Οι ασφαλιστικές εταιρείες κερδοσκοπούν κατά των καπνιστών

Οι ασφαλιστικές εταιρείες κερδοσκοπούν κατά των καπνιστών, θα αναρωτιέστε βέβαια από πού προκύπτει αυτό, ο λόγος που συμβαίνει είναι επειδή αυτοί οι άνθρωποι έχουν υψηλό βαθμό επικινδυνότητας να ασθενήσουν και κατά συνέπεια είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν ακριβότερα ασφάλιστρα από τον μέσο όρο, όμως τι γίνεται αν κάποιος έχει απεξαρτηθεί από ετούτη τη συνήθεια; εξακολουθεί να πληρώνει ξανά το ίδιο αντίτιμο.

Οι ειδικοί στο Royal London κάλεσαν όλους τους πρώην καπνιστές να προσεγγίσουν τις ασφαλιστικές τους εταιρείες και να ζητήσουν από τους αρμόδιους να κάνουν τροποποιήσεις στο συμβόλαιο που έχουν επισύναψη στο παρελθόν και πλέον να χαρακτηρίζονται ως μη καπνιστές, καθώς αυτό θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά το ασφάλιστρο που καταβάλλουν για την ασφάλιση ζωής.

Αν είστε καπνιστής δυστυχώς τα έξοδα δεν επιβαρύνουν μόνο την αγορά πακέτων τσιγάρων που αγοράζετε, αλλά έχει άμεσο αντίκτυπο και σε άλλους πολλούς τομείς, όπως επιπλέον έξοδα για την υγειονομική περίθαλψη σας, διότι αρρωσταίνετε ευκολότερα, και την παραπάνω προαναφερόμενη περίπτωση η οποία θεωρείται αγκάθι στις τσέπες του απλού κοσμάκη, κυρίως όταν δεν υπάρχει οικονομική ευχέρεια.

Οπότε είστε αναγκασμένοι να βρείτε τρόπους εξοικονόμησης χρημάτων για να περιοριστούν τα έξοδα σας, εφόσον δεν μπορείτε να κόψετε το κάπνισμα, μία εναλλακτική λύση είναι να διακόψετε την ασφάλεια ζωής που μισθώνεται ή να γίνει εκ νέου τροποποίηση προς δικό σας όφελος. Και για εσάς που καταφέρατε να επιτύχετε την διακοπή αυτής της βλαβερής συνήθειας, σας ανοίγουν διάπλατα αρκετές πόρτες. Αν έχετε κάποιο γνωστό δικηγόρο θα είναι σε θέση να σας συμβουλεύσει σχετικά με τις δυνατότητες αλλαγής του συμβολαίου, ωστόσο αν η εταιρεία με την οποία συνεργάζεστε προβάλλει σθεναρή αντίσταση και αρνείται να προβεί σε αυτή την κίνηση, τότε ίσως να χρειαστεί να καταγγείλετε το συμβόλαιο που υπογράψατε παλαιότερα μέσω της δικαστικής οδού. Αν δικαιωθείτε στο δικαστήριο θα πάρετε μία αξιοπρεπής αποζημίωση, αλλά όλη αυτή η διαδικασία πρέπει να έχετε υπόψιν σας ότι είναι χρονοβόρα και ίσως να σπαταλήσετε εκ νέου χρήματα.

Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε χθες στην ιρλανδική ιστοσελίδα, Business World, επεσήμανε ότι οι καπνιστές οι οποίοι είναι άνω των 45 ετών πληρώνουν κατά μέσο όρο € 12.000 περισσότερα από ένα μέσο ασφαλιζόμενο για την κάλυψη της ασφάλειας ζωής, ενώ ένας 55χρονος καπνιστής θα μπορούσε να πληρώσει πάνω από € 11.000, περισσότερα κι από την προηγούμενη κατηγορία κατά τη διάρκεια 10 ετών.

Μη διστάζετε να έρθετε σε επαφή με τον ασφαλιστή σας για να συζητήσετε το θέμα.

Το κίνητρο είναι τεράστιο και αυτή η διενέργεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε δραματική μείωση του ασφαλίστρου που καταβάλλεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, υπολογίστε μία μείωση της τάξεως μεταξύ 35% έως 50%, ανάλογα τις συνθήκες και τους όρους που έχουν υποβληθεί στο συμβόλαιο.

Στοιχεία από το υπουργείο υγείας της Ιρλανδίας βάσει έρευνας που διεξήχθη το 2016, προκύπτει ότι μεταξύ του 2015 και του 2016, το 10% των Ιρλανδών καπνιστών διέκοψαν το smoking, καθιστώντας την Ιρλανδία την κορυφαία χώρα στα ποσοστά διακοπής του καπνίσματος σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, άλλα στοιχεία από την έκθεση έδειξαν ότι το 11% των καπνιστών σήμερα προσπαθούν να σταματήσουν το κάπνισμα, το 20% σχεδιάζουν να το σταματήσουν, και ένα άλλο 28% είναι εξετάζει την εγκατάλειψη.

Μια άλλη έκθεση που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα από την Ιρλανδική αρχή προστασίας της υγείας (Hiqa), με στόχο την εξέταση της αποτελεσματικότητας του κόστους των ηλεκτρονικών τσιγάρων, διαπίστωσε ότι οι smokers που χρησιμοποιούν τα προϊόντα για τη διακοπή του καπνίσματος βρίσκονται σε οικονομικό πλεονέκτημα πέραν του ότι έχει μια καλύτερη πιθανότητα να το κόψει τελείως. Ωστόσο, το Royal London, δήλωσε ότι για να χαρακτηριστεί κάποιος ως μη καπνιστής πρέπει κανείς να απέχει από τη χρήση όλων των «προϊόντων καπνού», μια ταξινόμηση η οποία, δυστυχώς, περιλαμβάνει και τα vaping προϊόντα.

Χωρίς κόστος τα πολλαπλά οφέλη για τη χώρα