Προκαλεί οργή η σκόπιμη πρόθεση διαστρέβλωσης των στατιστικών

Προκαλεί οργή η σκόπιμη πρόθεση διαστρέβλωσης των στατιστικών στοιχείων από μία νέα μελέτη που είναι πλημμυρισμένη από ανακρίβειες και αναληθή γεγονότα.

Οι εφημερίδες αυτής της εβδομάδας ήταν γεμάτες από μια καινούργια μελέτη που διεξήγαγε η ιατρική σχολή του Yale, η οποία προειδοποιεί για μια επικίνδυνη επιδημία μεταξύ των εφήβων vapers μέσω μιας νέας τεχνικής, που ονομάζεται “dripping”. Σύμφωνα με τους συγγραφείς το υγρό αναπλήρωσης που εξατμίζεται σε υψηλότερες θερμοκρασίες από ό, τι τα συμβατικά ηλεκτρονικά τσιγάρα, η αύξηση της έκθεσης των χρηστών σε επικίνδυνες τοξίνες είναι μακράν περισσότερη.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι υποστηρικτές του ατμίσματος αντέδρασαν με απέραντη αγανάκτηση σε αυτό το λιβελογράφημα, διότι, Πρώτον: η τεχνική dripping , δεν είναι νέα μέθοδος και οι ατμιστές την χρησιμοποιούν για χρόνια. Δεύτερον, η έρευνα πλειστάκις επαναλαμβάνει το ανόητο επιχείρημα και ισχυρίζεται διαρκώς ότι το dripping γίνεται απευθείας πάνω στο θερμαινόμενο πηνίο, ετούτο το σκεπτικό είναι εντελώς λανθασμένο, επειδή το υγρό στάζει πάνω στα φυτίλια, και στη συνέχεια μεταφέρεται στα πηνία ως συνήθως. Οι θερμοκρασίες δεν είναι υψηλότερες από ό, τι σε άλλες μορφές ατμοποιητή.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το 26,1% των εφήβων που δήλωσαν πως ατμίζουν, ανέφεραν επίσης ότι είχαν δοκιμάσει την προαναφερόμενη τεχνική. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό είναι πολύ ύποπτο, καθώς αυτή την ομάδα και το 48,7% που επισήμανε ότι δεν είχαν προσπαθήσει να προβούν σε τούτη τη διαδικασία, υπήρχε και ένα άλλο 25,2% που δεν ήξεραν καν τι ακριβώς είναι. Φαίνεται τρομερά απίθανο τόσα πολλά άτομα να είναι σίγουρα, γιατί η παρούσα μέθοδος απαιτεί μία προηγμένη τεχνογνωσία πάνω στο αντικείμενο και προφανώς ελάχιστοι την κατέχουν, γεγονός που εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις μεθόδους της μελέτης. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η έρευνα στηρίχθηκε στην άσκοπη απάντηση “δεν έκανα χρήση ποτέ”, το οποίο όμως δεν λέει τίποτα για την πραγματική συχνότητα της χρήσης.

Ορισμένα ΜΜΕ υπογραμμίζουν ότι η τρέχουσα μελέτη συνδέεται με μία άλλη που βρέθηκαν υψηλότερα επίπεδα αλδεϋδών, τα οποία παρήχθησαν ως αποτέλεσμα του dripping . Ωστόσο, αυτή η έρευνα χρησιμοποίησε ένα εντελώς παρωχημένο 510 ατμοποιητή, και όχι ένα σύγχρονο αρδεύσεως , οπότε τα αποτελέσματά της είναι χωρίς νόημα. Οπότε όποιος σοβαρός επιστήμονας κάτσει να εξετάσει τα στοιχεία θα καταλήξει στο συμπέρασμα πως ετούτοι οι επιτήδειοι διασύρουν ανεπανόρθωτα την επιστημονική κοινότητα.

Οι αξιώσεις για την θεωρία της πύλης την επικαλούνται ξανά.

Επίσης προς το τέλος αυτού του παραληρήματος τονίζουν ότι το άτμισμα είναι «ένας τρόπος γέφυρα προς το κάπνισμα» για τους εφήβους. Για το λόγο του αληθές μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν στο Ann Arbor, υποστηρίζει ότι οι έφηβοι που καπνίζουν είναι τέσσερις φορές περισσότεροι από εκείνους που ατμίζουν και πρακτικά οι πιθανότητες να γίνουν καπνιστές είναι μηδαμινές έως ανύπαρκτες. Επιπλέον συχνά πυκνά σε αυτό το πανηγύρι φαίνεται να επιβεβαιώνουν τους επαναλαμβανόμενες φόβους ενός αποτελέσματος που οδηγεί αναπόφευκτα στην θεωρία της πύλης, εν ολίγοις τα αποτελέσματα μπορεί να θεωρηθούν ότι έχουν υποστεί χειραγώγηση ή δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Το κύριο ζήτημα στη μελέτη είναι το εξαιρετικά μικρό μέγεθος του δείγματος της (δηλαδή πάρα πολύ λίγοι συμμετέχοντες). Αν και οι συγγραφείς αποκρύπτουν και παραλείπουν σημαντικά δεδομένα από το ίδιο το έγγραφο, οι αριθμοί είναι διαθέσιμοι σε ένα παράρτημα του ιδρύματος, μιας ιστοσελίδας στο διαδίκτυο, αλλά δεν είναι φανεροί στην μελέτη. Αποδεικνύεται ότι, από το συνολικό δείγμα των 347 συμμετεχόντων, μόλις τέσσερις είχαν ατμίσει κατά το μήνα που οδηγεί στο αρχικό ερωτηματολόγιο και κατά το προηγούμενο έτος κάπνιζαν.