Συνέντευξη με τον Basilis L, Βασίλη Λαζάρου (youtuber)

 

Basilis L

Συνέντευξη με τον Basilis L, Βασίλης Λαζάρου, ο οποίος είναι ένας από τους κορυφαίους youtubers στην Ελλάδα στο άτμισμα. Επίσης είναι ένας εξαίρετος άνθρωπος και ένας αξιόλογος χαρακτήρας που με σκληρή δουλειά κατάφερε να αναρριχηθεί στην κορυφή και να γίνει λατρευτός από όλο τον κόσμο.

Προσωπικά σαν Στέλιος, τέτοιου είδους χαρισματικά άτομα τους βγάζω το καπέλο και υποκλίνομαι μπροστά τους, διότι ο συγκεκριμένος έχει βοηθήσει αρκετούς καπνιστές να εισέλθουν με επιτυχία στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, και μάλιστα ανιδιοτελώς.

Αρχικά προτείνω σε όσους δεν έχουν εγγραφεί στο κανάλι του στο youtube, να κάνουν εγγραφή τώρα εδώ https://www.youtube.com/user/VapeiG για να στηρίξετε τις προσπάθειές του και να μαθευτεί από άκρη σε άκρη.

Επιπλέον να θυμάστε ότι κάθε παρασκευή στις 22:00 κάνει live πρόγραμμα στο youtube σε συνδυασμό με το chat που μπορεί να λύσει οποιεσδήποτε απορίες σας. Μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα του στο facebook https://www.facebook.com/BasilisLgreekecigreviews/   όπου είναι πιο γρήγορο ή εύκολο να απαντάει σε ερωτήσεις και προβλήματα.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε την ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μας παραχώρησε ο Basilis L

 

Γεια σου Βασίλη, μπορείς να μας πεις πώς ξεκίνησες το άτμισμα;

Βασίλης: Γεια σας και από μένα, ατμίζω από το 04/05/2011, κάπνιζα πάρα πολύ στην αρχή, ήδη έφτασα σε ένα σημείο που είπα δεν πάει άλλο, δηλαδή έκανα ένα καπνό 50 γραμμάρια την ημέρα και δεν μπορούσα να ανέβω ούτε μία σκάλα. Ξεκίνησα από τη μόνη πηγή ενημέρωσης που υπήρχε τότε το e-kapnisma, το οποίο το θεωρούσα πραγματική πηγή ενημέρωσης, γιατί όποιος έγραφε εκεί μέσα σήμαινε ότι ασχολούταν πολύ, δηλαδή μπορούσες να μάθεις τα πάντα.

Έκανα την πρώτη μου παραγγελία, ένα eGo T, το κλασικό το πακέτο 110 ευρώ, δύο μπαταρίες με τον ατμοποιητή και επειδή διάβαζα τότε πολύ, κατευθείαν έκανα και την πρώτη μου παραγγελία από την Flavor στην ιταλία, βάσεις, αρώματα, συν ένα έτοιμο υγρό που είχα πάρει από Ελλάδα με το αρχικό πακέτο.

Ευτυχώς για μένα ήταν η σωστή κίνηση να κάνω παραγγελία τις βάσεις, γιατί εκεί κατάλαβα πως είχα πρόβλημα με τη VG, δηλαδή με το που πήγαινα πάνω από 25 τα εκατό σε φυτική γλυκερίνη δεν την πάλευα καθόλου, ίσως η αλλεργία ευθυνόταν για αυτό, δεν ξέρω, και έτσι μπόρεσα και το κράτησα, γιατί άμα είχα ξεκινήσει με τα έτοιμα υγρά που κυκλοφορούσαν τότε, το πιο πιθανόν ήταν να σταμάταγα, γιατί θα μου ήταν άσχημη η εμπειρία του ατμίσματος.

