Ουαλική μελέτη ταράζει αρνητικά τα ήρεμα νερά

Ουαλική μελέτη ταράζει αρνητικά τα ήρεμα νερά, λέγοντας πως το e-cig είναι δημοφιλέστερο από τον καπνό μεταξύ των παιδιών. Δυστυχώς για τον τομέα μας, τέτοιου είδους ενέργειες βοηθούν τον εκφοβισμό της κοινωνίας και κατά συνέπεια μπαίνουμε για άλλη μία φορά στο στόχαστρο εκείνων που ψάχνουν ευκαιρίες να μεγεθύνουν τα πράγματα.

Μία πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, διαπίστωσε πως οι ηλικίες των 11 έως 16 ετών στην Ουαλία έχουν μιάμιση φορά περισσότερες πιθανότητες να δοκιμάσουν το vaping από το κάπνισμα. Σε μια μεγάλης κλίμακας μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal αυτή την εβδομάδα, η ομάδα χρησιμοποίησε για το σκοπό της 32.479 φοιτητές από τα Ουαλικά σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για να διερευνήσει τη χρήση των προϊόντων νικοτίνης. Εν τέλει διαπίστωσαν ότι το 18,5% είχε δοκιμάσει έστω για μία φορά το ηλεκτρονικό τσιγάρο, ενώ μόνο το 10,5% κάπνισε έστω μία φορά.

Αν και οι επικεφαλείς ερευνητές για ένα περίεργο λόγο ξέχασαν να αναφέρουν πως η μελέτη τους επιβεβαίωσε τα προηγούμενα ευρήματα από παρόμοια εγχειρήματα, ότι η τακτική χρήση του ατμίσματος μεταξύ των μη-καπνιστών είναι εξαιρετικά χαμηλή και ανέρχεται μόλις στο 1% αυτών που έκαναν χρήση μία φορά την εβδομάδα ή και παραπάνω.

Επίσης επικαλέστηκαν την απαξιωμένη υπόθεση “θεωρία της πύλης” η οποία προκάλεσε έως τώρα αρκετό πλήγμα στον τομέα μας και η παρούσα μελέτη διαπίστωσε ορθά κοφτά πως οι ανήλικοι που κάπνιζαν προέβαιναν πολλές φορές και στο άτμισμα, σχεδόν όμως όλοι εκ των προτέρων είχαν αρχίσει το smoking για πρώτη φορά. Φαίνεται ότι, παρά τη συνεχή κινδυνολογία, οι νεαροί ανήλικοι vapers είναι σχεδόν αποκλειστικά νυν ή πρώην καπνιστές.

Η ASH Wales χαιρέτισε τα συμπεράσματα της μελέτης. Ωστόσο, σε μια συνέντευξη παρωδία, ένας εκπρόσωπος της ομάδος είπε “η άποψή μας είναι ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά ως βοήθημα διακοπής του καπνίσματος και αποθαρρύνουμε έντονα την χρήση τους για ψυχαγωγικούς σκοπούς”. Ο ακτιβιστής Andrew Foster υπαινίχθηκε επίσης ότι γεύσεις προσελκύουν νέους ανθρώπους, δυστυχώς την τρέχουσα αξίωση συνηθίζουν να την τονίζουν συχνά πυκνά γιατί βολεύει τους επιτήδειους, ακόμη κι αν αυτό το επιχείρημα το έχει αντικρούσει η επιστημονική κοινότητα πάρα πολλές φορές.