Ιρλανδία: οι έγκυες καπνίστριες μειώθηκαν κατά 25% σε 5 χρόνια

Ιρλανδία: οι έγκυες καπνίστριες μειώθηκαν κατά 25% σε 5 χρόνια, σύμφωνα με μια τελευταία ιρλανδική έρευνα, το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει μειωθεί κατά 25% την περίοδο μεταξύ 2011 και 2015.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στο μαιευτήριο Coombe Δουβλίνου και δημοσιεύθηκε στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό “Irish Journal of Medical Science”. Υπολόγισαν ότι μεταξύ 2011 και 2015, το ποσοστό καπνίσματος μεταξύ των εγκύων ασθενών τους είχε μειωθεί από 14,3% σε 10,9%. Τα υψηλότερα ποσοστά καπνίσματος είναι συχνότερα σε νεότερες μητέρες, και προέρχονται από ασταθείς κοινωνικές ομάδες ή έχουν αρκετά προσωπικά προβλήματα, όπως οικονομικά, ενδοοικογενειακή βία και άλλους πολλούς παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση του φαινομένου.

Αλλά το κυρίαρχο στοιχείο που επικρατεί στην προκειμένη περίπτωση είναι η επιπολαιότητα της νιότης που δεν συνυπολογίζουν τις άμεσες επιπτώσεις, είτε στην ίδια τους την υγεία, είτε στο μωρό που κυοφορεί μέσα στα σπλάχνα της.

Μεταξύ των γυναικών που συνεχίζουν να καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, υπάρχει μια ομαδοποίηση των δυσμενών συμπεριφορών του τρόπου ζωής και των ψυχολογικών προβλημάτων που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ανυπεράσπιστες μητέρες, δυστυχώς οι παρεμβάσεις των δημοσίων αρχών για να αποφευχθεί περαιτέρω η απομάκρυνση από τη θανατηφόρα συνήθεια δεν αποφέρει καρπούς τις περισσότερες φορές, επειδή οι ασθενείς είναι ανένδοτοι ή δεν επιδιώκουν τα αυτονόητα. Αναφέρει η μελέτη.

Από τις 42.500 γυναίκες που ρωτήθηκαν, το 53% είπε ότι δεν κάπνιζαν, το 35% ήδη έχουν ταξινομηθεί ως πρώην καπνιστές, το 11% κάπνιζαν λιγότερο από 10 τσιγάρα την ημέρα και το 2%, δυστυχώς, κάπνιζαν ακόμη περισσότερα από 10 τσιγάρα ημερησίως και ήταν πρόθυμοι να το ελαττώσουν για κανένα λόγο, δίχως να τους κάνει αίσθηση η επικινδυνότητα του γεγονότος.

Εγκυμοσύνη στο άτμισμα

Οι χρήστες των ηλεκτρονικών τσιγάρων ανήλθαν στο 0,1%, το οποίο μεταφράζεται σε 21 περιπτώσεις, ωστόσο, τα στοιχεία σχετικά με τις συσκευές που χρησιμοποιούσαν οι χρήστες μόλις αρχίσαν να καταγράφονται τα περιστατικά από το 2013 ήταν πρώτης με δεύτερης γενιάς.

Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε χθες στην The Irish Times επεσήμανε ότι η πρόσφατη αύξηση της δημοτικότητας των ηλεκτρονικών συσκευών συνεισφέρετε τα μέγιστα, καταγράφοντας ραγδαία μείωση του smoking στην τρέχουσα έρευνα, καθώς οι τάσεις που παρατηρήθηκαν σε μέλλουσες μητέρες ή άλλες παρόμοιες που παρατηρήθηκαν σε αντίστοιχες υποομάδες, τείνουν να ακολουθούν εκείνες που παρατηρούνται στον ευρύτερο πληθυσμό, δηλαδή όλες οι υποκατηγορίες είναι μία μικρογραφία της κοινωνίας μας και αντικατοπτρίζουν τη ζωή του μέσου ανθρώπου.

Η μελέτη τονίζει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία σχετικά με την ασφάλεια της χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ωστόσο, μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι αν οι συσκευές είναι 95% πιο ασφαλή από τα κανονικά τσιγάρα, υπό κανονικές συνθήκες, σύμφωνα πάντα με την πλειοψηφία των τελευταίων ερευνών, όπως αυτή που λαμβάνει χώρα στην Σκωτία, η οποία εξερευνά την καλύτερη δυνατή μέθοδο να στραφεί κάποιος στο vaping κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και καταλήγουν στο συμπέρασμα πως ετούτη η συμπεριφορά πρέπει να ενθαρρυνθεί, επίσης οι γιατροί που παρακολουθούν τις έγκυες γυναίκες θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψιν τους, πως είναι προτιμότερο ανάμεσα στις κακές λύσεις να προτείνουν την λιγότερο επώδυνη.

Σίγουρα επιβάλλεται κάποια μέρα η επιστημονική κοινότητα να συνεννοηθεί επιτέλους και να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην κοινωνία, αποβάλλοντας τους εγωισμούς και την μικροπρέπεια για να μπει μπροστά το κοινό συμφέρον, μπορεί ετούτο το σκεπτικό να μοιάζει ουτοπία, αλλά έχει τα εχέγγυα να πραγματοποιηθεί, αρκεί όλοι να γίνουν συγκαταβατικοί.