Στελιος: πολύ φυσιολογικό αυτό που λες και συμφωνώ απολύτως, επειδή οι περισσότεροι καινούργιοι ατμιστές εκεί το χάνουν και συνήθως κάνουν πισωγύρισμα.

Βασίλης: ναι γιατί άλλοι έχουν αλλεργία στην VG, άλλοι στην PG, δηλαδή το υγρό αναπλήρωσης θεωρώ πως είναι το σημαντικότερο για να να κρατήσει έναν ατμιστή στο άτμισμα.

Οι έλληνες ατμιστές έχουν διάθεση να ακούσουν και να μάθουν ή διακατέχονται από το σύνδρομο του παντογνώστη και κλείνουν τα αυτιά τους;

Βασίλης: ο κόσμος του ατμίσματος είναι όπως συμβαίνει και έξω στην πραγματικότητα, δηλαδή υπάρχει ο παντογνώστης όπως στα αυτοκίνητα πού θα πάει στον μηχανικό του και θα είναι πάνω από το κεφάλι του, λέγοντάς του μην το κάνεις αυτό, κάντο αλλιώς.

Σε μας υπάρχει αυτός που θέλει να μάθει, υπάρχει ο ενδιάμεσος που μπορεί και να ξέρει γιατί έχει διαβάσει, γενικά υπάρχουν όλες οι κατηγορίες μέσα. Θέλω να πιστεύω ότι ο κόσμος αρχίζει και ρωτάει περισσότερο, γιατί βλέπει σωστή αντιμετώπιση όταν ρωτάει. Όπως γίνεται και σε πολλά χόμπι, όταν κάποιος κάνει μία απλή ερώτηση που αρκετοί τη θεωρούν ηλίθια, αλλά όπως έχουμε πει πολλές φορές δεν υπάρχουν ηλίθιες ερωτήσεις και έχει σαν συνέπεια να φοβάται μην τον κοροϊδέψουν, ευτυχώς τώρα έχει αλλάξει το κλίμα.

Στελιος: δηλαδή η πλειοψηφία έχει διάθεση να μάθει;

Βασίλης: νομίζω πως η πλειοψηφία ναι, αλλά το σύνδρομο της υπερκατανάλωσης ή το σύνδρομο που βλέπω φωτογραφίες στο facebook, πολύ κι ας ξέρουν ότι είναι λάθος, από τις φωτογραφίες που βλέπουν θα πάνε να αγοράσουν ένα ατμοποιητή που δεν το χρειάζονται, κι ας ξέρουν ότι δεν κάνει για τα γούστα τους.

Πως σχολιάζεις την τρομολαγνεία που ασκούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και οι ειδησεογραφικές ιστοσελίδες για το ηλεκτρονικό τσιγάρο;

Βασίλης: αυτό είναι καθαρά ένας πόλεμος και πουλάει αρκετά, γιατί όταν βλέπει ο κόσμος ένα link πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο που λέει ότι είναι χειρότερο από το κανονικό, τότε παίρνουν παραπάνω κλικ και παραπάνω διαφημίσεις. Οπότε είναι λογικό αυτά τα μέσα να ψάξουν να βρουν κι άλλες παρόμοιες τέτοιες ειδήσεις για να τραβήξουν παραπάνω επισκέπτες στην ιστοσελίδα τους. Δυστυχώς αυτά τα μέσα δεν τους ενδιαφέρει η ποιότητα, αλλά η ποσότητα επισκεψιμότητας που θα τους αποφέρει, και το κακό είναι πως και εμείς πέφτουμε στην παγίδα και πηγαίνουμε να το διαβάσουμε

Μπορεί να μας πεις τη γνώμη σου για την gvc.gr (κοινότητα ελλήνων ατμιστών);

Βασίλης: όλοι το μάθαμε τώρα, πλην των 21 μελών που την ίδρυσαν. Τώρα εμείς καλούμαστε να γίνουμε μέλη για να ψηφίσουμε ή όποιος θέλει να δώσει συμμετοχή για το προεδρείο. Ουσιαστικά είναι μία ομάδα για να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ατμιστών, δηλαδή να υπάρχει μία κοινή φωνή απέναντι στο κράτος, απέναντι σε οργανισμούς, αλλά ακόμα δεν είναι καθαρός ο σκοπός, γιατί αν δεν φτιαχτεί το προεδρείο που θα μας εκπροσωπεί δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακριβώς τις προθέσεις τους.

