Οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στην λειτουργία των πνευμόνων

Οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στην λειτουργία των πνευμόνων από τα βασικά συστατικά των υγρών αναπλήρωσης. Δεν υπάρχουν σκοτεινά σύννεφα στον γαλάζιο ουρανό, μόνο κατάλευκος ατμός, “θα πρέπει να πούμε ότι οι ερευνητές του Κεμπέκ στον Καναδά δεν βρήκαν καμία επίδραση της οξείας έκθεσης στην προπυλενογλυκόλη (PG) και την φυτική γλυκερίνη (VG) σχετικά με τις λειτουργίες των πνευμόνων. Βέβαια απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να αξιολογηθεί με σαφήνεια η μακροχρόνια έκθεση στις παραπάνω ουσίες.

Μια ερευνητική ομάδα από το τμήμα Quebec Heart and Lung Institute του πανεπιστημίου Université Laval οργάνωσε μία επιτυχημένη μελέτη για τη διερεύνηση των επιπτώσεων στην 1 ώρας συνεδρίας οξεία ατμίσματος στις πνευμονικές λειτουργίες και της μηχανικής του αναπνευστικού. Η πρωτοτυπία του γεγονότος ήταν ότι επικεντρώθηκαν σε υγιή και ασθματικά άτομα, τα οποία στα e-liquid που χρησιμοποίησαν δεν περιείχα νικοτίνη ή γεύση.

Καμία σημαντική έκβαση μετά την οξεία έκθεση σε PG / VG.

Η μελέτη σχεδιάστηκε, εν απουσία της νικοτίνης και της γεύσεως, για να «δημιουργήσει το καλύτερο σενάριο όπου οι ανεπιθύμητες και ενδεχομένως επιβλαβείς προσμείξεις απουσιάζουν». Οι πνευμονικές επιδράσεις των PG και VG , οι οποίες αποτελούν το 90% του υγρού αναπλήρωσης, έχουν ερευνηθεί σε ένα πάνελ αποτελείται από ασθματικούς και υγιείς εθελοντές.

Το κύριο εύρημα της παρούσας διερεύνησης είναι ότι η οξεία έκθεση στον ατμό του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν φαίνεται να προκαλεί σημαντικές λειτουργικές πνευμονικές αλλαγές σε υγιή και ασθματικούς ανθρώπους.

Μετά από παρατεταμένη και βαριά χρήση σε πολύ λίγους χρήστες παρατηρήθηκε κάτι αφύσικο, όπως Βήχα, σφίξιμο στο στήθος, και εκκρίσεις, ενώ δεν διαπιστώθηκαν κραυγαλέες διαφορές στα συμπτώματα των υγιών και των ασθματικών εθελοντών. Οι κύριοι δείκτες μιας διαταραχής, όπως αυξημένο FeNO και τα επίπεδα CRP στον ορό, απουσίαζαν στην ασθενική ομάδα, επιπλέον δεν παρατηρήθηκαν αλλαγές στη λειτουργία των πνευμόνων χρησιμοποιώντας είτε σπιρομέτρηση ή αναγκαστική τεχνική ταλάντωση.

Είναι επείγουσα ανάγκη να μελετηθούν τα αποτελέσματα της χρόνιας χρήσης.

Η μελέτη, ωστόσο, δεν αναφέρει το είδος των ατμιστικών συσκευών ή τις μάρκες που χρησιμοποιήθηκαν στο παρόν πείραμα. Επίσης δεν παρέχεται, ούτε δίνεται καμία ενδεικτική πληροφορία για την ενέργεια εξατμίσεις των υγρών αναπλήρωσης στο πείραμα. Η παρουσία ακρολεϊνης και φορμαλδεΰδης στον ατμό έχει αποδειχθεί ότι προέρχονται από την φυτική γλυκερίνη και την προπυλενογλυκόλη, αντίστοιχα, σε υψηλή ισχύ. Αν και είναι προφανές πως δεν συνέβαινε κάτι τέτοιο εδώ, αλλά για χάρη της πειραματικής αναπαραγωγής, θα πρέπει να συμπεριληφθούν οι εν λόγω πληροφορίες για την αντικειμενικότητά του πράγματος ή της καταστάσεως.

Οι συγγραφείς επισημαίνουν την επείγουσα ανάγκη να μελετηθούν τα αποτελέσματα της χρόνιας χρήσης, ιδιαίτερα σε πιο ευαίσθητους πληθυσμούς όπως οι έφηβοι, οι καπνιστές, και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις των πνευμόνων όπως το άσθμα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Οφείλουμε όλοι να κυριαρχεί αντικειμενικότητα.

Όσο η επιστημονική κοινότητα συνεργάζεται για να παραχθούν σωστές έρευνες που σχετίζονται με το eCigarette, τόσο υψηλότερα θα ανεβαίνουν οι στόχοι διερεύνησης των ευρημάτων, φυσικά απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι ιθύνοντες να μην διακατέχονται από προκαταλήψεις, εγωισμούς ή υπόγεια συμφέροντα τα οποία μπορεί να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα, αλλά για να είμαστε ειλικρινείς, μέχρι στιγμής ορισμένοι επιστήμονες ίσως να έχουν κάποιο έννομο συμφέρον να βγουν αρνητικά συμπεράσματα, διότι μπορεί να χρηματοδοτήθηκαν από τις καπνοβιομηχανίες που επιδιώκουν να διαβάλουν το αντικείμενο.