αυτό το υπέροχο συμβάν, αλλά δεν συνυπολόγισαν και την άλλη πλευρά.

Η παρούσα συσκευή λειτουργεί θερμαίνοντας ένα ειδικό ραβδί που περιέχει καπνό και παίρνει ενέργεια μέσω μιας μπαταρίας, ως εκ τούτου, δεν υπάρχει η πατροπαράδοτη καύση. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η μεγάλη εταιρεία καπνού ανακοίνωσε ότι 1 εκατομμύριο καπνιστές από όλο τον κόσμο είχαν ήδη μετατραπεί σε χρήστες iQos και πως είναι πολύ περήφανοι για τούτο το επίτευγμα, διότι είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας εργασίας, η οποία συνοδευόταν από μία πολυδάπανη διαδικασία δοκιμών, αδειοδότησης, προεργασίας και πολλά άλλα.

Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε προχθές στη The Otago Daily Times σχετικά με το προϊόν, επεσήμανε ότι προς στιγμήν οι πωλήσεις εκτοξεύτηκαν στα ουράνια και γνώρισε θερμή υποδοχή από τους ανθρώπους, επίσης ανέφεραν πως η Philip Morris βρίσκεται σε στενή επαφή με το υπουργείο και οι συζητήσεις έχουν επίκεντρο για το πώς θα εξαπλωθεί ακόμη περισσότερο στη συνείδηση των καπνιστών, αλλά παρέλειψαν να αναφέρουν ότι ήταν παράνομο, λέτε να είναι τυχαία ή απλά δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους οι δημοσιογράφοι; όπως και να χει το αποτέλεσμα παραμένει ίδιο και δεν αλλάζει.

Μόλις αντιλήφθηκε το υπουργείο υγείας την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα, έσπευσε να βγάλει άμεσα μία ανακοίνωση για να ξεκαθαρίσει τη θέση του και να μην υπάρχουν γκρίζα σύννεφα αναφορικά με το ζήτημα, η δήλωση που δημοσιεύθηκε έλεγε ότι ενώ η εξωτερική ο μηχανισμός είναι απολύτως νόμιμος, όμως οι ράβδοι που ονομάζονται Heets και τοποθετούνται στη συσκευή δεν είναι. “Κατά την άποψή μας, αυτή την χρονική περίοδο τα προϊόντα Heets ορθώς δεν επιτρέπονται προς πώληση στη Νέα Ζηλανδία βάσει της επικείμενης ισχύουσας νομοθεσίας για την προστασία των μη καπνιστών “, Δήλωσε ο επικεφαλής νομικός σύμβουλος Phil Knipe και πως το θέμα είναι ακόμη υπό έρευνα.

Η Philip Morris, λέει ότι είναι αφοσιωμένοι σε ένα μέλλον χωρίς καπνό.

Όμως το περίεργο της υπόθεσης είναι πως οι ράβδοι περιέχουν καπνό, εκτός κι αν σκοπεύουν μελλοντικά να διαφοροποιήσουν δραματικά την τεχνολογία που πλασάρουν στο εμπόριο. Ένας εκπρόσωπος της Philip Morris στη Νέα Ζηλανδία, δήλωσε ότι η εταιρεία έχει την πεποίθηση πως σύντομα θα συμμορφωθεί με τον περιβαλλοντικό νόμο ο οποίος δεν επιτρέπει τον καπνό. “Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το τμήμα του νόμου αναφέρεται που αναφέρεται από την δημόσια αρχή τέθηκε σε εφαρμογή στη δεκαετία του 1990 για να αντιμετωπίσει το μάσημα του καπνού και δεν έχει τίποτα να κάνει με τον θερμαινόμενο καπνό ή τα ηλεκτρονικά τσιγάρα”, είπε.

Πρόσθεσε: ότι τα προϊόντα αυτά είναι μέρος της «δέσμευση μας για το σχεδιασμό ενός μέλλοντος που θα επικρατεί το σύνθημα smoke-free, με απώτερο στόχονα διεξάγουμε μία προσπάθεια ευρείας κλίμακας η οποία θα αντικαταστήσει τα παραδοσιακά τσιγάρα με αυτό το νέο είδος, οπότε δεν μας ανησυχεί το γεγονός  ότι τα καπνικά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας έχουν κηρυχθεί παράνομα.