Στελιος: το αντίτιμο των 15 ευρώ που έβαλαν την θεωρείς σωστή κίνηση ή θα έπρεπε να χαμηλώσουν το κόστος για να προσελκύσει περισσότερα άτομα;

Βασίλης: σαν ατμιστής θεωρώ πως είναι λίγο παραπάνω από όσο θα ήθελα για να μαζέψει κόσμο. Αλλά αυτά τα άτομα που την δημιούργησαν, σαν σύλλογος υπολόγισαν ότι χρειάζονται τόσα χρήματα για να επιβιώσουν, δηλαδή βάσει των λειτουργικών εξόδων. Αλλά από ότι είπανε και οι ίδιοι μπορεί η συμμετοχή κάποια στιγμή στο μέλλον να κατέβει για τους ανέργους ή να ρήξη πιο κάτω τη συνδρομή για όλα τα μέλη, προς το παρόν τίποτα δεν είναι στάνταρ.

Επίσης θεωρώ πως η πλειοψηφία των ατμιστών μπορεί να τα δώσει, γιατί με αυτά που βλέπω, ο καθένας μπορεί να αγοράσει ένα τα 2 – 3 ατμοποιητές. Οπότε, εγώ αν ήμουν στη θέση τους θα προτιμούσα να μην πάρω 1 ατμοποιητή παραπάνω και να γραφτώ ούτως ώστε να έχω φωνή.

Ποια είναι η άποψη σου για τους προκλητικούς ατμιστές που ατμίζουν σε χώρους όπου δεν επιτρέπεται, όπως για παράδειγμα σε νοσοκομεία, σε λεωφορεία ή οπουδήποτε αλλού, προκαλώντας αρνητικά την κοινή γνώμη;

Βασίλης: όπως είπαμε και πριν το άτμισμα είναι μία μικρογραφία της κοινωνίας, δηλαδή υπάρχει ο προκλητικός που δεν σέβεται τίποτα και θα ατμίσει μέσα στο λεωφορείο και γίνεται ενοχλητικός, ουσιαστικά είναι ο ίδιος τύπος που θα άπλωνε τα πόδια του επάνω στο κάθισμα, ενώ κάποιος άλλος περιμένει όρθιος για να κάτσει.

Κάποιοι άνθρωποι η παιδεία τους, δεν τους επιτρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι σωστό αυτό το πράγμα. Δηλαδή και εγώ ατμίζω στο σινεμά, αλλά θα το κάνω με στυλ τσιγαρίσιας τζούρας και θα φυσήξω τον ατμό κάτω ώστε να μη φανεί και να μην ενοχλήσω κανέναν, έτσι κι εγώ θα πάρω τη νικοτίνη που χρειάζομαι με προσοχή, κατά αυτό τον τρόπο πρέπει να λειτουργούν όλοι χωρίς να προκαλούν και προσεκτικά.

θεωρείς ορθή την απαγόρευση διαφήμισης του ηλεκτρονικού τσιγάρου; ο λόγος που τονίζω ετούτο το σημείο είναι, με ποιον τρόπο θα μπορέσουν οι καπνιστές να γνωρίσουν το αντικείμενο από τη στιγμή που έχουν βάλει οι δημόσιες αρχές βέτο στο συγκεκριμένο ζήτημα;

Βασίλης: διαφωνώ με την πρακτική αυτή, γιατί κι αυτό που κάνω εγώ στο youtube είναι μία μορφή μορφή διαφήμισης, όχι προς τα καταστήματα, αλλά προς τα αντικείμενο. Γιατί έτσι όπως γνωρίσαμε εμείς εύκολα το άτμισμα, δυστυχώς δεν θα δοθεί η ευκαιρία στους καπνιστές να το κάνουν κι αυτοί.

