Μπαρμπάντος: αυτή η όμορφη μικρή νησιωτική χώρα

Μπαρμπάντος: αυτή η όμορφη μικρή νησιωτική χώρα των 277.821 κατοίκων ενισχύει τον νόμο για τα Ecigs. Την περασμένη εβδομάδα, ετούτο το τροπικό νησί στην Καραϊβική πήρε σαφή θέση, επιβάλλοντας μία άνευ προηγουμένου απαγόρευση για το κάπνισμα και το άτμισμα.

Συγκεκριμένα, τροποποιήθηκε ισχύουσα νομοθεσία που αφορά τον καπνό ταξινομώντας το Ecig στην ίδια κατηγορία με τον εύφλεκτο ομόλογό του, προσθέτοντας επιπλέον απαγόρευση πωλήσεων των vaping προϊόντων σε ανηλίκους και δεν επιτρέπει την χρήση αυτών των δύο ειδών σε δημόσιους χώρους. Πολλοί το χαρακτηρίζουν ετούτη την διενέργεια ως ένα αμφιλεγόμενο βήμα προς μία κατεύθυνση αδιεξόδου για τους άτυχους ατμιστές που πλέον θα αντιμετωπίζονται σαν κυνηγημένοι, όχι γιατί ενοχλούν τους συνανθρώπους τους, αλλά επειδή τυγχάνει να είναι εξαρτημένοι από τη νικοτίνη και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους πολίτες που κατοικούν στη χώρα.

Το Κοινοβούλιο του Μπαρμπάντος πριν 10 ημέρες περίπου πέρασε μία άδικη νομοθεσία που εναντιώνεται άμεσα στους δύσμοιρους vapers, το υπουργείο υγείας φαίνεται πως δεν ήταν σε θέση να ξεχωρίσει αυτά τα δύο διαφορετικά είδη και ανέλπιστα αποφάνθηκε πως δεν θα γίνουν διακρίσεις, ακόμη κι αν χρειαστεί να πληρώσουν το μάρμαρο εκείνοι που δεν φταίνε. Η κυρία αιτιολογία των προθέσεών τους είναι η προστασία των ανηλίκων, εδώ μου θυμίζει την περίπτωση πονάει χέρι, κόψει χέρι. Ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης δήλωσε πως δεν πρόκειται να αλλάξουμε στάση στο μέλλον, ακόμη κι αν παρατηρηθούν μειωμένα έσοδα από την φορολογία των προϊόντων.

Αξίζει να τονίσουμε πως το κράτος δεν έχει αρκετούς διαθέσιμους πόρους εσόδων για τον κρατικό κορβανά και αυτή η απερίσκεπτη κίνηση τους βάζει ουσιαστικά σε μπελάδες, διότι αν δεν βρουν αμέσως αντισταθμιστικά μέτρα πιθανότατα θα καταρρεύσει το ισοζύγιο και αναγκαστικά θα στραφούν στην υπερφορολόγηση των πολιτών,.

Ο υπουργός Υγείας, John Boyce, δήλωσε ότι οι κίνδυνοι που συνδέονται με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ίδιοι με εκείνα του καπνού. Ο ίδιος ανακοίνωσε περιχαρής στο κοινοβούλιο πως ετούτη την ημέρα την περιμέναμε πάρα πολύ καιρόσε όλη τη χώρα, όμως το περίεργο της υπόθεσης σε αυτό το σημείο είναι πως μιλάει για λογαριασμό τρίτων, χωρίς να ζητήσει τη γνώμη τους, άλλωστε οι συμπολίτες του ξέρουν πως η νήσος Μπαρμπάντος πρακτικά ζει από τον τουρισμό και ότι οι τουρίστες μπορεί να μην έχουν τη διάθεση να μπουν σε πολύπλοκες διαδικασίες, οπότε πανεύκολα μπορεί να επιλέξουν έναν άλλο προορισμό που δεν θα επικρατούν ιδιαίτερες συνθήκες.

Ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι θέλει να βρει τρόπους για να αποτρέψειτον πληθυσμό από την χρήση του καπνού και πρότεινε στην τροπολογία Bill 2017 να συμπεριλάβει και το vaping. Επίσης παρατήρησε ότι οι κατασκευαστές eCigarette δημιούργησαν συσκευασίες που απευθύνονται στη νεολαία και συγχαίρει το Κοινοβούλιο για το σπουδαίο βήμα που επιχείρησε.

Μέχρι στιγμής τα ατμιστικά προϊόντα πωλούνται στον ίδιο χώρο με τα συμβατικά τσιγάρα και δεν υπάρχει προς το παρόν κάποιο εξειδικευμένο κατάστημα πού να προμηθεύει τον κόσμο αποκλειστικά με eCigs. Ορισμένοι αγανακτισμένοι πολίτες εξέφρασαν την άποψη τους εξαγριωμένα στα κοινωνικά δίκτυα (social media) επιρρίπτοντας ευθύνες στην πολιτική ηγεσία για χειραγώγηση της κοινής γνώμης με απαράδεκτο τρόπο.

θα ήθελα να αναφέρω πληροφοριακά σε όσους δεν γνωρίζουν πως το Μπαρμπάντος μόνο φτωχή χώρα δεν είναι, ανήκει στη Βρετανική κοινοπολιτεία και το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα ανέρχεται στα $16,500.

Μπελίζ: επιδιώκει να διαφοροποιήσει την πολιτική στάση του παρελθόντος