Μπελίζ: επιδιώκει να διαφοροποιήσει την πολιτική στάση

Μπελίζ: επιδιώκει να διαφοροποιήσει την πολιτική στάση του παρελθόντος και να χαράξει μία νέα πορεία για τα καπνικά είδη και το άτμισμα. Σε μια συνέντευξη του, στο 7News, ένα τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, ο διευθυντής του Εθνικού του Κέντρου Ελέγχου απαγορευμένων ουσιών του Μπελίζ «National Drug Abuse Control Council Belize (NADCC)» κλήθηκε να μιλήσει για το σχέδιο πράξης ελέγχου του καπνού και εξήγησε πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο θεωρείται μία θανατηφόρα συνήθεια, οπότε είμαστε αναγκασμένοι να προστατεύσουμε τους πολίτες αυτής της χώρας, ακόμη κι αν χρειαστεί να πληρώσουμε βαρύ τίμημα για αυτές τις σπουδαίες αποφάσεις.

Σε τούτο το μικρό κράτος της Κεντρικής Αμερικής, όλα κυλούσαν ήρεμα και οι κάτοικοι της απολάμβαναν μία ξεχωριστή ελευθερία στις επιλογές τους, χωρίς να τους επιβάλλει η κυβέρνηση αυστηρές ρυθμίσεις και περιορισμούς.

Ο προαναφερόμενος οργανισμός μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν σε προϊστορική κατάσταση και θύμιζε κάτι από τριτοκοσμικές χώρες της Αφρικής, η πολιτική που είχαν χαράξει αναφορικά με το κάπνισμα ήταν ξέφραγο αμπέλι και ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού είναι καπνιστές, ετούτο οφείλεται στο γεγονός πως οι δημόσιες αρχές δεν είχαν επιληφθεί του θέματος, ούτως ώστε να ενημερώσουν τους πολίτες για τους κινδύνους που διατρέχουν όσο ασκούν αυτή την βλαβερή συνήθεια.

Προς το παρόν υπάρχουν προειδοποιητικές ετικέτες στα πακέτα των τσιγάρων και μπορεί να τα προμηθευτεί οποιοσδήποτε ενήλικος σε πολύ προσιτή τιμή, λόγω του χαμηλού φόρου. Ξαφνικά το υπουργείο υγείας διαπίστωσε πως δεν μπορούν να συνεχιστούν αυτές οι θλιβερές συνθήκες ενάντια στους πολίτες του, οπότε εν μία νυκτί σκέφτηκε να μετατρέψει τη χώρα χωρίς καπνό. Ο Esner Vellos, Διευθυντής του NADCC προτίθεται να βάλει πρώτος το τούβλο σε αυτό το νέο οικοδόμημα πώς θα προστατεύει την δημόσια υγεία και θα συμμορφωθούμε σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η κυβέρνηση είναι εκπονεί επί του παρόντος μία καινούργια νομοθεσία για την προστασία της ζωής των ατόμων, όχι μόνο σε όσους καταναλώνουν καπνό, αλλά και σε εκείνους που εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα. Ως εκ τούτου, ψάχνουν να βρουν μία ευεργετική φόρμουλα μέσω των ρυθμιστικών διατάξεων που θα καθορίσουν αυτά τα προϊόντα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο Esner Vellos εξηγεί ότι τα νέα προϊόντα καπνού διατίθενται στο εμπόριο έχουν στόχο τη νέα γενιά και προφανώς αναφέρεται στο vaping, πλέον δεν μπορεί να συνεχιστεί η ανομία των παλαιότερων ετών, διότι έχουμε επιβαρύνει την κοινωνία μας και έφτασε η στιγμή να αλλάξουμε ούτως ώστε να κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία.

Όταν ο δημοσιογράφος του ζήτησε να είναι πιο ακριβείς για το ηλικιακό φάσμα της νέας γενιάς, ο Διευθυντής απάντησε πως αναφέρεται στον πληθυσμό της εφηβικής ηλικίας μεταξύ 13-15 ετών και αυτό προκύπτει από μία έρευνα που διεξήγαγε η εθνική στατιστική υπηρεσία, η οποία έδειξε ότι η τρέχουσα χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων ανέρχεται στο 65% των ατόμων που ρωτήθηκαν. Ο ίδιος διαβεβαιώνει ότι το γραφείο του ψάχνει κάθε δυνατή λύση για τη ρύθμιση του καπνίσματος και του ατμίσματος, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί η παθητική έκθεση στους ανθρώπους που δεν είναι εθισμένοι στη νικοτίνη.

Ένας από τους κύριους στόχους που βάλαμε για να ξεκινήσει η διαδικασία είναι να ελέγξουμε δραστικά το εμπόριο και να βρούμε τους παραβάτες οι οποίοι προμηθεύουν αυτά τα είδη στους νεαρούς και να τους τιμωρήσουμε παραδειγματικά για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον. Επίσης, η φορολογική επιβάρυνση αυτών των προϊόντων θα είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια μας, αν κάποια στιγμή το κόστος διπλασιαστεί τότε πιθανότατα οι χρήστες να μειωθούν στο ελάχιστο. Σαν στέλιος πιστεύω ότι αν αναλογιστούμε τα μέτρα που ισχύουν στην ευρώπη είναι σκληρότατα και συνοδεύονται με πολύ ακριβές τιμές των προϊόντων, ωστόσο κάτι τέτοιο μάλλον φαντάζει ανέφικτο και πρακτικά πιστεύω πως δεν θα αποφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Τα καπνικά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας έχουν κηρυχθεί παράνομα