Τι εξοπλισμό θα πρότεινες σε έναν καπνιστή που θέλει να εισέλθει στο χώρο μας;

Βασίλης: η πρώτη μου απάντηση όταν με ρωτάνε το συγκεκριμένο πράγμα είναι: το πόσο καπνίζει, είναι πολύ βασική ερώτηση, γιατί όταν κάποιος καπνίζει μέτρια ή λίγο δεν χρειάζεται ακριβό εξοπλισμό και μπορεί να βολευτεί με κάτι φθηνότερο. Όμως όμως το θέμα δεν είναι ο εξοπλισμός που θα προμηθευτείς, αλλά να έχεις πάρει απόφαση να κόψεις το κάπνισμα. Κάτι παρόμοιο συνέβαινε με συγγενείς και γνωστούς μου, που είχαν ξεκινήσει το άτμισμα, όμως δεν το είχαν πάρει απόφαση και κατά συνέπεια δεν το συνέχισαν ποτέ.

Το επόμενο ερώτημα είναι πόσα λεφτά μπορεί να διαθέσει ο ενδιαφερόμενος για τον εξοπλισμό του, γιατί ένας βαρύς καπνιστής είτε πάρει ένα ακριβό σετ, είτε ένα λίγο φθηνότερο που θα αποδίδει δεν θα καταλάβει τη διαφορά, αυτό θα συμβεί μετά από λίγο καιρό που θα καθαρίσει τελείως οργανισμός του. Οπότε εγώ προτείνω κάποιο Aspire PockeX AIO που ο καπνιστής είναι νορμάλ και δεν περνάει το πακέτο μέσα στην ημέρα. Η επόμενη μου πρόταση είναι το eleaf pico με τον melo 3 που θα μπορεί να κάνει από τσιγαρίσια, μέχρι αεράτη τζούρα.

Μελλοντικά βλέπεις ο τομέας μας να κερδίσει έδαφος αποκτώντας όλο και περισσότερους χρήστες ή θεωρείς πως θα χάσει τη δυναμική του με την πάροδο του χρόνου;

Βασίλης: σίγουρα πιστεύω ότι θα γίνει ένα πέσιμο από τον άλλο μήνα πού θα γίνει η αύξηση των τιμών στα υγρά αναπλήρωσης, την οποία και δεν θεωρώ υπερβολική, διότι το συνολικό κόστος θα ανέρχεται 2 ευρώ στα 10 ml, το οποίο και πάλι θα είναι πιο φθηνό από τα τσιγάρα, βέβαια αυτό ισχύει όταν μιλάμε για νορμάλ άτμισμα. Όταν όμως εκείνος που κανεί χρήση σε χαμηλά ohm και καταναλώνει 40 ml e-liquid, τότε δεν μπορεί να γίνει φθηνότερο.

λοιπόν υπολογίζω ότι θα γίνει μία πτώση τώρα, αλλά μετά που θα σταθεροποιηθούν τα πράγματα, θα κερδίσει ξανά έδαφος, γιατί μην ξεχνάμε ότι στη βιομηχανία του ατμίσματος παίζει κέρδος, οπότε ούτως ή άλλως θα προωθηθεί και θα επανέλθει η τάξη.

Κλείνοντας θα ήθελες να προσθέσεις κάτι που θεωρείς σημαντικό;

Βασίλης: οποίος ξεκινάει το άτμισμα να το παλέψει και να μην τα παρατήσει με την πρώτη δυσκολία, γιατί το σκηνικό αυτή τη στιγμή με την κρίση που ορισμένα άτομα δεν έχουν δουλειά είναι λιγάκι βαρύ, οπότε να μην τα παρατήσει