Συνέντευξη για το σύλλογο Ελλήνων ατμιστών με τον Σπύρο Τσιμούρη

Συνέντευξη για το σύλλογο Ελλήνων ατμιστών, με τον Σπύρο Τσιμούρη, έναν από τους εκπροσώπους του συλλόγου έως ότου εκλεχθεί η νέα διοίκηση από τα μέλη. Όποιος επιθυμεί να εγγραφεί ή να επικοινωνήσει με την «Κοινότητα Ελλήνων Ατμιστών» επιθυμώντας να λάβει περισσότερες πληροφορίες για το εγχείρημα, μπορεί να επισκεφθεί την επίσημη ιστοσελίδα εδώ  https://gvc.gr/

Σπύρος Τσιμούρης

Γιατί ιδρύθηκε ένας σύλλογος ατμιστών και σε τι χρησιμεύει;

 

 

Σπύρος: Το άτμισμα στην Ελλάδα, όπως και παντού στον κόσμο δέχεται τεράστιο πόλεμο αυτή τη στιγμή, οι λόγοι είναι πολλοί, ένας σύλλογος ατμιστών χρησιμεύει στο να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των ατμιστών ενάντια στο κράτος και σε φορείς που έχουν αντίθετα συμφέροντα. Ενώ σε όλο τον πλανήτη υπάρχουν παρόμοιοι σύλλογοι, στην χώρα μας δεν υπήρχε τίποτα αντίστοιχο μέχρι τώρα.
Αποφασίσαμε λοιπόν να τον ιδρύσουμε και να προσκαλέσουμε όσο περισσότερο κόσμο μπορούμε, για να αρθρώσουμε μία δυνατή φωνή προς υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των ατμιστών σε όλη την Ελλάδα.

 

 

Γιατί κάποιος να γραφτεί σε ένα σύλλογο ατμιστών και τι θα κερδίσει;

 

Σπύρος: Ο πιο σημαντικός λόγος για να γραφτεί κάποιος στο σύλλογο είναι για να αποφασίζει ο ίδιος μαζί με τους υπόλοιπους το πώς θα κινηθεί η Κοινότητα Ελλήνων Ατμιστών και ποια πράγματα θα υπερασπιστεί. Αυτό που κερδίζει άμεσα είναι πως η φωνή του θα ακουστεί και μάλιστα θεσμικά, σαν ένα επίσημο όργανο αναγνωρισμένο από το κράτος το οποίο είναι υποχρεωμένο να κάνει διάλογο μαζί του όταν απαιτείται.

 

 

Γιατί το ύψος της συνδρομής να είναι στα 15 ευρώ;

 

Σπύρος: Θεωρούμε πως τα 15 ευρώ είναι ένα μέσο ύψος συνδρομής. Σίγουρα δεν είναι μικρό ποσό, αλλά δεν είναι και τεράστιο. Τα 15 ευρώ καθορίστηκαν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας για τα ελάχιστα έξοδα λειτουργίας ενός συλλόγου και τις ελάχιστες ενέργειες που θα πρέπει να κάνει, σε σχέση με τον προσδοκώμενο αριθμό μελών τον πρώτο χρόνο. Φυσικά η συνδρομή θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερη ή και μικρότερη. Αν ήταν μεγαλύτερη πολύ λίγοι θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν.

 

Αν ήταν μικρότερη ή μηδενική δεν θα μπορούσαμε να πραγματοποιήσουμε καμία ενέργεια και θα αναγκαζόμασταν να ζητάμε έκτακτες εισφορές συνέχεια.Αργότερα η διοίκηση που θα εκλεγεί, μπορεί να τροποποιήσει τη συνδρομή σύμφωνα με τις δικές της εκτιμήσεις και τον αριθμό των μελών που θα έχει συγκεντρώσει στο τέλος του έτους.

