Παρέχουν ελπιδοφόρες προοπτικές από τρεις διαφορετικές ηπείρους

Παρέχουν ελπιδοφόρες προοπτικές από τρεις διαφορετικές ηπείρους για ένα καλύτερο μέλλον, ο λόγος γίνεται φυσικά για την Berkeley Team. Η παρούσα ομάδα με επικεφαλή τον Hugo Destaillats, είναι περιβαλλοντικοί χημικοί που εργάζονται στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Berkeley στην Καλιφόρνια (ΗΠΑ), οι οποίοι ενδιαφέρονται για την κατανόηση της σύνθεσης του του εισπνεόμενου ατμού από τους χρήστες σε εσωτερικούς χώρους, καθώς και τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία τους. Ας δούμε λοιπόν τι δηλώνουν αυτοί οι σπουδαίοι επιστήμονες.

Το άτμισμα με το πέρασμα του καιρού γίνεται όλο και πιο δημοφιλής, την περασμένη χρονιά είδαμε ότι το ενδιαφέρον στην επιστημονική κοινότητα συνέχισε να αυξάνεται, οδηγώντας σε μια σειρά μελετών που δημοσιεύθηκαν εμπλουτίζοντας την ελλιπή βιβλιογραφία που υπήρχε μέχρι τώρα. Επίσης, οι φορείς χρηματοδότησης ανέθεσαν περισσότερους οικονομικούς πόρους για μελέτες σχετικά με e-cig, η οποία συνεισφέρει στο να να ελεγχθεί και να εξελιχθεί περαιτέρω ο συγκεκριμένος τομέας.

Κατά συνέπεια, ετούτη η διαδικασία πλέον προσφέρει στην επιστημονική κοινότητα πολύ περισσότερες πληροφορίες και μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το αντικείμενο. Τα νέα επιστημονικά στοιχεία εκτείνονται μέσω των βασικών τεχνικών πτυχών, όπως η σύνθεση των υγρών αναπλήρωσης και του ατμού (το πεδίο της έρευνας μας ) με τη συμπεριφορά, τις επιπτώσεις στην υγεία και την πολιτική. Ταυτόχρονα οι vaping τεχνολογίες και η διαμόρφωση των eLiquids συνεχίζουν να εξελίσσονται, καθιστώντας ορισμένα παλαιότερα ευρήματα ξεπερασμένα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Το 2016, στις ΗΠΑ, η απόφαση να υπόκεινται τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στην κανονιστική αρμοδιότητα του οργανισμού (FDA), έφερε τα πάνω κάτω. Επίσης, η Πολιτεία της Καλιφόρνια είχε θεσπίσει αρκετούς νέους νόμους για τον ελέγχο του καπνού το 2016 , η οποία, μεταξύ άλλων τα ρυθμιστικά μέτρα κατέταξαν το eCig ως ένα συμβατικό προϊόν καπνού, και συνάμα αυξήθηκε το νόμιμο όριο ηλικίας για την αγορά προϊόντων καπνού στα 21 από 18 που ήταν πριν λίγο καιρό, και η απαγόρευση της χρήσεως επεκτάθηκε στους χώρους εργασίας και και τα δημόσια κτίρια. Όλες αυτές οι δράσεις τελικά είχα σαν αποτέλεσμα το άτμισμα να εκτοπιστεί στο πυρ το εξώτερο.

Τόσο η δική μας έρευνα, όσο και πολλές άλλες μελέτες βοήθησαν να μάθουμε ότι η θέρμανση του υγρού παράγει πτητικές αλδεΰδες, όπως η ακρολεΐνη και η φορμαλδεΰδη, οι οποίες μπορεί να είναι επιβλαβής για τους vapers, ακόμη και σε εκείνους που εκτίθενται παθητικά. Αυτές οι χημικές ουσίες είναι υποπροϊόντα της θερμικής αποσύνθεσης της προπυλενογλυκόλης (PG) και της γλυκερίνης (VG) , τα δύο κύρια συστατικά των περισσότερων eliquids.

Η διαδικασία με την οποία σχηματίζονται οι ενώσεις αυτές εξαρτάται καθοριστικά από τέσσερις παράγοντες: το σχεδιασμό του ατμοποιητή , η ισχύ της μπαταρίας , το σκεύασμα του υγρού αναπλήρωσης και τα πρότυπα χρήσης . Τα τρία πρώτα είναι δυνητικά, τα οποία απαιτούν αποτελεσματικές μεθόδους μετρήσεως για να διαπιστώσεις επακριβώς την ανάπτυξή τους. Εκτός από αυτά τα παραπροϊόντα αποσύνθεσης, άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι πολλές αρωματικές ενώσεις που περιέχονται σε σκευάσματα e-liquid ερεθίζουν αρκετά την βλεννογόνο. Υπάρχει επίσης αυξανόμενη ανησυχία για τις επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα μέσω του οξειδωτικού στρες.

Βέβαια, στα επόμενα χρόνια θα γίνουμε σοφότεροι και θα είμαστε σε θέση να αναλύσουμε ενδελεχώς και με ακριβότερη σαφήνεια τα υπαρκτά δεδομένα, μην ξεχνάμε ότι ουσιαστική εξέταση του αντικειμένου ξεκίνησε πριν 2 χρόνια και πρακτικά σημαίνει ότι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε έως ότου φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.