Οι ερευνητές αποφάνθηκαν πως ο εκφοβισμός των καπνιστών αποφέρει

Οι ερευνητές αποφάνθηκαν πως ο εκφοβισμός των καπνιστών αποφέρει τελείως αντίθετα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα, επομένως η υπάρχουσα τακτική των αντικαπνιστικών εκστρατειών έχει αποτύχει και θα δοκιμαστεί ένα άλλο είδος επικοινωνίας, με πιο θετική προσέγγιση που βασίζεται στην νοσταλγία, την κατανόηση και την στοργικότητα των εθισμένων χρηστών από τον καπνό.

Να εκθέσουμε τους καπνιστές σε ευχάριστες αναμνήσεις από το παρελθόν.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Communication Research Reports δείχνει ότι οι εκστρατείες κατά του καπνίσματος θα πρέπει να επωφεληθούν από τις θετικές αναμνήσεις των καπνιστών ούτως ώστε να τους βοηθήσουν να σταματήσουν τη θανατηφόρα συνήθεια. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο Michigan State University από τον Syed Hussain και την Maria Lapinski από τη Σχολή Δημοσιογραφίας και το Τμήμα Επικοινωνίας, αντίστοιχα.

Οι δύο ερευνητές ανέλυσαν τις αντιδράσεις των καπνιστών ηλικίας από 18 έως 39 που τους είχαν εκθέσει σε ευχάριστα μηνύματα σε θετικές αναμνήσεις από το παρελθόν, με φράσεις όπως «Θυμάμαι όταν ήμουν παιδί», «Μου λείπει η απλότητα της ζωής», «νοσταλγώ το παιχνίδι που παίζαμε κάποτε». Για να πάρει σάρκα και οστά η παρούσα ιδέα, δημιουργήθηκε ένα βίντεο που θα εξυπηρετήσει ετούτο το σκοπό, το οποίο όπως βλέπετε είναι δύο λεπτών.

Η ταινία τελειώνει, όταν ο αφηγητής θυμήθηκε ότι του προσφέρανε τσιγάρα να καπνίσει και παρακινεί τους συμμετέχοντες να καλέσουν τον αριθμό 311 (είναι μία υποστηρικτική γραμμή για τη διακοπή του καπνίσματος).

Η Maria Lapinski, είναι μία καταξιωμένη καθηγήτρια στο τμήμα επικοινωνίας, η οποία ειδικεύεται σε θέματα δημόσιας υγείας στο κομμάτι της επικοινωνίας. Τώρα όσον αφορά τους ατμιστές, η ίδια τονίζει είναι προτιμότερη αυτού του είδους η εκστρατεία από την κινδυνολογία και κατά συνέπεια θεωρείται αποτελεσματικότερη.

Η ερευνήτρια μας υπενθυμίζει ότι η μελέτη τους είναι η πρώτη που αποδεικνύει τη δύναμη της νοσταλγίας μέσω προωθητικών μηνυμάτων, η οποία απαραίτητα πρέπει να συνοδεύεται από φιλο-κοινωνικές συμπεριφορές. Στο τέλος δηλώνει «Γνωρίζουμε ότι η πολιτική και περιβαλλοντικές αλλαγές έχουν επίδραση σχετικά με το κάπνισμα και η μελέτη αυτή δείχνει πειστικά μηνύματα που μπορούν να επηρεάσουν τη στάση του καπνίσματος».

Αποφεύγοντας τα μηνύματα που δημιουργούν ενοχή.

Ο Syed Hussain λέει «Πολλά μηνύματα που απευθύνονται στους μη καπνιστές είναι επικεντρωμένα γύρω από το φόβο, την αποστροφή και την ενοχή, αναφορικά με τις προειδοποιήσεις των συσκευασιών. Ο υποψήφιος διδάκτορας στη δημοσιογραφία προσθέτει «Όμως οι καπνιστές συχνά αγνοούν τα μηνύματα που βλέπουν στη συσκευασία των πακέτων τσιγάρων και αντί να αισθάνονται άσχημα για τον εαυτό τους, πεισμώνουν και εκνευρίζονται με εκείνους που επιδιώκουν να τους τρομάξουν μέσω ετούτης της ενέργειας.

Στις ΗΠΑ, ο επιπολασμός του καπνίσματος έχει μειωθεί κατά τα τελευταία χρόνια, αλλά δυστυχώς εξακολουθεί να υπάρχει ένα 15% των ενηλίκων που είναι κολλημένοι με το smoking και πρακτικά σημαίνει πως αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει 45 με 50 εκατομμύρια κατοίκων της χώρας.