Οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν και όχι να παραπληροφορούν

Οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν και όχι να παραπληροφορούν το ευρύ κοινό που διαβάζει τις ειδήσεις. Η τρομοκρατία των μέσων ενημέρωσης που ασκούν στον κοσμάκη το τελευταίο διάστημα αναφορικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο και τα πιθανολογούμενα εγκεφαλικά επεισόδια ξεπέρασε κάθε όριο ανοχής στο λειτούργημα που πράττουν.

Σίγουρα ένα σημάδι σωστού επαγγελματισμού της δημοσιογραφίας είναι υπευθυνότητα, δηλαδή ανά πάσα στιγμή να θέσουν τον εαυτό τους υπόλογο για τα γραφόμενα που δημοσιεύονται από τα χέρια τους. Όταν διαπράττουν λάθη, θα πρέπει να έχουν το σθένος να τα διορθώσουν και να εκφράσουν την ειλικρινή μεταμέλεια τους για το γεγονός, δίχως κυνικές δηλώσεις ή φανφάρες. Είναι αναγκαίο να ακούνε το κοινό τους.

Αν τα κείμενα που γράφουν έχουν προπαγανδιστικό χαρακτήρα, λοιδορώντας ένα αντικείμενο όπως το ηλεκτρονικό τσιγάρο, που είναι προφανές πως δεν έχει τα εχέγγυα να αμυνθεί, διότι δεν είναι οργανωμένη η κοινότητα ακόμη, τότε είναι σαφές πως επρόκειτο για μονόλογο, και τεχνηέντως προκαλούνται λανθασμένες εντυπώσεις. Τουλάχιστον αν ήταν αμερόληπτοι θα ζητούσαν και από την άλλη πλευρά να εκφράσει την γνώμη της, ούτως ώστε να αντιπαρατεθεί τα επιβαρυντικά στοιχεία που την βαρύνουν.

Αν οτιδήποτε κάνεις στη ζωή σου δεν ακολουθείται από ηθικούς κανόνες και αρχές, τότε αναπόφευκτα θα χαρακτηριστείς ως ανήθικος ή ανέντιμος. Άραγε ποιος είναι ο ρόλος της δημοσιογραφίας; απλά να πετάει σπόντες για το άτμισμα που εφηύρε ένας παγκόσμιου αγνώστου εμβέλειας επιστήμονας που διεξήγαγε μία έρευνα επάνω σε χιλιάδες ποντίκια, αλλά ποτέ επάνω σε ένα άνθρωπο.

Αν οποιαδήποτε πληροφορία φτάνει στα χέρια ενός δημοσιογράφου και δημοσιεύεται, χωρίς εκ των προτέρων να ελεγχθεί διεξοδικά για την εγκυρότητά τους, τότε ετούτος ο άνθρωπος είναι επικίνδυνος για το δημόσιο συμφέρον και το καλό του τόπου μας. Όρισμένοι δημοσιογράφοι θα επικαλεστούν κάλλιστα το δικαίωμα να μην αποκαλύπτουν τις πηγές τους. αλλά όταν αυτές οι πηγές είναι φανερές και διαφαίνεται στον ορίζοντα πως κάτι δεν πάει καλά, ας φροντίσουν να το παραμερίσουν για να μην υποβιβάσουν κι άλλο το υποτιμημένο επάγγελμα της δημοσιογραφίας.

Τον τελευταίο χρόνο έχουν λυσσάξει όλες οι ειδησεογραφικές ιστοσελίδες και τα blogs με τις εκρήξεις των ατμιστικών συσκευών που οφείλονται κατά κύριο λόγο στις κακής ποιότητας μπαταρίες, όμως όλως τυχαίως οι εκρήξεις που οφείλονται στα κινητά τηλέφωνα αποσιωπούνται και δεν μαθεύονται σχεδόν ποτέ.

Μήπως έχει κανείς αντίρρηση ότι οι εκρήξεις των κινητών τηλεφώνων είναι περισσότερες από εκείνες του ηλεκτρονικού τσιγάρου; θα σας αναφέρω ένα κατατοπιστικό παράδειγμα: ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο αντιστοιχεί περίπου ανά 100 τηλέφωνα, οπότε πρακτικά και όχι φαινομενικά, οι πιθανότητες λένε πως στο δεύτερο είναι πιθανότερο να συμβεί ένα ατύχημα, αλλά για ένα περίεργο λόγο οι εκρήξεις των κινητών τηλεφώνων δεν πουλάνε όσο εκείνων του ατμίσματος.

Αν ακόμη δεν σας έπεισα, θα σας παραθέσω και ένα δεύτερο παράδειγμα: οποιαδήποτε φορητή συσκευή φέρει μπαταρία, όπως tablet, laptop, κλπ και παραμείνει δίπλα σε ένα θερμαινόμενο καυτό σώμα (όπως μία ξυλόσομπα) ή μείνει εκτεθειμένο απευθείας στην ηλιακή ακτινοβολία για αρκετό διάστημα (κυρίως το καλοκαίρι που έχει 40 βαθμούς), τότε φαντάζεστε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Γιατί όμως να επιτίθονται αποκλειστικά στο eCigarette; θεωρείτε πως υπάρχει κάποια λογική εξήγηση για το συγκεκριμένο γεγονός; προσωπικά σηκώνω τα χέρια ψηλά και λέω πως δεν υποφέρονται ετούτοι οι προπαγανδιστές.