 

Όσα χρήματα μαζευτούν που θα δαπανηθούν;

 

Σπύρος: Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλές ιδέες, αλλά προς το παρόν παραμένουν ως ιδέες. Πράξη μπορεί να τις κάνει μόνο η διοίκηση που θα εκλεγεί. Οι ιδέες είναι πολλές και έχουν να κάνουν, για παράδειγμα, με νομικά θέματα, όπως μια προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας ή ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ενάντια στο νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα, ή η διενέργεια εξειδικευμένων μελετών που αφορούν την υγεία των ατμιστών και διάφορα ακόμα πράγματα προς το συμφέρον των ατμιστών.

 

 

Η δημιουργία ενός τέτοιου συλλόγου τελικά θα μπορούσε να ενώσει τους ατμιστές στην Ελλάδα; Υπάρχουν πράγματα που μας χωρίζουν τελικά;

 

 

Σπύρος: Πάντα θεωρούσα πως δεν υπάρχει ούτε ένα πράγμα που μπορεί να μας χωρίσει. Ακόμα και εκείνα που έχουν χωρίσει ένα μικρό μέρος των ατμιστών σε ομάδες, είναι σημεία που ξεπερνιούνται εύκολα και που δεν έχουν καμία σημασία μπροστά στο μεγάλο όφελος που προσδοκούμε. Ο σύλλογος δεν είναι ανταγωνιστικός προς κανέναν, ούτε προς κάποια ομάδα ούτε προς οποιονδήποτε άλλον.
Είναι κάτι που φιλοδοξεί να αγκαλιάσει όλους τους ατμιστές και όλες τις ομάδες, ώστε από κοινού να έχουν μία ενιαία φωνή, φυσικά με τις διαφορετικές γνώμες του καθενός όπως κάθε δημοκρατικό όργανο, ούτως ώστε αυτή η φωνή όχι μόνο να ακουστεί, αλλά και να ληφθεί υπόψιν από τους αρμόδιους.

 

 

Αν γίνει κάποιος μέλος, πόσο καθοριστική μπορεί να είναι η συμμετοχή του και η ψήφος του;

 

 

Σπύρος: Με μία λέξη: απόλυτα! Και το τονίζω το απόλυτα, δηλαδή ένας σύλλογος τέτοιας μορφής δεν μπορεί να κάνει τίποτα αν δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη και την έγκριση των μελών του. Τα μέλη του είναι το Α και το Ω. Για να το πω απλά και να το καταλάβουν όλοι: η διοίκηση του συλλόγου εκτελεί τις αποφάσεις των μελών. Άρα η ψήφος τους και η συμμετοχή τους θα καθορίσει το μέλλον του συλλόγου και το πώς αυτός θα κινηθεί.

 

 

Η διοίκηση ελέγχεται με κάποιον τρόπο ή ο καθένας κάνει ότι θέλει;

 

 

Σπύρος: Φυσικά και ελέγχεται, εκτός από την εκλεγμένη διοίκηση, υπάρχει και εκλεγμένη από τα μέλη Ελεγκτική Επιτροπή, η οποία ανά πάσα ώρα και στιγμή και για οποιοδήποτε λόγο θεωρήσει αναγκαίο, μπορεί να ελέγχει το Διοικητικό Συμβούλιο για οποιοδήποτε θέμα. Επίσης όποιο μέλος έχει απόδειξη ή σοβαρή ένδειξη για ατασθαλία από οποιονδήποτε και ειδικά από το προεδρείο, τότε δικαιούται να ζητήσει από την Ελεγκτική Επιτροπή να ασκήσει έλεγχο.
Εάν αποδειχθεί ότι υπάρχουν ατασθαλίες θα υπάρξουν κυρώσεις που μπορεί να φτάσουν έως και σε πολύ σοβαρές νομικές συνέπειες. Κανείς δεν μπορεί να κάνει του κεφαλιού του.

 

Τι θα συμβεί αν ο σύλλογος διαλυθεί;

 

Σπύρος: Σε περίπτωση που διαλυθεί ο σύλλογος για οποιονδήποτε λόγο και σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, θα δωρηθούν είτε σε άλλο σύλλογο με τον ίδιο σκοπό (διότι για αυτό λόγο πλήρωσαν τα μέλη, ούτως ώστε να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντά τους), είτε (αν δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο στην Ελλάδα) όλα τα χρήματα και τα περιουσιακά στοιχεία του συλλόγου θα δωρηθούν στο Χαμόγελο του Παιδιού.

