Να τροποποιηθεί η τιμωρητική διάθεση της νομοθεσίας που βάλλεται

Να τροποποιηθεί η τιμωρητική διάθεση της νομοθεσίας που βάλλεται ενάντια στο άτμισμα για το καλό των πολιτών.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Ίδρυμα Canadian Constitution Foundation, κυκλοφόρησε μια έκθεση η οποία επισημαίνει την υγεία και τα οικονομικά οφέλη πού θα προέλθουν από την ενθάρρυνση των καπνιστών να στραφούν στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Ο CCF είναι ένας ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος έχει ως στόχο να παλέψει για τις συνταγματικές ελευθερίες των Καναδών μέσω της εκπαίδευσης, της επικοινωνίας και της ασκήσεως της προσφυγής των δικαιωμάτων τους στο δικαστήριο. Η έκθεσή τους που ονομάζεται “Vaping and the Law” είναι η πρώτη μελέτη που επιμελείται την διαμόρφωση κανονισμών των eCigarette στον Καναδά.

Δυστυχώς η υφιστάμενη νομοθεσία αναφέρει ότι, ακόμη κι αν τα ατμιστικά προϊόντα αποδειχθούν αποτελεσματικά ως εργαλεία μείωσης της βλάβης, οι επαρχιακές και οι τοπικές κυβερνήσεις θα έχουν την δυνατότητα να επιβάλουν σκληρότερες ρυθμίσεις για αυτές τις συσκευές. Επίσης οι ομοσπονδιακές κυβερνήσεις θα έχουν την ευχέρεια να υποβάλουν το νομοθετικό πλαίσιο Bill S-5, το οποίο θα επιβάλλει σε εθνικό επίπεδο τους κανονισμούς σχετικά με αυτά τα προϊόντα.

Η έκθεση επισημαίνει ότι η εφαρμογή αυτών των κανονισμών θα έθετε σε κίνδυνο την ατμιστική βιομηχανία, η οποία παρέχει απλόχερα εναλλακτικές λύσεις κατά του καπνίσματος, και κατά συνέπεια θα ήταν επιζήμια για τους καταναλωτές της, οι οποίοι αναζητούν τρόπο διαφυγής από ετούτη την βλαβερή συνήθεια. Ωστόσο, κάνοντας αυτά τα προϊόντα διαθέσιμα στους Καναδούς πολίτες θα μπορούσε να παραβιαστεί το άρθρο 7 του Καναδικού Χάρτη των Δικαιωμάτων και Ελευθεριών, το οποίο διασφαλίζει το δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία και την ασφάλεια του κάθε ανθρώπου.

Οι συστάσεις της CCF.

Η έκθεση της CCF προτείνει το vaping μονάχα για τη διακοπή του καπνίσματος και προσφέρει τις ακόλουθες συστάσεις:

  • Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν θα πρέπει να ρυθμίζονται ως φάρμακο ή καπνός. Αντ ‘αυτού, είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί ένα τεκμηριωμένο ρυθμιστικό μοντέλο που θα αντιμετωπίζει τις νόμιμες ανησυχίες ασφαλείας, μεγιστοποιώντας τις γνώσεις των καπνιστών και την πρόσβαση σε εναλλακτικά προϊόντα μείωσης της βλάβης του ανθρώπινού οργανισμού.

 

  • Η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να θες ή περιορισμός στα υγρά αναπλήρωσης που κυκλοφορούν στην αγορά.

 

  • Οι ομοσπονδιακές περιφέρειες θα πρέπει να επιτρέπουν στη νεολαία να αγοράσουν eCig με τη ρητή άδεια ενός γονέα, κηδεμόνα ή του γιατρού που τους παρακολουθεί.

 

  • Οι ιδιοκτήτες Vape καταστημάτων θα πρέπει να είναι σε θέση να συνεργαστούν με τους καταναλωτές στα σημεία πώλησης για να εξηγήσουν στους χρήστες τις απαραίτητες πληροφορίες και να τους επιτρέψει να δοκιμάσουν οποιοδήποτε ατμιστικό εξοπλισμό που είναι διατεθειμένοι να αγοράσουν.

 

  • Το άτμισμα δεν πρέπει να απαγορεύεται από το νόμο, όπως υφίσταται το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους, σε χώρους εργασίας, σε ενοικιαζόμενες κατοικίες. Εν συντομία η εξίσωση αυτών των δύο ειδών είναι ανεπίτρεπτη και θα πρέπει να διαχωριστεί άμεσα για το κοινό συμφέρον.

 

  • Οι ομοσπονδιακές περιφέρειες δεν θα πρέπει να περιορίσουν την επικοινωνιακή πληροφόρηση σχετικά με τα πλεονεκτήματα μείωσης των επιβλαβών και των συνεπειών μέσω των ηλεκτρονικών τσιγάρων στους τρέχοντες καπνιστές.

Εκτός από το γράψιμο αυτών των συστάσεων, η CCF προέβη σε αξιολόγηση και σε σύγκριση των υφιστάμενων κανονισμών με αυτούς που προτείνονται παραπάνω και διαπίστωσε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, οι υπάρχουσες πολιτικές απέχουν έτη φωτός από αυτούς που θα έπρεπε να συνιστώνται.