 

 

Υπάρχει πιθανότητα ο σύλλογος να έχει σχέσεις με εμπορικές επιχειρήσεις του χώρου και στο τέλος να κινδυνεύσουν να μην εκπροσωπούνται σωστά οι ατμιστές;

 

 

Σπύρος: Κατηγορηματικά όχι. Δεν έχει και δεν πρόκειται να έχει καμία σχέση με οποιαδήποτε επιχείρηση του χώρου. Με λίγα λόγια εννοώ πως δεν γίνεται να εγγραφεί μία επιχείρηση σαν μέλος ή κάποιος άλλος σύλλογος σαν μέλος. Μέλη μπορούν να γίνουν μόνο φυσικά πρόσωπα. Καμία σχέση δεν μπορεί να έχει ο σύλλογος με καταστήματα ή αλυσίδες καταστημάτων, τα οποία να μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτόν τον σύλλογο με οποιονδήποτε τρόπο. Αυτό το εξασφαλίζει ο αριθμός και η δύναμη των μελών του.
Ακόμα και αν υπήρχε τρόπος (που δεν υπάρχει), να προσπαθήσει μια επιχείρηση να ασκήσει επιρροή, η πλειοψηφία των μελών μπορεί να το απομακρύνει με συνοπτικές διαδικασίες. Ο σύλλογος ανήκει μονάχα στους ατμιστές.

 

Μερικοί είναι επιφυλακτικοί και λένε «ας δω πρώτα τι θα κάνει ο σύλλογος και μετά θα εγγραφώ». Τι έχεις να απαντήσεις πάνω σε αυτό;

 

Σπύρος: Το να είναι κάποιος επιφυλακτικός σε κάτι καινούργιο που μόλις τώρα γεννιέται είναι απολύτως φυσιολογικό, όμως εάν περιμένει κανείς πρώτα να δει, τότε αυτές οι δράσεις που θα δει θα έχουν γίνει χωρίς την δική του γνώμη, χωρίς την δική του συμβολή και χωρίς την δική του έγκριση. Εάν αντίθετα γραφτεί από τώρα, οι δράσεις που θα γίνουν θα είναι αυτές που θα έχει προτείνει ή εξουσιοδότησει ο ίδιος. Καμία δράση δεν θα μπορούσε να γίνει τελικά από τον σύλλογο, εάν το κάθε μέλος σκεφτόταν με αυτόν τον τρόπο.
Οι αποφάσεις παίρνονται δημοκρατικά από όλα τα μέλη σε όλη την Ελλάδα και εγκρίνονται μονάχα και εφόσον εκείνοι το επιθυμούν, άρα καλύτερα να συμμετάσχει κάποιος και να είναι μέρος των αποφάσεων, παρά να τις παρακολουθεί αμέτοχος από μακριά.

 

Υπάρχει κάποιο μήνυμα που θα ήθελες να στείλεις προς αυτούς που διαβάζουν αυτή τη συνέντευξη;

 

 

Σπύρος: Η δύναμη ενός συλλόγου είναι ο αριθμός των μελών του. Όσο πιο πολλά, τόσο πιο δυνατή θα είναι η φωνή τους, και τόσο πιο πολύ θα ακουστούν τα αιτήματά τους που είναι πολλά. Ότι κατάφεραν οι ατμιστές των άλλων χωρών προς όφελός τους το κατάφεραν μέσα από τα συλλογικά τους όργανα. Όχι από τον καναπέ.
Καλούμε όσους έχουν διαθέση και όρεξη να συμμετέχουν σε κάτι που αφορά την υγεία τους, να ενημερωθούν, να αξιολογήσουν και εφόσον το επιθυμούν να εγγραφούν στον σύλλογο.
Η Κοινότητα Ελλήνων Ατμιστών είναι αυτό που την κάνεις εσύ να είναι!